Máte chuť na něco snadného a lahodného, co nakrmí celou rodinu? Cannelloni plněné špenátem a ricottou v rajčatové omáčce jsou osvědčenou jistotou, že si pochutnáte.

Cannelloni plněné špenátem a ricottou v rajčatové omáčce opět potvrzují základní pravidlo vaření – stačí jen pár dobrých ingrediencí a vynikající jídlo je na světě. Určitě je oceníte nejen jako příjemnou teplou véču, ale i třeba jako oběd do krabičky s sebou do práce. A nebojte, příprava není složitá. Zvládnete to levou zadní.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cannelloni plněné špenátem a ricottou v rajčatové omáčce

Ingredience na cannelloni plněné špenátem a ricottou v rajčatové omáčce.

Množství: 4 porce

Těstoviny cannelloni (trubky na plnění) — cca 16 ks

Na špenátovou náplň
Čerstvý, případně mražený špenát — cca 400 g
250 g ricotty
1 stroužek česneku (5 g)
1 malá špetka soli (3 g)

Na rajčatovou omáčku

2 plechovky loupaných rajčat (800 g) případně rajčata čerstvá
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1/2 cibule (50 g)
3 stroužky česneku (15 g)
1 lžíce cukru (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 hrst čerstvé bazalky (10 g)

2 mozzarelly na dopečení (250 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Rajčatová omáčka

Začneme rajčatovou omáčkou. U ní můžeme buď využít čerstvá rajčata, případně, pokud není sezona, klidně použijte plechovková rajčata v celku.

Do pánve dáme rozehřát olivový olej společně s celým stroužky česneku, které ještě předem můžeme lehce nadrtit nožem. Česnek se v pánvi nádherně rozvoní. K němu přidáme ještě na kostičky nakrájenou cibuli a smažíme, dokud nám cibulka nezesklovaní. Stačí 2–3 minuty.

K základu přidáme rajčata a necháme je takto smažit – vařit na mírném plameni alespoň 10 minut. Směs také osolíme, zjemníme cukrem a na konec ještě přidáme bazalku.

Celou směs poté rozmixujeme mixérem.

Špenátová směs

Mezitím, co nám v pánvi bublá rajčatová omáčka, můžeme začít připravovat špenátovou směs. Na ní můžeme použít buď čerstvý nebo i mražený špenát.

Pokud budeme pracovat s čerstvým špenátem, stačí ho jen spařit horkou vodou a vyždímat, aby v něm nebyla přebytečná voda.

Špenát mražený necháme povolit a necháme ho také prohřát, aby povolil. Opět z něj vyždímáme přebytečnou vodu.

Do misky dáme ricottu, prolisovaný česnek a promícháme s pokrájeným špenátem. Směs na plnění se také často mixuje do hladké směsi a je pravda, že se s ní pak i lépe plní. Nicméně já mám třeba radši, když se tam sem tam nějaký ten kousek špenátu objeví. Nechávám tak zcela na vás, zda ho jen posekáte, nebo rozmixujete.

Finišujeme a jdeme zapékat

Směs na plnění máme připravenou, omáčka už je také hotová, takže teď už je nejvyšší čas zapnout troubu a nastavit ji na 200 °C.

Cannelloni plníme ideálně pomocí plnicího sáčku (skvěle poslouží i odstřižený růžek zip locku) a postupně skládáme do zapékaci misky. Připravené cannelloni zalijeme rajčatovou omáčkou a dáme péct na 20 minut do trouby.

K ruce si připravíme nakrájené kousky mozzarelly, které na posledních 10–15 minut dáme rozpéct po povrchu cannellon.

Jakmile se na povrchu vytvoří krásná krustička, máme hotovo!

Servírujeme ještě horké, když se sýr krásně táhne. Je to naprosto vynikající a já věřím, že si to užijete.

Dobrou chuť
Pája

PS. Další dobroty s rajčátky najdete zde.