Jemné dýňové čatní je naprosto skvělým doplňkem k jednoduše opečenému nebo osmahnutému plátku masa. Dodá mu skvělý šmrnc a chuť.

Na dýňové čatní také krásně zužitujete například zbytek dýně hokaido a zároveň může posloužit jako bezva jedlý dárek.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemné dýňové čatní

Ingredience na dýňové čatní

Množství: 2 sklenice (cca 250 ml jedna)

1/2 dýně hokaido – cca 300 g
2 jablka (300 g)
2 cibule (200 g)
1/2 citronu (50 g)
2–3 cm zázvoru
4 stroužky česneku (20 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 skořice vcelku (5 g)
5 hřebíčků (2 g)
10 pepřů v celku (5 g)
100 g třtinového cukru
200 ml vody
2 špetky soli (10 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Mám pro vás 20 svačinových receptů ZDARMA!
Stáhněte si ukázku z naší Velké svačinkové bichle.

Stáhnout 20 receptů ZDARMA

Tuto naší první kuchařku si pořídilo již přes 30 000 lidí!

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 45 minut

Připravujeme základ

Omyjeme dýni hokaido a zbavíme ji semínek. Pak ji nakrájíme na drobné kostičky.

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme je na malé kousky.

Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno a můžeme začít smažit.

Do velké pánve nebo do hrnce dáme rozpálit trošku olivového oleje, na kterém budeme smažit hokaido, jablka a cibuli. Pěkně na středním plameni a dokud nám vše nepovolí a nezačne lehce hnědnout.

Připravíme si také česnek a nasekáme ho na drobno a přidáme ho z ovocno–zeleninové směsi.

Dochucujeme

Do pánve přidáme také cukr a sůl a necháme cukr lehce zkaramelizovat. Celou směs mícháme, aby se nám nepřípálila a cukr se rovnoměrně rozpustil. Dáme tomu cca 5 minut.  Nezapomeňte přidat také nastrouhaný zázvor, který dodá celému čatní šmrnc.

Poté vše lehce podlijeme vodou, přídáme hřebíček, celou skořici a také pepř a pod pokličkou necháme vařit ještě dalších 40 minut. Průběžně promícháváme. Ke konci ještě doladíme šťávou z 1/2 citronu.

Dokončujeme čatní

Po uvaření odstraníme celé koření a buď můžeme nechat čatní na hrubo a nemixovat jej. Já mám ale upřímně směs spíše hladkou, takže jej mixuji.

Plníme sklenice

Dýňové čatní plníme do čistých sterilních sklenic. Sklenice zavřeme a otočíme je dnem vzhůru, aby vychladly. Čatní je naprosto vynikající jak k masu, tak i k sýrům.

Pochutnejte si
Pája

PS: Jestliže vás lákají další recepty s dýní hokaido, mrkněte sem.