Co takhle pravé řecké tzatziki neboli vlastně takový dobrý okurkový salát? Jestliže jste stejně jako já milovníci okurek a nedělá vám problém na posezení zbaštit celou mísu okurkového salátu, pak jsou pro vás tzatziky nutnost.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborné řecké tzatziki anebo luxusní okurka v jogurtu

Ingredience na tzatziki

Množství: 2 porce

1 salátová okurka
1 menší řecký jogurt
1 stroužek česneku
Lžička citrónové šťávy
Sůl dle chuti
Pepř dle chuti
Vrchovatá lžíce kopru nebo máty


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 75 minut

Okurka je základ

Nejsložitější část receptu na tzatziki spočívá v přípravě okurky. Co je na tom tak složitého? Musíte čekat. Jak dlouho? Pokud bychom měli být opravdu puntičkáři, čekání by mělo být aspoň dvě ideálně tři hodiny. Já se bez většího mučení přiznám, že obvykle vydržím maximálně hodinu.

A na co to vlastně čekáme? Okurku si nastrouhejte nahrubo a posolte. Čekáme pak vlastně na to, až se okurka pořádně vypotí a pustí šťávu, kterou v tzatzikách nechceme.

Jogurt a jedeme

Jakmile se okurka odpotí, dejte ji do sítka a přebytečnou šťávu z ní ještě vymačkejte. Hop s ní do misky a přidejte k dobrému řeckému jogurtu (aspoň 10% tuku). Proč nemá smysl dávat nějaký obyčejný? Řecký jogurt je pěkně hustý a nádherně syty. Běžný jogurt by měl tendenci téci a hlavně by neměl vůbec žádnou šanci vytvořit s okurkou krásnou krémovou konzistenci

Jogurt máme, takže jdeme dochucovat.

Do směsi přidejte lžičku citronové šťávy a nasekaný kopr (ten já mám radši) popřípadě se dá jako alternativa použít i nasekaná máta.

Promíchejte a popřípadě dosolte a opepřete. Je hotovo! A s čím jsou tzaziki nejlepší?

Souvlaki a tzatziki

To je něco podobného jako pejsek a kočička nebo včelka Mája a Vilík – prostě dvojka, která by bez sebe nebyla to, co by byla. K tzatzikům se nejlépe hodí dobré ogrilované maso a pokud budeme klasici, tak pak jedině řecké souvlaki.

Užijte si tu skvělou čerstvou chuť a dobrou
Pája