Domácí kimchi je naprostým miláčkem nejen do chladných dní. Tato kvašená směs zeleniny je plná vitaminů, enzymů a přirozených probiotik a krom toho je tak lahodná, že ji budete milovat a možná stejně jako já jíst po kilech.

Ne nadarmo se kimchi řadí mezi jedno z nejzdravějších pokrmů. Jde o fermentovanou – kvašenou zeleninu, která právě díky kvašení předvede to nejlepší, co si vaše tělo může dopřát. Krom toho je to také bezvadný jedlý dárek.

Pro další tipy na jedlé dárky mrkněte sem

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí kimchi

Ingredience na kimchi

Množství: 2 sklenice cca 1 l

1 menší pekingské zelí (300 g)
1 pórek (200 g)
3-4 jarní cibulky (100 g)
2 mrkve (200 g)
200 g ředkviček
½ červeného zelí (500 g)

Na pastu

40 g čerstvého zázvoru
1 chilli paprička popř. dle odvahy
10 stroužků česneku (50 g)
2 lžíce rybí omáčky (40 ml)
2 lžičky krupicového cukru

Na zálivku

3-4 nové koření
5 celých pepří
3 bobkové listy
40 g mořské soli
cca 1,5 l studené vody


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Co byste měli o kimchi vědět?

Kimchi pochází původně z Koreje a jde o zeleninu, nebo spíše zeleninový salát, který se nechá první 2-3 dny kvasit (fermentovat) při pokojové teplotě. Díky tomuto procesu se v zelenině rozdovádějí právě bakterie kvašení, díky kterým se z velmi prostých pár kousků zeleniny uvolní skutečně to nejlepší. Vitaminy, enzymy a spousta probiotik.

Po prvotním kvašení se kimchi přendává do lednice, kde tak může vydržet několik týdnů až měsíců a poslouží vám skvěle jako příloha nebo jen tak na mlsandu.

Báječně s ním podpoříte svou imunitu a také trávení.

Na jeho přípravu se používá zelenina, která je velmi snadno dostupná i v zimních měsících. I proto je hlavně přes zimu tak populární. Nic se nebojte, příprava je více než jednoduchá.

Připravujeme zeleninu

Do kimchi se tradičně dává čínské zelí. To je vlastně jediná jistota. Druhů kimchi je totiž nekonečno a je vlastně jen na vás, jak si ho připravíte. Já vám zde dám můj osvědčený recept, který je jemný (upřímně, nemám moc ráda super pálivé kimchi).

Připravíme si tedy čínské zelí, červené zelí, ředkvičky, můžou být i kedlubny, pokud máte, jarní cibulky a mrkev. Zelí si nakrájíme na příjemně velké plátky. Co to znamená? Já mam třeba daleko radši kimchi jemnější, takže jak čínské, tak i červené zelí krájím spíše nadrobno. Někdo naopak spíše preferuje větší kusy třeba 5 cm široké.

Jarní cibulky, ředkvičky a mrkev nakrájíme na tenké plátky.

Vše dáme do velké mísy – ač to na první pohled, že všeho bude obrovské množství, tak se neděste, nebo netěšte. Tím, že budeme zeleninu mačkat, povolí, zmenší objem a bude po objemné srandě.

Zeleninu v míse prsty dobře promačkáme, aby zkřehla. A jdeme na pastu.

Pasta do kimchi

Úplně nejlépe funguje na přípravu pasty hmoždíř, kam dáme všechny ingredience lehce pokrájené a zpracujeme je do pasty. Ale vystačíme si i s nožem. Česnek rozetřeme společně se solí, cukrem a také chilli papričkou. Dochutíme rybí omáčkou.

Zde už pozor pozor. Hlavně si už nesahejte nikam do očí, nosu, uší. Směs by mohla velmi nepříjemně pálit.

Mícháme kimchi

Pastu přendáme do zeleniny a rukami ji dobře zapracujeme. Nic se nebojte a směle ochutnejte. Už v tuto fázi má kimchi skvělou chuť.

Přendaváme do sklenic

Kimchi skladujeme ve sklenicích, které ale ještě před tím dobře vypláchneme horkou vodou a necháme je přirozeně vysušit dnem nahoru. Směs na kimchi pak do sklenic natlačíme. Nechte cca 2 cm prostoru na to, aby mohlo kimchi kvasit a abychom mohli vše prolít nálevem.

Nálev

Nálev si připravíme velmi jednoduše. Smícháme vlažnou vodu společně s novým kořením, pepřem, celými bobkovými listy a také se solí. Měl by být příjemně slaný. Nálev pak dolijeme do sklenic a ty zavřeme, ale neutahujeme. Jen je lehce přivřeme.

Sklenice necháme na místě o pokojové teplotě (teplota by neměla být nižší než 20°C) – ideálně třeba někde na dřezu, kdyby se kimchi rozhodlo, že vám přeteče ze sklenice (můj případ).

Kvasíme

A teď už jen trpělivost. Kimchi kvasí vlastně velmi rychle. Dejte mu 2-3 dny v pokojové teplotě a klidně ho v průběhu ochutnejte. Výsledkem by měla být zelenina příjemně nakyslá a tak tak tak moc lahodná. Po 3 dnech ho přesuňte do lednice, kde vydrží velmi dlouho. Pokud ho dřív nesníte. 🙂

K čemu se kimchi hodí?

Ke všemu. K masu, na chleba nebo ho třeba zkuste zapéct s toastem. Já ho nejčastěji zobu jen tak.

Ať vám chutná a dělá radost i obdarovaným.
Pája