Hovězí steak – sous vide recept
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/hovezi-steak-sous-vide-recept/
Připravit si dobrý šťavnatý steak je poměrně věda. Hovězí steak připravovaný metodou sous vide je ale záležitostí velmi snadnou a i neprofesionálnímu kuchaři zaručuji, že výsledek bude výjimečný.Základem bude dobré hovězí maso. Já jsem pro tento recept zvolila rump steak a vlastně jen trošku toho koření a bylinek a bylo hotovo.
Ingredience na hovězí steak metodou sous vide
Množství: 4 porce4 rump steaky (každý aspoň 200 g)
špetka soli (5 g)
hrst bazalky (10 g)
lžíce olivového oleje (20 ml)
2 stroužky česneku (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 75 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Je to o mase
Pro hovězí steak je zcela zásadní dobrý výběr masa. Bohužel se tu opravdu nevyplácí šetřit a volit maso, které na steaky není vhodné.
A co je tedy vhodné maso na steaky?
Nejlepší je roštěnec, svíčková nebo třeba i hovězí zadní. Jakmile tedy nakupujete maso na steak, jdete po názvech jako rib eye (entrecote) nebo právě rump steak, či flank steak.
Jak marinujeme maso?
Hovězí steak nepotřebuje žádnou super speciální úpravu. Maso samotné je totiž tak lahodné, že mu bude stačit například jen špetka soli a pepře a dobrý olivový olej. Nebo třeba v našem případě česnek a trochu bazalky. Přidat se dá také čerstvý tymián.
Hovězí steak dobře osušíme, jemně potřeme olivovým olejem a přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a bazalku.
Hovězí steak metodou sous vide
Metoda sous vide má svoje specifika. První z nich je to, že budeme potřebovat vakuovací sáčky a vakuovačku. Do sáčku vložíme steaky a pomocí vakuovačky z něj vysajeme vzduch a zatavíme.
Přečíst si o recenzi vakuovačky G21 Nefrit
Maso máme zavakuované, takže ho můžeme dát do vody a nastavit teplotu na sous vide vařiči na 56,5 °C a čas na 1 hodinu. Možná si říkáte, že přeci když si hodíte maso na pánev, tak bude hotové za pár minut, tak proč se s tím takhle drbat. Proč? Lidi, to je prostě maso! Maso je nádherně křehké a šťavnaté… Těžko se to popisuje, lepší ochutnat.
Nespornou výhodou je také to, že si takto můžete připravit steaky třeba den předem, a pak je jen hodit na gril a za minutu máte hotovo a výsledek rozhodně nebude špatný.
Přečíst recenzi sous vide G21 Akura Wifi
Dotahujeme k dokonalosti
Souse vide vařič za nás odvedl precizní práci a maso má krásnou teplotu 56,5 °C. Co s tím dál?
Maso můžeme hned hodit na rozpálenou pánev s troškou oleje a opravdu jen na minutu z jedné a druhé strany osmažit.
Nebo si maso necháme v sáčku a použijeme ho třeba další den na grilování.
Užijte si dokonalou chuť masa a dejte mi vědět, jak vám chutnalo.
Pája
Líbí se vám recept na hovězí steak metodou sous vide? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, hovězí, olivový olej, rump steak, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
A co když nemám sous vide vařič?
Maruško, o tom by pak byl jiný recept.
Tam je to se steakem trošku jinak, ale opravdu jen trošku.
Maso je potřeba před pečením nechat aspoň hodinu při pokojové teplotě, aby nemělo teplotní šok na pánvi.
Pak prudce rozpálit pánev a pokud např. chcete medium, tak 5 minut z každé strany (2 cm vysoký steak).