Zelenina připravená metodou sous vide
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/zdrava-jidla/zelenina-sous-vide/
Zelenina připravená metodou sous vide to už je opravdu taková specialitka, která se vám ale odmění plnou chutí zeleniny tak, jak ji jindy velmi těžko zažijete. Již dříve jsem pro vás připravila trhané vepřové maso a také hovězí steak – obojí připravované právě metodou sous vide. Zrovna u masa je tato metoda pro dokonalou chuť a šťavnatost opravdu zásadní.
U zeleniny by se dalo říct, že tolik parády nenaděláme, ale pokud už doma máte ponorný vařič sous vide, byla by škoda takto zeleninu nepřipravit. Proč?
Ingredience na zeleninu připravenou metodou sous vide
Množství: 4 porce1 lilek (300 g)
1 střední cuketa (300 g)
4 větší mrkve (400 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
špetka soli (5 g)
– použít můžete jakoukoli oblíbenou zeleninu
Postup přípravy
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 190 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Zavakuovat či nezavakuovat?
Výhoda vakuování zeleniny je ta, že díky tomu v ní uchováte veškeré živiny a šťávu a nic vám z ní neuteče. Běžně uvařenou zeleninu, kterou když ji ponoříme do vody, zbavíme barvy, často i chuti a nakonec i živin. To je škoda. Zavakuováním si můžeme tedy přivodit jen lepší chuťový zážitek.
Přečíst mou recenzi vakuovačky G21 Nefrit
Jakou zeleninu vybrat
Nejvhodnější zeleninou připravenou pomocí metody sous vide je vlastně téměř jakákoli, která vám chutná.
Výborná je kořenová zelenina – mrkev, petržel, kedlubna, ředkvičky, ale báječnou službu také udělá brokolice, květák, rajčata nebo lilek, cuketa, hrášek… Tedy vlastně jakákoli zelenina, kterou jste zvyklí tepelně upravit.
Já jsem měla po ruce cuketu, lilek a mrkev, se kterými jsem naložila velmi jednoduše.
Připravujeme zeleninu
Zeleninu si očistíme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Jelikož chceme zachovat chuť každého jednotlivého druhu zeleniny, dáme je do sáčku na vakuování zvlášť. Nestane se pak, že to bude směs lilkovo–cuketovo–mrkvová, což taky není špatný, ale vychutnat si chuť každé zeleniny zvlášť, to je teprve zážitek.
Zeleninu zavakuujeme a dáme do vodní lázně. Teplotu na vařiči sous vide upravíme na 84,2 °C a necháme vařit 3 hodiny.
Přečíst mou recenzi vařiče sous vide G21 Akura Wifi
Ladíme poslední detaily
Uvařenou zeleninu vyndáme ze sáčku a případnou vodu vylijeme. Teď už stačí vše jen posolit a přidat třeba i čerstvý stroužek česneku, nasekané bylinky a zelenina nabušená chutí je na světě.
Zeleninu ale můžeme také zprudka orestovat, aby dostala lehký zlatavý nádech, nebo ji můžeme ogrilovat a ovonět tak kouřem. Ať tak či onak, je to skvělé.
Zelenina připravená metodou sous vide se bezvadně hodí jako příloha nebo třeba také jako lehká večeře.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na zeleninu připravenou metodou sous vide? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bazalka, cuketa, lilek, máta, mrkev, olivový olej, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.