Proč si doma připravit domácí rohlíky? Protože jsou krásně měkké, křupavé a chutnají jako pohádka.

Je pravdou, že si rohlíky seženeme doslova na každém rohu, takže proč se s nimi doma drbat a teoreticky se i stresovat tím, jestli se nám povedou? Protože domácí rohlíky jsou prostě chuťově jinde a to už vůbec nemluvím o jejich kvalitě. A nebojte, vůbec to není složité, jak jsem si sama dříve myslela, a proto se také jejich přípravě bránila.

Nebudu vám lhát, rohlíky také kupuji, ale když už chci opravdu něco echt dobrého a kvalitního, příprava domácích rohlíků skutečně není těžká!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí rohlíky jak z pohádky, po kterých se okamžitě zapráší

Ingredience na domácí rohlíky

Množství: 12–16 rohlíků

500 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí popř. 1 sáček kvalitního sušeného
300 ml vlažného polotučného mléka
1 špetka cukru (5 g)
3 g soli
60 g sádla (nebo másla)

Na posyp
Mák, kmín nebo hrubá sůl


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 115 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Těsto, které si teď spolu připravíme, je univerzální v tom, jak jej zarolujete nebo zamotáte. Můžete z něj tedy připravit velmi jednoduše i housky nebo pletýnky.

Na co si při přípravě těsta dát pozor?

Aby byla jistota úspěchu 100%, je dobré se držet následujících rad:

  • Pracujte s kvalitním droždím – buď s čerstvým (nesmí být oschlé) nebo kvalitním sušeným (všichni známe s vlaštovkou, že?)
  • Mléko by mělo mít vlažnou teplotu – studené mléko by droždí neudělalo vůbec žádnou radost a rozhodně by nepomohlo kynutí
  • Sádlo nebo máslo? Sádlo má pro rohlík daleko příjemnější a neutrálnější chuť. Máslo se dá také použít, ale chuť rohlíků pak už bude poměrně hodně výrazná
  • Sůl nad zlato – sama příliš nevyhledávám hodně osolené rohlíky. Zde je zlatým středem použít špetku soli (5 g) na 500 g mouky. Sůl krásně pomůže kynutí a zároveň jí nebude až moc.
  • Pomoučení válu před samotným motáním rohlíků: Moučit vál není třeba. Rohlíky se pak špatně stáčejí a při samotném pečení se snáze rozjedou.

Zakládáme kvásek

Do hrníčku si rozdrobíme droždí, ke kterému přidáme trošku mléka, cukr, sůl a lžíci mouky. Dobře promícháme a necháme kvásek pracovat a krmit se přibližně 10 minut.

Mezitím si prosejeme hladkou mouku do mísy a přidáme zbytek soli a dobře promícháme. K této směsi pak přidáme vzešlý kvásek, sádlo (není potřeba ho rozpouštět, stačí nechat chvíli při pokojové teplotě změknout) a necháme v robotu hníst na nízké otáčky 2–3 minuty. Pak už můžeme rychlost zvýšit na střední otáčky a ještě těstu dát 5 minut.

Pokud se hnětací hák nedotýká dna a ulpívá tam těsto, tak si párkrát pomozte stěrkou a těsto z krajů zapracujete k uhnětené směsi.

Výsledkem by mělo být nelepivé těsto, vlastně takové pěkně gumové, ale ne tvrdé na kámen.

Těsto z mísy přendáme na lehce pomoučený vál nebo pracovní plochu a ještě jej rukama poválíme a vypracujeme do pěkné kuličky. Připravíme si olejem vymazanou mísu, do které těsto přendáme a přikryjeme ho potravinářskou folii a v příjemné pokojové teplotě ho necháme přibližně 90 minut kynout. Správně vykynuté těsto zdvojnásobí objem.

Zpracováváme těsto po kynutí

Jakmile nám těsto vykynulo, opět ho přemístíme na pomoučený vál a rozdělíme si ho na rovnoměrné menší díly buď na 12 (větší rohlíky) či 16 (menší rohlíky). Pokud chcete mít rohlíčky jeden jako druhý, nebojte se těsto klidně odvažovat. Pěkný poctivý rohlíček může mít klidně 80 g. Takový příjemný standart je 50 g. Jednotlivé kousky těsta vytvarujte do úhledného bochánku a ještě je všechny necháme přibližně 15 minut pod utěrkou kynout.

Rolujeme rohlíky

A opět se vrátíme na vál, tentokrát jej ale už nemoučíme, aby se nám rohlíky hezky rolovaly.

Troubu zapneme na nejvyšší teplotu (obvykle 230 °C).

Jednotlivé bochánky postupně rovnoměrně rozválíme do tvaru trojúhelníku a rolujeme od nejširšího kraje k nejužšímu. Vznikne nám krásný úhledný rohlíček, který přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Mrkněte na video:

Do misky si připravíme vodu se špetkou soli a připravené rohlíky touto směsí potřeme. Rohlíky pak můžeme posypat kmínem, mákem nebo třeba hrubou solí.

Jakmile je trouba rozpálená, šplíchneme na dno maličko vody (malého panáka), která nám zajistí vlhkost v troubě a hned dáme rohlíky péct (prostřední rošt).

Rohlíky by se měly péct přibližně 10 minut, dokud nebudou krásně zlaté.

Pak už je jen vyndáme z trouby a přendáme ideálně na mřížku, aby mohly vychladnout.

A s čím je takový domácí rohlík nejlepší? Jen tak s máslem, marmeládou, samotný nebo…? A to už je na vás.

Přeji vám, ať se hezky podaří.
Pája