Jarní kuře s nádivkou z bylinek je takové to jídlo, které voní po domově, po probouzející se zahradě a po dětství, kdy se všechno zdálo pomalejší a laskavější. Je to recept, který v sobě nese chuť svěžích bylinek, poctivého kuřecího masa a pečené křupavé kůrčičky – té, která naláká ke stolu i ty největší odpůrce „obyčejného“ kuřete.

Jarní kuře s nádivkou z bylinek je velmi snadné na přípravu a využijeme v něm vše, co nám poskytne jarní zahrada nebo truhlíky – medvědí česnek, petrželku, pažitku, bazalku, jarní cibulku… prostě vše, co nám nádivku hezky ovoní.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jarní kuře s nádivkou z bylinek

Ingredience na jarní kuře s nádivkou z bylinek

Množství: 4 porce

1 celé kuře (cca 1,4 kg)
1 špetka soli (5 g)
1 hrudka másla (25 g)

Na nádivku
4 starší rohlíky (200 g)
2 vejce M (100 g)
50 ml polotučného mléka
½ cibule (50 g)
2 hrsti čerstvých bylinek (20 g) – medvědí česnek, bazalka, petržel, pažitka, tymián…
2 stroužky česneku (10 g)

100 ml vody na podlití


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 100 minut
Celkový čas: 115 minut

Připravujeme kuře

Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 °C a nachystáme si celé kuře (v co nejlepší kvalitě – tělo se vám odvděčí zdravím, fakt). Mělo by už na první pohled krásně vypadat, mít napnutou kůži a mělo by příjemně vonět.

Kuře opláchneme, osušíme a zvenku i zevnitř dobře osolíme. Necháme ho chvíli odpočívat a pustíme se do nádivky.

Jak na nádivku

Pokud vám čerstvá cibule nedělá nejlíp na zažívání, doporučuji ji před samotným smícháním do nádivky lehce osmahnout na troše oleje. Určitě k ní můžete přidat i jarní cibulku a ke konci přidat i nasekaný česnek.

Já jsem zde pracovala poněkud na pankáče a cibuli s česnekem jsem přidávala čerstvé. Vše nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Nasekáme si také bylinky a do mísy si dáme i nakrájený rohlík či housky. Kostičky by měly být cca 1 cm velké.

Rohlík přelijeme směsí mléka, vaječných žloutků a špetky soli. Pro zvýraznění chuti nádivky se také často používá i špetička muškátového oříšku.

A teď bílky – z nich vypracujeme pevný sníh, který opatrně vmícháme do základu, aby byla nádivka krásně nadýchaná.

Plníme kuře

Kuře naplníme nádivkou – ne úplně doplna, ať má prostor se při pečení roztáhnout – a otvor buď zašijeme jehlou s nití, nebo jednoduše přichytíme párátky či zavřeme kůží.

Kuře položíme do pekáčku prsíčky nahoru, pokapeme rozpuštěným máslem a přidáme kousek másla i navrch.

Budeme péct zhruba 1,5 hodiny – podle velikosti kuřete. Průběžně budeme podlévat výpekem, aby kuře krásně zůstalo šťavnaté a vytvořilo si zlatavou kůrku. Ke konci můžeme teplotu lehce zvýšit, aby kůrčička ještě víc křupala.

Co s přebytečnou nádivkou?

Nádivky bude víc, než je třeba na naplnění kuřete. Což ale vůbec nevadí. Já mám samotnou nádivku víc než ráda. Je to taková lahůdka k nakousnutí. 🙂 Co s ní tedy? Zkuste ji dát do formiček na muffiny a přidat do trouby buď přímo do pekáčku, nebo vedle něj, pokud je místo. Získáte tak velmi milé svačinky nebo prostě i jen jednohubky, které se rozhodně neztratí.

Servírujeme

Hotové kuře necháme pár minut odpočinout, a pak ho naservírujeme s brambory a třeba i okurkovým salátem, takovou tou super klasikou!

Dobrou chuť vám všem
Pája