Krásně vláčný mazanec s rozinkami, lehce potřený máslem a k tomu dobrý čaj. Není nic lepšího takhle na Velikonoce!Jeho příprava není nikterak složitá, jen je potřeba se držet pár rad a dílo se zaručeně podaří.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nejlepší velikonoční mazanec

Ingredience na mazanec

Množství: 1 velký mazanec

350 g hladké mouky
150 ml mléka
85 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
45 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného instantního)
3 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 150 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Těsto na mazanec naštěstí není žádná extrémní složitost. Jen se prosím držte pár rad, jak ho připravit, aby bylo opravdu vláčné a po upečení na vás vybafl krásný hnědo-zlatý mazanec.

Připravujeme těsto

Pokud chcete docílit opravdu dobrého těsta, doporučuji jej nechat prohníst v robotu, jinak vám ručka opadne. Robot za vás odvede náročnou práci během pěti minut.

Do mísy deje prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Směs promíchejte a v jejím středu si udělejte důlek.

Do důlku vlijte přibližně 100 ml vlažného mléka, do kterého rozdrobte čerstvé droždí popřípadě vmíchejte droždí sušené. Lehce promíchejte s trochou mouky – vznikne vám tak řidší těsto, ve kterém kvásek bude moci krásně vyběhnout (jde o tzv. omládek).

Těsto zakryjte utěrkou a nechte přibližně 15–20 minut pracovat. Kvásek neboli omládek by měl krásně kynout a být plný bublin.

Jakmile nám kvásek naroste, přidáme do mísy ještě zbytek vlažného mléka, žloutky o pokojové teplotě, rozpuštěné máslo (vlažné, ne horké) a také citronovou kůru.

Směs necháme hníst 5-7 minut v robotovi. Nakonec k těstu přidáme rozinky. Pokud máte rádi nasekané mandle, přidejte i hrst nasekaných mandlí (mě by s nimi doma hnali, tak mám smůlu).

Tip k rozinkám: Nechte je ideálně přes noc nebo aspoň na hodinu naložit do trošky rumu. Lahůdka.

Hotové těsto by se nemělo lepit na stěny mísy a mělo by být pěkně kompaktní a držet. Pokud je moc lepivé, přisypejte trošku hladké mouky. Pokud by bylo naopak moc gumové, přidejte po lžičkách mléko.

Kynutí těsta

Těsto nechte v míse a zakryjte ho folií. Nechte ho kynout přibližně 60 minut v teplém prostředí (cca 27 °C). Po vykynutí by mělo mít dvojnásobný objem.

Vykynuté těsto přeložte na pomoučený vál a vytvarujte z něj bochánek. Ten přendejte na plech s pečicím papírem a nechte je přikrytý kynout ještě dalších 90 minut.

Pečeme mazanec

Troubu nechte rozehřát na 160 °C.

Jakmile je mazanec vykynutý, potřeme ho celým rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pak pečeme přibližně 45 minut. Hotový mazanec by měl být krásně hnědý a pokud do něj píchnete špejli, nebude se už lepit těsto.

Pokud by byl mazanec už moc hnědý, ale potřeboval by dopéci, přikryjte ho pečicím papírem, aby už dále nehnědl.

A je hotovo!

Teď už ho jen nechat vychladnout, přesypat moučkovým cukrem a můžete se na něj vrhnout jak hladoví vlci.

Krásné Velikonoce
Pája

PS. Další sladké dobroty najdete v sekci Sladká huba.