S příchodem podzimu je to vždycky jedno velké houbové téma. Kde rostou, kdo jich nasbírá víc, co z nich připravit? A já tu pro vás mám recept na naprosto hebké a voňavé houbové rizoto, po kterém se budete jen olizovat.

Připravené je ani ne za půl hodiny a zvládnete ho levou zadní.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Hebké a voňavé houbové rizoto

Ingredience na houbové rizoto

Množství: 4 porce

300 g rýže arborio (či carnaroli nebo kulatozrnnou)
2 lžíce másla (50 g)
1/2 cibule (35 g)
2 stroužky česneku (10 g)
100 ml smetany na vaření
2 hrsti čerstvých lesních hub (cca 400 g)
hrst petržele (10 g)
Špetka soli (5 g)
1 l vývaru (zeleninový)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Houby s námi

Houbové rizoto je o houbách… To je ale moudro hned na začátet. 🙂 Ale co tím chci říct. Klasické rizoto z hub tak, jak ho dělají Italové, se připravuje z hříbků. Tedy pokud můžete a máte, dbejte na to, abyste do rizota také dali pěkné poctivé hříbky. Chuť tak bude naprosto báječná a ta vůně se vám vpije pod kůži.

Pokud ale hříbky nemáte, holt se smiřme i s jinými houbařskými plody českých luhů a hájů.

Sušené houby?

Nemáte houby čerstvé? I to se může stát a možná někde ve spíži máte schované železné zásoby. Sušené houby se samozřejmě také dají použít. Je jen potřeba je večer před přípravou namočit do vody, aby se nacucaly. Nicméně co si budeme, čerstvá houba je čerstvá.

Jdeme na rizoto

Pokrájejte si houby na cca 2-3 mm tenké proužky cca 1 cm velké kostky. Připravte si také na kostičky cibulku a nadrobno pokrájený česnek.

Do pánve dejte rozpustit lžíci másla. Přidejte k němu na kostky nakrájenou cibuli a nadrobno pokrájený česnek a na mírném plameni nechte 2-3 minuty.

Poté přidejte houby (hříbky) a nechte je lehce zasmažit cca 1 minutu. Pak je osolte a ještě je nechte 2-3 minuty smažit.

Přidejte rýži a zalijte polovinou vývaru. Rizoto pak nechte jemně probublávat na mírném plameni a sem tam zamíchejte a průběžně přilívejte vývar.

Ke konci vaření (přibližně po 20 minutách) přidejte smetanu a lžíci másla a nechte ještě 2-3 minuty vařit. V italské receptuře byste místo smetany přidávali 200 ml bílého vína. Je to také vynikající, ale my jsme více smetanoví.

Přidejte hrst nasekané petržele, ta tomu dodá skvělou tečku.

Rizoto pak nechte již bez vaření dotáhnout. Rýže ještě dojde. Houbové rizoto by mělo být krásně krémové, žádná vyvařená suchá rýže. Nebojte se tedy, pokud vám přijde ke konci vaření nějaké tekutější. Tím jak ho odstavíte z ohně, tak se rýže ještě pěkně nacucá a bude to naprosto skvělé.

Dobrou chuť.
Vaše Pája

PS. Pro další rýžovou inspiraci nahlédněte do Rýžoviště.