Určitě ani pro vás nebudou škubánky s mákem žádnou novinkou. Nicméně… přiznávám se bez mučení, že jsem je skoro až do svých 40 let nikdy neochutnala?! Jemné škubánky s mákem jsou přitom tak tradiční, tak od babičky, tak jednoduché a prostě dobré.

Škubánky s mákem jsou ale opravdovým pojmem. Kdy jste je měli naposledy vy?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemné škubánky s mákem

Ingredience na škubánky s mákem

Množství: 4 porce

Na těsto

500 g brambor typu B nebo C
130 g hrubé mouky
1 malá špetka soli (3 g)

K podávání budete potřebovat

3 lžíce másla nebo sádla (60 g)
5 lžic mletého máku (50 g)
5 lžic moučkového cukru (50 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Vaříme brambory

Je to věda? Není. Nicméně si pojďme říct jednu důležitou informaci. Na škubánky se hodí brambory typu B nebo C. Proč? Obsahují škrob, který potřebujeme k tomu, aby se nám z nich stalo krásné lepkavé těsto. Brambory A jsou takové luxusní klihovaté nádhery, které by nám zde opravdu moc parády nenadělaly. Ty si nechme na bramborový salát.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme vařit v osolené vodě 15–20 minut do změknutí.

Připravujeme těsto

Brambory jsou měkké, takže si je slijeme, ale zhruba 1/3 vody v nich necháme. Brambory rychle rozmačkáme šťouchadlem a zasypeme hrubou moukou. Druhou stranu vařečky v této směsi vyhloubíme dírky až na dno kastrolu a zavřeme pokličkou.

Takto necháme těsto pařit přibližně 15 minut. Pak tuto směsku vařečkou pečlivě promícháme do hladké kaše, nebo spíše těsta.

Tvarujeme škubánky

V misce si rozpustíme máslo (či ghí) nebo sádlo a připravíme si dvě velké lžíce. Lžíce namočíme do tuku, tvarujeme jednotlivé škubánky a rovnou je dáváme na talíř.

V misce si smícháme mletý mák s moučkovým cukrem a škubánky s touto směskou zasypeme.

Vše ještě můžeme přelít teplým sádlem či máslem.

Je lepší sádlo nebo máslo?

Zde především záleží na vašich chuťových preferencích. Sádlo se hezky hodí ke kombinaci škubánků s mákem a cukrem. Za mě je ale o něco jemnější kombinace právě s máslem.

Další varianty škubánků

Škubánky se dají na sladko připravovat také ve variantě se strouhaným tvarohem a cukrem.

Připravit je také můžete na slano a to s nastrouhaným sýrem. Vynikající jsou také osmažené na pánvi a opět, posypané sýrem.

Ať vám škubánky chutnají a dělají radost
Pája

PS. Další sladké dobroty najdete v kategorii Sladká huba.