Jemné škubánky s mákem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/skubanky-s-makem/
Určitě ani pro vás nebudou škubánky s mákem žádnou novinkou. Nicméně… přiznávám se bez mučení, že jsem je skoro až do svých 40 let nikdy neochutnala?! Jemné škubánky s mákem jsou přitom tak tradiční, tak od babičky, tak jednoduché a prostě dobré.
Škubánky s mákem jsou ale opravdovým pojmem. Kdy jste je měli naposledy vy?
Ingredience na škubánky s mákem
Množství: 4 porceNa těsto
500 g brambor typu B nebo C
130 g hrubé mouky
1 malá špetka soli (3 g)
K podávání budete potřebovat
3 lžíce másla nebo sádla (60 g)
5 lžic mletého máku (50 g)
5 lžic moučkového cukru (50 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Vaříme brambory
Je to věda? Není. Nicméně si pojďme říct jednu důležitou informaci. Na škubánky se hodí brambory typu B nebo C. Proč? Obsahují škrob, který potřebujeme k tomu, aby se nám z nich stalo krásné lepkavé těsto. Brambory A jsou takové luxusní klihovaté nádhery, které by nám zde opravdu moc parády nenadělaly. Ty si nechme na bramborový salát.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme vařit v osolené vodě 15–20 minut do změknutí.
Připravujeme těsto
Brambory jsou měkké, takže si je slijeme, ale zhruba 1/3 vody v nich necháme. Brambory rychle rozmačkáme šťouchadlem a zasypeme hrubou moukou. Druhou stranu vařečky v této směsi vyhloubíme dírky až na dno kastrolu a zavřeme pokličkou.
Takto necháme těsto pařit přibližně 15 minut. Pak tuto směsku vařečkou pečlivě promícháme do hladké kaše, nebo spíše těsta.
Tvarujeme škubánky
V misce si rozpustíme máslo (či ghí) nebo sádlo a připravíme si dvě velké lžíce. Lžíce namočíme do tuku, tvarujeme jednotlivé škubánky a rovnou je dáváme na talíř.
V misce si smícháme mletý mák s moučkovým cukrem a škubánky s touto směskou zasypeme.
Vše ještě můžeme přelít teplým sádlem či máslem.
Je lepší sádlo nebo máslo?
Zde především záleží na vašich chuťových preferencích. Sádlo se hezky hodí ke kombinaci škubánků s mákem a cukrem. Za mě je ale o něco jemnější kombinace právě s máslem.
Další varianty škubánků
Škubánky se dají na sladko připravovat také ve variantě se strouhaným tvarohem a cukrem.
Připravit je také můžete na slano a to s nastrouhaným sýrem. Vynikající jsou také osmažené na pánvi a opět, posypané sýrem.
Ať vám škubánky chutnají a dělají radost
Pája
PS. Další sladké dobroty najdete v kategorii Sladká huba.
Líbí se vám recept na škubánky s mákem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, hrubá mouka, mák, máslo, moučkový cukr, sádlo, sůl