Vlastně se tu budu opakovat s prohlášením, že je pstruh báječnou českou rybkou, které stačí drobná úprava a je to špica. Pstruh s bylinkovou krustou je toho dokonalým příkladem.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Rybí zahradou.


Nejjednodušším způsobem přípravy je pstruh na másle, ale co když ho ošperkujeme hromadou bylinek? Pojďme na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pstruh s bylinkovou krustou

Ingredience na pstruha s bylinkovou krustou

Množství: 4 porce

4 pstruzi (cca 250 g na kus)
2 hrst čerstvé petržele (10 g)
1 hrst bazalky (10 g)
1 hrst oregana (10 g)
1 stroužek česneku (10 g)
40 g parmezánu
2 lžíce olivového oleje
1 špetka soli (5 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Pstruh je vděčná česká rybka. Dá se velmi jednoduše sehnat i v té nejlepší kvalitě za rozumný peníz a čerstvý je fakt dokonalý. Nevím jak vy, ale nějak se nemůžu popasovat s chutí studené ryby třeba následující den. Prostě čerstvě upečená s dobrým bramborem a salátem je nejlepší.

Jaké bylinky vybrat?

S bylinkami se dá skvěle kouzlit a vytvářet z nich různé chutě. Co vidím jako nejdůležitější, je vybrat bylinky čerstvé popřípadě šetrně sušené. Čerstvá bylinka vám z jídla dokáže udělat naprostou božskou manu.

Na pstruha s bylinkovou krustičkou jsem vybrala osvědčenou kombinaci bylin a to triády bazalky, petržele a tymiánu. K nim stačí přidat trošku česneku, nastrouhaný parmazán a vše rozsekat na jemnou kaši a máme vlastně hotovo. 🙂

Připravujeme pstruha

Pstruha opláchneme, osušíme (i zevnitř), položíme ho na plech s pečicím papírem a necháme ho prozatím svému osudu.

Do mixéru vhodíme všechny bylinky, lehce pokrájený parmezán (lépe se pak mixuje), olej, česnek a sůl. Vznikne nám lehce lepkavá bylinková směs, kterou co nejvíce naplníme vnitřek ryby, a pak zbytek potřeme vrchní stranu pstruha.

Dáme péct do trouby na 200 °C přibližně na 20 minut. Maso hotového pstruha by se mělo dát lehce oddělit od kosti – je lepší do něj šťouchnout uvnitř, abychom měli jistotu, že je hotový.

Servírujeme s bramborami a čerstvým zeleninovým salátkem.

Dobrou chuť.
Pája