S nadcházejícím podzimem či chladnějším počasím se mi upřímně do salátů moc nechce. Když ale dojde na salát s quinoou, pistáciemi a fetou, přijde k chuti vlastně kdykoli a skvěle nasytí.

Salát s quinoou, pistáciemi a fetou můžete vesele doplňovat podle sezony například čerstvou křupavou okurkou na jaře a v létě, nebo klidně osmaženou cuketou na podzim a v zimě. Ať tak, či onak, je to bomba.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Salát s quinoou pistáciemi a fetou

Ingredience na salát s quinoou, pistáciemi a fetou

Množství: 4 porce

150 g quinoy
1/2 červené cibule
200 g okurky
100 g fety
100 g cizrny
1 hrst pistácií (50 g)

Na zálivku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
2 lžíce citronové šťávy (20 ml)
1 malá špetka soli (3 g)
1 stroužek česneku (5 g)

Na doplnění
1 hrst máty (10 g)
1 hrst petržele (10 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Příprava tohoto výborného salátu nezabere moc času. Jediné, co trošku času zabere, je příprava quinoy. Tu ale jen stačí hodit do vody a nechat na pospas svému osudu.

Příprava quinoy

Quinou je potřeba (stejně jako například jáhly) spařit horkou vodou, abychom zabránili možné hořké chuti. Poté ji vaříme v osolené vodě v poměru 1: 2  zhruba 15 minut. Tmavé druhy quinoy mají úžasně oříškovou chuť, takže vřele doporučuji především ty.

Mezitím si můžeme připravit zbytek ingrediencí.

Chystáme salát

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, okurku také. Avokádo opláchneme, podélně rozkrojíme, vyndáme pecku a také nakrájíme na kostičky. Cizrnu slijeme a přidáme k zelenině.

Pokud budete používat cuketu, nakrájejte ji také na kostičky a osmahněte ji cca na 5 minut na trošce olivového oleje a poté přidejte také ke zbytku salátu.

Zálivka

Do misky dáme olivový olej, citronovou šťávu, trošku soli a také prolisovaný stroužek česneku a dobře vymícháme do emulze.

K ruce si ještě připravíme mátu a petržel a nasekáme je na drobno.

Jdeme míchat

Quinoa se dovařila, takže ji slijeme a necháme lehce vychladnout. Poté ji přidáme k zelenině a promícháme společně se zálivkou. Nakonec ještě přidáme nadrobenou fetu a jako třešničku na dortu také nasekané pistácie.

Je to naprostá lahůdka!

Pěkně si pochutnejte
Pája

PS. Pro další výborné saláty se mrkněte do kategorie (Ne)zdravé saláty.