Máte rádi dobrý čerstvý sýr, který si ještě k tomu všemu můžete hodně jednoduše připravit doma? My ano a pokud jste spolu s námi na jedné sýrové lodi, čtěte dál. 

Výroba domácího sýra může pro někoho znít jako zbytečnost, protože si přeci dnes můžeme všechno koupit v obchodě. Trošku vlastně takové nošení sýra do lesa. Jenže takový domácí sýr má prostě něco do sebe. O co jde?

V první řadě víte, jak sýr vznikl a že v něm nejsou žádné přidané nechutnosti, které našim tělíčkům nedělají dobře. Pak také jeho výroba není nic, co by vás finančně zruinovalo a do třetice si můžete sýr ochutit jen a jen podle vašich představ.

Jak na něj?

 

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Čerstvý sýr

Ingredience na čerstvý sýr

Množství: cca 300-400 g sýra

2 litry plnotučného mléka
Syřidlo: 80 ml šťávy z citronu nebo 50 ml octa
Špetka soli

KU DOCHUCENÍ:

Bazalka
Sušená rajčata
Olivy černé či zelené
Kuličky zeleného pepře
Ořechy

Pro sladkou variantu – jahody, třešně, broskve, mandarinky či cokoli dle chuti


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut

Jdeme na mléko

Tento recept je připravený velmi jednoduše z kravského mléka. Pokud máte rádi jiný druh mléka (kozí nebo ovčí), postup je vlastně stejný.

Na cca 300 – 400 g sýra budete potřebovat 2 l plnotučného mléka.

Mléko dejte do hrnce a pomalu vařte a promíchávejte až na teplotu 92°C.

Mléko poté odstavte a vlijte do něj takzvané syřidlo – v mém případě jsem zvolila 80 ml citronové šťávy, která by měla vytvořit sýr vláčnější. Pokud budete volit ocet (50 ml), konzistence bude kompaktnější.

Nechce mléko 30 minut pracovat.

Jdeme oddělovat

Po 30 minutách se z mléka oddělí část syrovátky a sýřeniny. Vezměte si nějaký větší hrnec a jemné velké sítko, do kterého pomalu přelijte oddělené mléko.

Technická: Já jsem na sýr hodně tlačila stěrkou, takže se spousta důležité sýřeniny dostala i do zbylé syrovátky a sýra tak na konci bylo málo. Nechte sýřeninu v klidu odkapat a netlačte na pilu. Jen jemně občas promíchejte.

Jakmile je syrovátka oddělená od sýřeniny, jdeme na sýrování.

Já jsem měla k dispozici soupravu na přípravu sýra od Tescomy, která pak dokonala dílo – tedy tu podstatnou část. Mrkněte na recenzi, jestli se může hodit i vám.

Dochucení

Co teď dál? Sýřeninu můžete například osolit, pokud chcete sýr slaný, nebo ho nechte bez příchuti popřípadě do sýřeniny přidejte čerstvé ovoce (jahoda, broskve, nektarinky, maliny, borůvky atd.) nebo třeba med s ořechy a budete mít dokonalou sladkou verzi pro děti.

Sýřeninu můžete také ochutit čerstvými bylinkami – bazalkou, tymiánem, čerstvým zeleným pepřem, chilli nebo ořechy, olivami, česnekem, medvědím česnekem…prostě nebraňte se fantazii.

Jestliže sýřeninu budete chutnat, zjistíte, že je to vlastně velmi chutná ricotta a pokud už nevydržíte, vrhněte se na ricottu. Ale zkuste vydržet.

Stlačujeme

A teď to nejdůležitější. Sýřeninku, ať už ochucenou či bez chuti, vložte do plátýnka a sítka a stlačte. Se sadou na sýr to šlo velmi jednoduše. Součástí je totiž i stlačovací šroub, který zajistí, že se sýr pěkně zmenší, co to jde.

Sýr nechte hodinu v pokojové teplotě a poté ho přesuňte aspoň na tři hodiny do lednice. Lepší je ho ale nechat 24 hodin.

Máme doma čerstvý sýr

A co dál? Buď se na čerstvý sýr můžete hned vrhnout a dát si ho třeba s čerstvým chlebem, nebo pokračujme dál.

Pokud třeba máte jen neochucený sýr, co ho například dát do olivového oleje s česnekem, bazalkou nebo dalším kořením a nechat ho ještě odležet? Mňam 🙂 A to je teprve labůžo.

Moc si sýr užijte
Pája