Jemné dýňové čatní
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/dynove-catni/
Jemné dýňové čatní je naprosto skvělým doplňkem k jednoduše opečenému nebo osmahnutému plátku masa. Dodá mu skvělý šmrnc a chuť.
Na dýňové čatní také krásně zužitujete například zbytek dýně hokaido a zároveň může posloužit jako bezva jedlý dárek.
Pinterest 
Ingredience na dýňové čatní
Množství: 2 sklenice (cca 250 ml jedna)1/2 dýně hokaido – cca 300 g
2 jablka (300 g)
2 cibule (200 g)
1/2 citronu (50 g)
2–3 cm zázvoru
4 stroužky česneku (20 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 skořice vcelku (5 g)
5 hřebíčků (2 g)
10 pepřů v celku (5 g)
100 g třtinového cukru
200 ml vody
2 špetky soli (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme základ
Omyjeme dýni hokaido a zbavíme ji semínek. Pak ji nakrájíme na drobné kostičky.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme je na malé kousky.
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno a můžeme začít smažit.
Do velké pánve nebo do hrnce dáme rozpálit trošku olivového oleje, na kterém budeme smažit hokaido, jablka a cibuli. Pěkně na středním plameni a dokud nám vše nepovolí a nezačne lehce hnědnout.
Připravíme si také česnek a nasekáme ho na drobno a přidáme ho z ovocno–zeleninové směsi.
Dochucujeme
Do pánve přidáme také cukr a sůl a necháme cukr lehce zkaramelizovat. Celou směs mícháme, aby se nám nepřípálila a cukr se rovnoměrně rozpustil. Dáme tomu cca 5 minut. Nezapomeňte přidat také nastrouhaný zázvor, který dodá celému čatní šmrnc.
Poté vše lehce podlijeme vodou, přídáme hřebíček, celou skořici a také pepř a pod pokličkou necháme vařit ještě dalších 40 minut. Průběžně promícháváme. Ke konci ještě doladíme šťávou z 1/2 citronu.
Dokončujeme čatní
Po uvaření odstraníme celé koření a buď můžeme nechat čatní na hrubo a nemixovat jej. Já mám ale upřímně směs spíše hladkou, takže jej mixuji.
Plníme sklenice
Dýňové čatní plníme do čistých sterilních sklenic. Sklenice zavřeme a otočíme je dnem vzhůru, aby vychladly. Čatní je naprosto vynikající jak k masu, tak i k sýrům.
Pochutnejte si
Pája
PS: Jestliže vás lákají další recepty s dýní hokaido, mrkněte sem.




















