Avokádová pomazánka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/pomazanky/avokadova-pomazanka/
Jednou za čas mívám takové svoje periody…jídelní. Měla jsem například periodu špenátovou, kdy jsem téměř každý den pojídala špenát, nebo pak polévkovou, kdy jsem jedla vývary nebo krémy (polévkové) k snídani, obědu, večeři…a tak dále a tak dále. Teď mám období avokáda a avokádová pomazánka je můj favorit, tak uvidíme, jak dlouho to vydrží.
Velké popularity to u mého Toma nedosáhlo a když vidím, jak se mu nad tím krabatí nos nelibostí, tak… no uvidíme….zas ale starého psa novým kouskům….
Nejvíc nejjednodušší varianta co s avokádem je taková, že si ho prostě jen nakrájíte s troškou másla na chléb a posolíte.
Já vám ale představím daleko propracovanější variaci – no popravdě je také velmi jednoduchá a vlastně na ní není co k vidění…vábně to nevypadá, ale chutná bohovsky mangově. Případně pokud chcete avokádo spíš jako přílohu, než jako pomazánku, mrkněte na tento můj recept na guacamole.
Ingredience na avokádovou pomazánku
Množství: 2 krajíce....bohatě namazané1 avokádo
½ menší cibule
1 vrchovatá lžíce kysané smetany či jogurtu, pro hříšníky majonézy
Sůl, pepř
1 malá lžička citrónové šťávy
Postup přípravy
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 10 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Vydlabejte avokádo (z nějakého důvodu mu často říkám mango :))))))))) Nechápu to, ale je to tak. Takže vydlabané AVOKÁDO si rozmačkejte vidličkou, přidejte na jemno nakrájenou cibulku, kysankou smetanu, nebo majonézu, nebo jogurt.…podle chuti, opepřete, osolte a malinko přijdete citrónovou šťávu.
Pomazánku z avokáda napatlejte na chleba, zavřete oči (vypadá to jak blitka) a vychutnávejte avokádo-ráj.
Avokádová pomazánka ke svačině
Recept na avokádovou pomazánku je také jedním ze 190ti receptů z mé Velké svačinkové bichle. Bichle je především inspirací na svačiny do školy, ale většinu receptů z ní určitě využijete i na různé večírky, oslavy a nebo třeba i pro svačiny do práce. Nesvačíte? Měli byste začít, je to podstatně zdravější než jíst pouze (v lepším případě) 3x denně! Velká svačinková bichle je tu.
Zázračné avokádo
Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek magnezia, mědi, draslíku, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku (složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji).
Naopak pro zvířata je avokádo až smrtelně jedovaté (pro kanárkya papoušky) kvůli látce persin, ani psům a kočkám by se dávat nemělo. Víc zajímavých informací o avokádu najdete na Wikipedii.
Pomazánkovým receptům zdar
Vaše Pája
Líbí se vám recept na avokádovou pomazánku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: avokádo, citronová šťáva, jogurt, kysaná smetana, majonéza, pepř
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Ahoj Pájo. Nechápala jsem proč říkáš avokádu mango. Já k tomuto ovoci často nepřijdu. Pochopila jsem. V domnění, že mám avokádo, tak jsem si právě udělala pomazánku z manga 🙁 Přišla jsem na to jen tak, že prostě není dobrá 🙁 a pak podle fotek na internetu. No nic, příště budu moudřejší.
Věro ahoj, to je teda ajajajaj. :))) Ale musím se smát. To je pro mě úplně stejné jako že si pletu zebru a žirafu. Jestli je to tím, že to pro nás nejsou zas až tak častá zvířata nebo potraviny… Mohl by se k tomu vyjádřit nějaký lingvista.
Když to chci mít rychle a jednoduše, tak úplně jednoduše promíchám avokádo, pomazánkový „máslo“, sůl, pepř, citronovou šťávu a hotovo. Bez cibule, ale máme tam rádi nadrobno nakrájený cherry rajčata.
… no a česnek 🙂
Plod avokáda poprvé koupil můj otec někdy v 90. letech, že jako ochutnáme tu bombu. Samozřejmě v domění, že jde o mango :). Samozřejmě jsme nevěděli, jak otevřít, takže nejdřív jsme loupali :), pak dolovali pecku a nakonce vyhodili, protože to dle otce bylo „zkažené“, protože to nebylo vůbec sladké a mazlavé :):):)
Zuzko, to jsem se teda ale pobavila. Chudák avokádo dostalo totálně na frak. :))) Ale je zajímavé, že si avokádo všichni pletou s mangem a vůbec to vlastně nedává smysl. Já taky.
Vyzkouším 🙂 zrovna tu jedno zralé avokádo máme. Manžel i moje ségra mu taky někdy říkaji mango 😀 řekla bych, že je to tím, že oba tyto plody měly svůj velký boom v čechách ve stejnou dobu (jen odhaduji – někdy kolem let 2005-2010? – nebo možná to byl jen boom u nás doma) 😀
Lenko, já taky, já taky. Vůbec nechápu proč, prostě je to mango. Dokáže to někdo ještě nějak jinak vysvětlit? 🙂
Do pomazánky přidávám lžíci majonézy a půl lžíce tatarky (jinak by mi to tu nikdo nejedl) sůl, pepř a 2 stroužky česneku, v topinkovači udělám Topinka, které trochu pomažu česnekem a námitkám pomazánku, dřív všichni nad advokátem ohrnovaly nos
dělám to bez majolky i kysanky , pro velkého porce s trochou česneku a pepře
Super pomazanka.Vyzkousela jen pridala trochu paliveho.Opeceny zitny chkeb .Super diky.
Tak toto je pravdu výborná pomazánka, může se dát i tvaroh, žervé, lučina a výborné je to s krémovým sýrem Palouček z Lidlu. Já někdy přidávám i trochu pálivé červené thajské či vietnamské omáčky ( pozor, ne tu sladkou!) a pak to je takové ostřejší, výborné třeba na nasucho opečené plátky veky. Navrch si dáváme sušená rajčata naložená v oleji, kousek sterilované chilli papričky, ale je dobré i čerstvé rajče, pažitka atd. Zkoušeli jsme do pomazánky přidat i nastrouhané vařené vajíčko, ale to nám moc nechutnalo.
Áách no to mi tedy děláte chutě. Avokádo je super zelenina…nebo ovoce? Je škoda, že nám tu přirozeně neroste třeba jako pampelišky. Život by byl hned veselejší. S tvarohem nebo krémáčkem si to dovedu úplně živě představit! Je to paráda. Co Vám ještě chutná?