Kuchti.me recenze – Vakuovačka G21 Nefrit
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/recenze/vakuovacka-g21-nefrit/
Má smysl vakuovat potraviny? Má smysl si pomocí vakuovačky pomoci k metodě sous vide? V této recenzi se tomu a dalším otázkám podíváme na zoubek. Měla jsem totiž opět možnost testovat něco parádního a to konkrétně vakuovačku G21 Nefrit.
PŘÍKLAD: Při nákupu mého oblíbeného robota Promesso ušetříte díky kódu přes 700 Kč!
Moje první dojmy
Upřímně, neměla jsem s vakuováním žádnou zkušenost a ani jsem si nebyla jistá tím, zda vakuování využiji a nejde o zbytečnost. Začala jsem tedy pátrat po jeho výhodách a nevýhodách… A také číst návod. 🙂
S návodem je to nicméně trošku ošemetné a bylo by skvělé, pokud by byl napsaný trošku více podrobněji a blbuvzdorněji. Čtěte tedy dále a aspoň vám tím ušetřím čas a trápení s některými technikáliemi.
K čemu všemu lze vakuovačku použít?
V první řadě vakuovačku na 100% vytížíte, pokud jste se rozhodli vařit pomocí metody sous vide. Napsala jsem pro vás článek o této metodě a recenzi sous vide G21 Akura Wifi, kde se dozvíte všechno podstatné a také moje postřehy.
Vakuovačku ale také využijete k prostému a jednoduchému uskladnění potravin. A to buď do lednice, nebo třeba i do mrazáku. Možná si říkáte, k čemu je takové uskladnění ve vakuu dobré? Já jsem o něm také příliš nevěděla, proto s vámi sdílím trošku té osvěty.
Proč vakuovat potraviny?
- Vydrží až 4x déle uskladněné.
- Zpomaluje se oxidace, která má na svědomí postupné zkažení a znehodnocení potravin.
- Ušetříte místo v lednici nebo pokud budete mrazit, tak v mrazáku.
Jak vakuování funguje?
Vakuovačka má uvnitř zabudovaný zásobník na folii a řezačku, což je super praktické. Nemusíte se složitě pídit po kuchyni, kam jste zase (sakra) založili tu folii. Všechno je po ruce. Řezačkou si také velmi jednoduše uříznete potřebnou velikost sáčku a hned jej zatavíte.
Ve zkratce:
- Vezmete sáček na vakuování. Ten může být buď právě připravený z rolovací folie, nebo si můžete koupit pytlíky samostatné.
- Do sáčku vložíte maso, zeleninu, sýry nebo ovoce.
- Sáček vložíte do vakuovací komory (tedy spíš komůrky) a zavřete vakuovačku. Zde prosím POZOR! Vakuovačku je potřeba zaklapnout, aby zapadl zámek pojistky. Což byla docela bojovka, protože v návodu stojí „jemně zavřete“. Jemně není zcela výstižné. Je totiž potřeba na rohy vakuovačky zatlačit poměrně dost silně, aby došlo k uzamčení a tedy i vakuování. Takže se nebojte dlaněmi pořádně zatlačit – viz fotka.
- Stisnete tlačítko Start a vakuovačka jede. Zaprvé odsaje vzduch a vytvoří vakuum. Zadruhé pytlík okamžitě zataví, takže můžete hned vařit nebo uskladňovat.
- To je všechno. Hotovo máte přibližně za 30 sekund.
Krabičky na vakuování potravin
G21 Vitality také vyrábí krabičky na vakuování potravin, které jsem ale neměla možnost využít. Jejich výhodu spatřuji hlavně v tom, že do nich můžete potraviny vakuovat opakovaně, což s pytlíky moc nejde.
U krabiček je zároveň možné využít tzv. funkce vakuovačky „Marinate“. Naložíte si například maso do krabičky a vakuovačka vysaje všechen vzduch a urychlí tak proces marinování.
Folie nebo sáčky na vakuování potravin?
