Někdy mi to se psaním receptů jde pěkně ztuha. Snažit se napsat recept srozumitelně a třeba k tomu být ještě občas vtipný…Šlamastika. Recept na těstovinový salát je kromě toho tak jednoduchý a neděje se v něm žádné drama, že být originální si tady asi i odpustím. 

Půjdeme jednoduše k věci. A třeba tento těstovinový salát se zeleninou berte jako odrazový můstek pro další těstovino-salátové kreace.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Těstovinový salát se zeleninou

Ingredience na těstovinový salát

Množství: 4-6 porcí

4 hrsti těstovin (fusilli např.) (120 g)
1 červená paprika (130 g)
½ okurky (300 g)
3 lžíce kukuřice (100 g)
Hrst jarní cibulky (70 g)
150 g sýra eidam, gouda nebo dle chuti
3 lžíce bílého jogurtu (90 g)
3 lžíce majonézy (90 g)
Špetka soli (5 g)
Provensálské koření (5 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Na těstovinovém salátu je parádní to, že pokaždé bude chutnat trošku jinak. Dá se s ním různě fantazírovat a přidávat k němu zeleninu (ale třeba i ovoce), podle stavu vaší ledničky. Pokud budete chtít být originálnější než já, můžete přidat také nějakou šunku či jinou uzeninu či třeba tofu, saitan atd.

Já na to půjdu opravdu od totálního základu.

Co do salátu?

Nejlépe se do těstovinového salátu hodí nějaké drobnější těstoviny, které se mile obalí zálivkou. Takže fusilli nebo třeba farfalle (motýlci) jsou ideální. Jsou to takové jednohubky, které se na něj dokonale hodí. Samozřejmě můžete použít i špagety, linguine či jiné podobné, ale už riskujete daleko víc, že se to nebude úplně jednoduše jíst.

Ono totiž v základu je těstovinový salát dobrý do mističky na cestu, do práce nebo prostě na uzobávání někde. Což ale když se vám rozdovádí třeba špageta někde ve vlaku, není úplně to pravé ořechové.

Ale zpět k věci.

Uvařte si 4 hrsti těstovin (já ráda fusilli). Zceďte je. Vodou propláchněte. Za to by vás Ital profackoval, protože se těstoviny mají jíst teplé a okamžitě. Ale my je potřebujeme chladné a aby už se dál nevařily.

Nakrájejte si zeleninu. Jak chcete. Já ráda kostky. Kukuřici už krájet nemusíte.

Nakrájejte sýr také na kostičky.

Všechno smíchejte dohromady a přidejte ještě majonézu a bílý jogurt.

Osolte, opepřete.

Jezte buď rovnou, nebo salát nechte odležet.

Salát z těstovin a zeleniny je dobrý buď jako hlavní jídlo nebo i jako příloha.

Dobré těstovino chutnání
Pája

PS. Další tipy na přílohy můžete najít tady.