Určitě ani pro vás nebudou škubánky s mákem žádnou novinkou. Nicméně… přiznávám se bez mučení, že jsem je skoro až do svých 40 let nikdy neochutnala?! Jemné škubánky s mákem jsou přitom tak tradiční, tak od babičky, tak jednoduché a prostě dobré.

Škubánky s mákem jsou ale opravdovým pojmem. Kdy jste je měli naposledy vy?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemné škubánky s mákem

Ingredience na škubánky s mákem

Množství: 4 porce

Na těsto

500 g brambor typu B nebo C
130 g hrubé mouky
1 malá špetka soli (3 g)

K podávání budete potřebovat

3 lžíce másla nebo sádla (60 g)
5 lžic mletého máku (50 g)
5 lžic moučkového cukru (50 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Vaříme brambory

Je to věda? Není. Nicméně si pojďme říct jednu důležitou informaci. Na škubánky se hodí brambory typu B nebo C. Proč? Obsahují škrob, který potřebujeme k tomu, aby se nám z nich stalo krásné lepkavé těsto. Brambory A jsou takové luxusní klihovaté nádhery, které by nám zde opravdu moc parády nenadělaly. Ty si nechme na bramborový salát.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme vařit v osolené vodě 15–20 minut do změknutí.

Připravujeme těsto

Brambory jsou měkké, takže si je slijeme, ale zhruba 1/3 vody v nich necháme. Brambory rychle rozmačkáme šťouchadlem a zasypeme hrubou moukou. Druhou stranu vařečky v této směsi vyhloubíme dírky až na dno kastrolu a zavřeme pokličkou.

Takto necháme těsto pařit přibližně 15 minut. Pak tuto směsku vařečkou pečlivě promícháme do hladké kaše, nebo spíše těsta.

Tvarujeme škubánky

V misce si rozpustíme máslo (či ghí) nebo sádlo a připravíme si dvě velké lžíce. Lžíce namočíme do tuku, tvarujeme jednotlivé škubánky a rovnou je dáváme na talíř.

V misce si smícháme mletý mák s moučkovým cukrem a škubánky s touto směskou zasypeme.

Vše ještě můžeme přelít teplým sádlem či máslem.

Je lepší sádlo nebo máslo?

Zde především záleží na vašich chuťových preferencích. Sádlo se hezky hodí ke kombinaci škubánků s mákem a cukrem. Za mě je ale o něco jemnější kombinace právě s máslem.

Další varianty škubánků

Škubánky se dají na sladko připravovat také ve variantě se strouhaným tvarohem a cukrem.

Připravit je také můžete na slano a to s nastrouhaným sýrem. Vynikající jsou také osmažené na pánvi a opět, posypané sýrem.

Ať vám škubánky chutnají a dělají radost
Pája

PS. Další sladké dobroty najdete v kategorii Sladká huba.