Tvarohové noky s jahodovou omáčkou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/tvarohove-noky/
Jaro, léto, pohoda, sluníčko, prosluněné jahůdky…to je prostě pohoda. K tomu se naprosto bezvadně hodí tvarohové noky obalené v křupavé strouhance přelité jahodovou omáčkou. Ta vůně, ta chuť a lehkost je super. Pokud by bylo venku veliké horko, není vůbec problém nočky nechat vychladnout a podávat i se studenou jahodovou omáčkou. Dokonale to osvěží. Krom toho si k tomu dovedu i moc dobře představit i kopeček vanilkové zmrzliny :).
Na přípravu tvarohových noků nebudete potřebovat hodně času, takže klidně si před tím ještě hoďte nožky nahoru a konejte až ve chvíli, kdy budou hladovci hladoví a mlsná vás bude honit v kruzích.
Ingredience na tvarohové noky s omáčkou
Množství: 20 nočků určitěNa noky
250 g tvarohu
5 lžic krupice
Špetka soli
1 vejce
Na omáčku
1 vanička jahod – cca 300-400 g
Lžíce másla
Lžíce moučkového cukru
K ochucení
4 vrchovaté lžíce strouhanky
Lžíce másla
1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Pražená strouhanka
Nejprve si pojďte osmažit strouhanku. Je pravda, že to není úplná nutnost, ale jelikož je to pak pěkně křupavé a dobré, věnujte tomu ten čas. Noky se vám za tento zlatavý kabátek odvděčí.
Na pánvi si rozpusťte máslo a přidejte strouhanku. Opékejte na středním plameni a promíchávejte, aby se strouhanka rovnoměrně opekla. Ke konci přidejte ještě vanilkový cukr nebo posypte lžící moučkového cukru.
Jahodová omáčka
Jahody nakrájejte a nechte společně s cukrem a máslem osmažit na pánvi. Většinou ještě přidávám tak dvě lžičky vody, aby jahody pěkně povolily a vytvořil se sosík. Směs rozmixujte, ale také to není nutnost. Můžete nechat jahody na kusy a omáčku prostě nechat na hulváta.
Noky
V misce smíchejte tvaroh s vajíčkem a přidejte špetku soli a 5 lžic krupice. Těsto není nejpevnější, takže noky po uvaření jsou velmi ale velmi křehké. Toho se neděste, je to můj záměr. (Pokud ale přeci jen strach máte a chcete nočky pevnější, tak přidejte více krupice, popřípadě i mouky).
Mé nové videorecepty můžete odebírat také na Čubím Youtube kanále!
Noky tvarujte dvěma lžícemi, jako je vidět na videu a vařte v bublajíjcí vodě 2-3 minuty. Uvařené je nechte chvilku odkapat a poválejte je ve sladké strouhance. Přelijte něžně omáčkou a jezte.
Je to lahoda a naprosto skvěle to voní!
Čuba
Něco dalšího sladkého na zub? Jukněte na Sladkou Čubu 😉
Líbí se vám recept na tvarohové noky s omáčkou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, jahody, krupička, máslo, moučkový cukr, strouhanka, tvaroh, vanilka, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Milé dámy, procházím bezlaktózové repcety a tento mne skutečně překvapil. Jsem si jistý, že když se budu držet receptu a nabídnu ho vnučce, která má silnou intoleranci na laktózu, dosáhnu dvou věcí:
1. Určitě jí to bude chutnat
2. Reakci na máslo a tvaroh raději nebudu popisovat.
Vím, že se dá koupit i tvaroh a máslo s „omezeným“ obsahem laktózy, ale určitě ne bez laktózy. Rostlinné náhrady se v receptech chovají jinak. (Teď nemyslím chuťově, ale technologicky).
Prosím opravte si to, ať nedopadnete jako jedna známá:
– Tak dnes máme buchty bez laktózy, ať si to můžou dát i děcka.
– Vypadají krásně. A s čím jsou?
– No s tvarohem… Ach jo.
Jinak Vám fandím a stále zde nacházím inspiraci. Díky.
Vladane, děkuji za upozornění. Recept jsem upravila a neuvádím jo jako bezlakto.
Máte pravdu, že bezlakto ingre jsou trošku něco jiného než opravdu nemléčné a tam je ta náhrada složitější.
Pokud byste chtěl bezlakto inspiraci, tak spíš doporučuji mrknout na http://www.vicnezkucharka.cz, kde máme kuchařky a tam u receptů pracujeme s bezlakto, bezlepko, BKM a bezvejcovými variantami daleko víc.
A ještě bych nakonec přidala kopeček zakysanky s troškou vanilkového cukru. Je to mňamka!!
Nemůžu nic než souhlasit 🙂
Potřebovala bych poradit něco jiného než strouhanku na posypání. Manžel má ALS podobnou, jako měl nedávno zemřelý vědec Stephen Hawking a dost velké potíže s polykáním. Může tak ještě hodně omaštěnou skořici na jablkových knedlících. Napadne tě něco, jak strouhanku na nocích nahradit?
Evo, prominte za opozdenou odpoved. S malinkym novorozencem moc nestiham 🙂
Popravde me moc nenapada nejaka nahrazka za strouhanku. Vsechno by bylo dost sypke a asi ne lehce k poziti. Mozna jestli nezkusit strouhany tvaroh nebo (i kdyz to jsou tvarohovr noky) pridat navrch tvaroh rizmichany s troskou mleka a mouckovyn cukrem. S tou omackou by to byko jiste supr. Snad aspon toto trochu pomuze.
Zdravím,
Vaše stránky jsem objevila teď nedávno, a jak tak čuchám, čuchám, stávají se pro mně čím dál víc oblíbenější :-)) a tvarohové nočky budou první v pořadníku ! už se těším, až se do nich pustím…
Mějte se moc hezky a přeji hodně fanoušků 🙂
Naty dêkuji moc. Takovy komentar me vzdycky moc potesi. Co rada varite? Budu take rada za inspiraci 😉
Určitě něco pošlu na mailíka, mám ráda všechno kromě tučného (nedělá mi to dobře), ale sladkým obídkům neodolám… Výborné jsou taky špaldové kroupy s dušenou zeleninou, tím se můžu UTLOUCT! Příští víkend nebo v týdnu bude krůtí na žampionech s kuskusem, to bude bašta. Ráda vařím zdravě, miluji zeleninu. A rozhodně udělám tvarohové nočky, ty mě lákají…
Mějte se moc hezky,
Naty
Díky.Tohle bude super i s jiným ovocem.Výborný moučník.
Přesně tak. Ovoci se meze nekladou. Vůbec bych se nebránila meruňkám, rybízu, borůvkám…no prostě vlastně čemukoli ze zahrádky 🙂
To je zase něco vnoučata mi za to utrhnou ruce , díky Zdena
Já tyhle recepty přímo miluji a mockrát jsem překvapila i své hosty. Velké díky Zdena
Jsem ráda, že to dokáže tak mile překvapit. Budu i ráda za tipy na Tvé recepty.