Hebké a voňavé houbové rizoto
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryzova-jidla/houbove-rizoto/
S příchodem podzimu je to vždycky jedno velké houbové téma. Kde rostou, kdo jich nasbírá víc, co z nich připravit? A já tu pro vás mám recept na naprosto hebké a voňavé houbové rizoto, po kterém se budete jen olizovat.
Připravené je ani ne za půl hodiny a zvládnete ho levou zadní.
Ingredience na houbové rizoto
Množství: 4 porce300 g rýže arborio (či carnaroli nebo kulatozrnnou)
2 lžíce másla (50 g)
1/2 cibule (35 g)
2 stroužky česneku (10 g)
100 ml smetany na vaření
2 hrsti čerstvých lesních hub (cca 400 g)
hrst petržele (10 g)
Špetka soli (5 g)
1 l vývaru (zeleninový)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Houby s námi
Houbové rizoto je o houbách… To je ale moudro hned na začátet. 🙂 Ale co tím chci říct. Klasické rizoto z hub tak, jak ho dělají Italové, se připravuje z hříbků. Tedy pokud můžete a máte, dbejte na to, abyste do rizota také dali pěkné poctivé hříbky. Chuť tak bude naprosto báječná a ta vůně se vám vpije pod kůži.
Pokud ale hříbky nemáte, holt se smiřme i s jinými houbařskými plody českých luhů a hájů.
Sušené houby?
Nemáte houby čerstvé? I to se může stát a možná někde ve spíži máte schované železné zásoby. Sušené houby se samozřejmě také dají použít. Je jen potřeba je večer před přípravou namočit do vody, aby se nacucaly. Nicméně co si budeme, čerstvá houba je čerstvá.
Jdeme na rizoto
Pokrájejte si houby na cca 2-3 mm tenké proužky cca 1 cm velké kostky. Připravte si také na kostičky cibulku a nadrobno pokrájený česnek.
Do pánve dejte rozpustit lžíci másla. Přidejte k němu na kostky nakrájenou cibuli a nadrobno pokrájený česnek a na mírném plameni nechte 2-3 minuty.
Poté přidejte houby (hříbky) a nechte je lehce zasmažit cca 1 minutu. Pak je osolte a ještě je nechte 2-3 minuty smažit.
Přidejte rýži a zalijte polovinou vývaru. Rizoto pak nechte jemně probublávat na mírném plameni a sem tam zamíchejte a průběžně přilívejte vývar.
Ke konci vaření (přibližně po 20 minutách) přidejte smetanu a lžíci másla a nechte ještě 2-3 minuty vařit. V italské receptuře byste místo smetany přidávali 200 ml bílého vína. Je to také vynikající, ale my jsme více smetanoví.
Přidejte hrst nasekané petržele, ta tomu dodá skvělou tečku.
Rizoto pak nechte již bez vaření dotáhnout. Rýže ještě dojde. Houbové rizoto by mělo být krásně krémové, žádná vyvařená suchá rýže. Nebojte se tedy, pokud vám přijde ke konci vaření nějaké tekutější. Tím jak ho odstavíte z ohně, tak se rýže ještě pěkně nacucá a bude to naprosto skvělé.
Dobrou chuť.
Vaše Pája
PS. Pro další rýžovou inspiraci nahlédněte do Rýžoviště.
Líbí se vám recept na houbové rizoto? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bílé víno, česnek, cibule, houby, máslo, petržel, rýže, smetana, sůl, voda, vývar
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Pauli, dnes som robila tvoj recept celej rodine veľmi chutilo. Dali sme čerstvé dubaciky a pridali sme aj parmezán . Tvoja sesternicka
Renulka, to jsem moc ráda! Díky.