Dokonalé italské tiramisu
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/dokonale-italske-tiramisu/
Možná už si říkáte, co to ta Čuba s italskými recepty pořád blbne, ale podzim a babí léto mě k tomu tak nějak nutí a tiramisu je sladkost, která pohladí po duši snad každého, nejen italského jídelního fanatika jako mě.
Pojďme se podívat na zoubek klasické italské sladké dobrotě v její nejjednodušší podobě. Tiramisu mám opravdu moc ráda. Je to tím, že je to svěží dezert, který v ústech chutná jako když vám do pusy přistane duhový obláček s jednorožcem obaleným v cukrové vatě – prostě kýč a lahoda a prdelatí andělíčkové u toho brnkají na harfičky.
Ingredience na tiramisu
Množství: 12 porcí1 balení piškotů – savoyardi (300g)
500 g mascapone
6 vajec
150 ml kvalitní kávy
150 g cukru
2 lžíce holandského kakaa
Pro fajnšmekry: 1 malý šot amaretta
Postup přípravy
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 20 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nebojte se jít do klasiky a hlavně (prosím!) nenahrazujte mascarpone pomazánkovým máslem nebo jinými. Ono to cenově nakonec stejně vyjde stejně, vážně. Pokud se vám v domácnosti pohybuje malé dítko, tak tiramisu je super plácat dohromady. Dítko to baví, protože příprava není dlouhá a složitá. Kuchyně krom těchto výhod neskončí v plamenech a ani v totálním chaosu.
Postupujeme
Připravte si vhodnou mísu, do které budete tiramisu skládat. Uvařte si espresso lungo. Budete potřebovat přibližně 150 ml kávy, do které budete máčet piškoty savoyardi.
Krém z mascarpone
Hlavní a nejdůležitější součástí tiramisu je dobrý krém z mascarpone a vajec. Čím kvalitnější vejce, tím lépe uděláte. Nechce vajíčka aspoň hodinu v pokojové teplotě.
Do misky si oddělte žloutky a bílky. Do žloutků vmíchejte polovinu cukru a šlehejte do chvíle, než budete mít krásnou jemnou pěnu. Lehce vmíchejte mascarpone.
Z bílků začněte šlehat sníh. Postupně přisypávejte druhou polovinu cukru. Sníh je dostatečně připravený ve chvíli, kdy se začnou dělat špičky na měchačce nebo vám nespadne z misky, když si ji obrátíte nad hlavou.
Čím míchat, šlehat a mixovat? Já použila můj oblíbený Vital Stick Pro od G21, cenu a proč jsem si ho tak oblíbila se dozvíte i v mém obchůdku.
Sníh pak jemně vmíchejte do mascarpone-žloutkového krému.
Jdeme klást
Do misky (třeba takové) vložíme piškoty namočené v kávě a přikryjeme ½ krému a pokračujeme stejně i s druhou vrstvou. Něžně přesypte dobrým kakaem a nechte v lednici odležet nejlépe do druhého dne.
Jezte a radujte se 🙂
Vaše paní Čuba
PS. Honí vás stále ještě mlsná a potřebujete nějaký jiný sladký recept. Mrkněte na Sladkou Čubu.
PSS. Pokud chcete nahlédnout do zákulisí toho, jak recepty připravuju, tak tu pro vás mám jednu historku aneb nebuďte pitomci jako já. Rozhodla jsem se tiramisu připravit a pekelně experimentovat právě s nějakým úžasným motivem – hvězdičky. Čím menší, tím to bude rozkošnější, ne? Tak ne! Nebuďte pitomci a vyvarujte se mé chyby. Problém není v tom hvězdičky vystříhat a umístit. Problém nastane ve chvíli, kdy to posypete kakaem a uvědomíte si, že vlastně nemáte páru, kde ty hvězdičky jsou. Ups. Hm. Pak už se jen modlíte, že máte někde po ruce pinzetu a že opravdu všechny hvězdičky z papíru najdete. Jinak si někdo z vašich milých strávníků užije trochu škrábkání do krku. No nic…učený z nebe nespadl a chybuje každý 🙂
Líbí se vám recept na tiramisu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: amaretto, cukr, espresso, kakao, mascarpone, piškoty, vajíčko
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Tak lepší tiramisu jsem ještě neměla a to už jsem jich pár zkusila. Mascarpone si dělám sama podle https://www.pomodo.cz/recepty/domaci-mascarpone pokud mám čas. Opravdu delikátní, děkuji za recept!
Tak domácí mascarpone zní naprosto skvěle. Taky budu muset vyzkoušet. Děkuji Vendy
Ahojky Pavlínko s celou čubí rodinkou, už se těším na další tvoje skvělé recepty Zdena
Já už jsem také ráda zpět 🙂