Měla jsem možnost si vyzkoušet folii na vakuování potravin a za sebe musím říct, že je to velká paráda. Velkou výhodu vidím v tom, že si můžete odříznout přesně takovou velkost sáčku, kterou budete potřebovat. Neplýtváte tedy.
No, ovšem na druhou stranu například pokud sáček využíváte pro vakuování masa, nemůžete ho použít opakovaně.
Co se ale udělat dá a neplýtváte tak plasty, že sáček od zeleniny například můžete využít opakovaně nebo jej můžete použít na uchování masa.
U sáčků vidím jejich hlavní nevýhodu v tom, že jsou jasně dané rozměry, které se vám ne vždy musí hodit.
Za mě tedy jednoznačně doporučuji folie, které jdou velmi jednoduše zakoupit i v různých šířkách (28 cm pro Nefrit je maximum) a délkách (já mám 6 m).
Výhody a nevýhody vakuování
Jak to tedy vidím?
Výhody
- Skvělé uskladnění potravin jak do lednice, tak mrazáku.
- Pokud budete mít i Sous vide G21 Akuru, proniknete do tajů metody sous vide.
Nevýhody
- Neprakticky napsaný návod k použití
Shrnutí
Za mě dobré, moji milí. Myslela jsem si, že vakuovačku spíše využívat nebudu, ale našla si u nás doma svoje místo a využívám ji vlastně velmi pravidelně. Jak na uskladnění zeleniny nebo ovoce, ale právě a hlavně na přípravu pomocí sous vide.
Jestliže si tedy chcete ulehčit život a užít si echt super dobré maso nebo mít třeba „jen“ dobře uskladněné potraviny, vřele tuto domácí vakuovačku doporučuji. Hladová smečka bude nakrmena a matka (či otec) v kuchyni nadšen.
Technické okénko
- Výkon: 200 W
- Tlak: -28,3″ Hg / -958 mbar
- Max. šířka fólie: 28 cm
- Materiál: plast
- Dvojitý svár: Ano
- Odsávání vzduchu: Ano
- Délka přívodního kabelu: 1,2 m
- Barevné provedení: černé tělo, šedé víko
- Rozměry (Š x V x H): 380 x 108 x 200 mm
- Hmotnost: 2,8 kg
- Rozměry balení (Š x V x H): 435 x 155 x 255 mm
- Hmotnost balení: 3,13 kg
Obsah balení
- Vakuovačka G21 Nefrit – nejsou zde folie na vakuování. Ty je potřeba dokoupit zvlášť.
- Manuál
Zjistit aktuální cenu, koupit nebo zjistit další informace
PŘÍKLAD: Při nákupu mého oblíbeného robota Promesso ušetříte díky kódu přes 700 Kč!
Máte nějaký dotaz, postřeh? Napište mi a já ráda odpovím.
A vám všem, kteří do vakuování půjdete přeji krásné dlouho živé potraviny a radost z dokonalého sous vide masíčka.
Pája
Již asi 20 let používám vakuovacku ETA. Zdálo se mi,že málo vysává a tak jsem chtěla novou. Manžel mi chtěl udělat radost a koupil. Já manžel, ani soused nevěděli jak a kde se vysává, protože ETA měla trubicku a zde jsme nic takového nenašli. V návodu jsme nepochopili a tak zpět do obchodu. Protože to byl Lidl, tak ani tam nám neporadil, tak jsme ji vrátili. Od té doby smutně koukám a ráda bych koupila, ale aby mi ji někdo předvedl. Líbila by se mi taková, kde by byly i krabičky, abych mohla vysavat uzeniny, banány apod. Doposud výsavam do sáčků a zdá se mi to nerentabilni. Ale i tak jsme si už zvyklí, protože nejsme ve městě a nemůžeme kupovat denně. Vynález je to výborný.
Návod, no to je bojovka. Chápu, že to nemají jednoduché, popsat to všechno srozumitelně a já jsem poprvé taky poměrně bojovala, než jsem pochopila, jak se to dělá. Je tam taková komora na vakuování – komůrka, spíše, kam se dá sáček a už to jede. Co tomu dát ještě šanci? Eta podle mě taky bude dost podobná, kdyby G21 nebyla vaše srdcovka.