Jarní kuře s nádivkou z bylinek je takové to jídlo, které voní po domově, po probouzející se zahradě a po dětství, kdy se všechno zdálo pomalejší a laskavější. Je to recept, který v sobě nese chuť svěžích bylinek, poctivého kuřecího masa a pečené křupavé kůrčičky – té, která naláká ke stolu i ty největší odpůrce „obyčejného“ kuřete.

Jarní kuře s nádivkou z bylinek je velmi snadné na přípravu a využijeme v něm vše, co nám poskytne jarní zahrada nebo truhlíky – medvědí česnek, petrželku, pažitku, bazalku, jarní cibulku… prostě vše, co nám nádivku hezky ovoní.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jarní kuře s nádivkou z bylinek

Ingredience na jarní kuře s nádivkou z bylinek

Množství: 4 porce

1 celé kuře (cca 1,4 kg)
1 špetka soli (5 g)
1 hrudka másla (25 g)

Na nádivku
4 starší rohlíky (200 g)
2 vejce M (100 g)
50 ml polotučného mléka
½ cibule (50 g)
2 hrsti čerstvých bylinek (20 g) – medvědí česnek, bazalka, petržel, pažitka, tymián…
2 stroužky česneku (10 g)

100 ml vody na podlití


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, stáhněte si zdarma 20 receptů z našeho bestselleru, kuchařky Velká svačinková bichle. #mňamsváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 100 minut
Celkový čas: 115 minut

Připravujeme kuře

Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 °C a nachystáme si celé kuře (v co nejlepší kvalitě – tělo se vám odvděčí zdravím, fakt). Mělo by už na první pohled krásně vypadat, mít napnutou kůži a mělo by příjemně vonět.

Kuře opláchneme, osušíme a zvenku i zevnitř dobře osolíme. Necháme ho chvíli odpočívat a pustíme se do nádivky.

Jak na nádivku

Pokud vám čerstvá cibule nedělá nejlíp na zažívání, doporučuji ji před samotným smícháním do nádivky lehce osmahnout na troše oleje. Určitě k ní můžete přidat i jarní cibulku a ke konci přidat i nasekaný česnek.

Já jsem zde pracovala poněkud na pankáče a cibuli s česnekem jsem přidávala čerstvé. Vše nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Nasekáme si také bylinky a do mísy si dáme i nakrájený rohlík či housky. Kostičky by měly být cca 1 cm velké.

Rohlík přelijeme směsí mléka, vaječných žloutků a špetky soli. Pro zvýraznění chuti nádivky se také často používá i špetička muškátového oříšku.

A teď bílky – z nich vypracujeme pevný sníh, který opatrně vmícháme do základu, aby byla nádivka krásně nadýchaná.

Plníme kuře

Kuře naplníme nádivkou – ne úplně doplna, ať má prostor se při pečení roztáhnout – a otvor buď zašijeme jehlou s nití, nebo jednoduše přichytíme párátky či zavřeme kůží.

Kuře položíme do pekáčku prsíčky nahoru, pokapeme rozpuštěným máslem a přidáme kousek másla i navrch.

Budeme péct zhruba 1,5 hodiny – podle velikosti kuřete. Průběžně budeme podlévat výpekem, aby kuře krásně zůstalo šťavnaté a vytvořilo si zlatavou kůrku. Ke konci můžeme teplotu lehce zvýšit, aby kůrčička ještě víc křupala.

Co s přebytečnou nádivkou?

Nádivky bude víc, než je třeba na naplnění kuřete. Což ale vůbec nevadí. Já mám samotnou nádivku víc než ráda. Je to taková lahůdka k nakousnutí. 🙂 Co s ní tedy? Zkuste ji dát do formiček na muffiny a přidat do trouby buď přímo do pekáčku, nebo vedle něj, pokud je místo. Získáte tak velmi milé svačinky nebo prostě i jen jednohubky, které se rozhodně neztratí.

Servírujeme

Hotové kuře necháme pár minut odpočinout, a pak ho naservírujeme s brambory a třeba i okurkovým salátem, takovou tou super klasikou!

Dobrou chuť vám všem
Pája