Jarní kuře s nádivkou z bylinek
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/jarni-kure-s-nadivkou/
Jarní kuře s nádivkou z bylinek je takové to jídlo, které voní po domově, po probouzející se zahradě a po dětství, kdy se všechno zdálo pomalejší a laskavější. Je to recept, který v sobě nese chuť svěžích bylinek, poctivého kuřecího masa a pečené křupavé kůrčičky – té, která naláká ke stolu i ty největší odpůrce „obyčejného“ kuřete.
Jarní kuře s nádivkou z bylinek je velmi snadné na přípravu a využijeme v něm vše, co nám poskytne jarní zahrada nebo truhlíky – medvědí česnek, petrželku, pažitku, bazalku, jarní cibulku… prostě vše, co nám nádivku hezky ovoní.


Ingredience na jarní kuře s nádivkou z bylinek
Množství: 4 porce1 celé kuře (cca 1,4 kg)
1 špetka soli (5 g)
1 hrudka másla (25 g)
Na nádivku
4 starší rohlíky (200 g)
2 vejce M (100 g)
50 ml polotučného mléka
½ cibule (50 g)
2 hrsti čerstvých bylinek (20 g) – medvědí česnek, bazalka, petržel, pažitka, tymián…
2 stroužky česneku (10 g)
100 ml vody na podlití
Postup přípravy
Doba vaření: 100 minut
Celkový čas: 115 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme kuře
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 °C a nachystáme si celé kuře (v co nejlepší kvalitě – tělo se vám odvděčí zdravím, fakt). Mělo by už na první pohled krásně vypadat, mít napnutou kůži a mělo by příjemně vonět.
Kuře opláchneme, osušíme a zvenku i zevnitř dobře osolíme. Necháme ho chvíli odpočívat a pustíme se do nádivky.
Jak na nádivku
Pokud vám čerstvá cibule nedělá nejlíp na zažívání, doporučuji ji před samotným smícháním do nádivky lehce osmahnout na troše oleje. Určitě k ní můžete přidat i jarní cibulku a ke konci přidat i nasekaný česnek.
Já jsem zde pracovala poněkud na pankáče a cibuli s česnekem jsem přidávala čerstvé. Vše nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Nasekáme si také bylinky a do mísy si dáme i nakrájený rohlík či housky. Kostičky by měly být cca 1 cm velké.
Rohlík přelijeme směsí mléka, vaječných žloutků a špetky soli. Pro zvýraznění chuti nádivky se také často používá i špetička muškátového oříšku.
A teď bílky – z nich vypracujeme pevný sníh, který opatrně vmícháme do základu, aby byla nádivka krásně nadýchaná.
Plníme kuře
Kuře naplníme nádivkou – ne úplně doplna, ať má prostor se při pečení roztáhnout – a otvor buď zašijeme jehlou s nití, nebo jednoduše přichytíme párátky či zavřeme kůží.
Kuře položíme do pekáčku prsíčky nahoru, pokapeme rozpuštěným máslem a přidáme kousek másla i navrch.
Budeme péct zhruba 1,5 hodiny – podle velikosti kuřete. Průběžně budeme podlévat výpekem, aby kuře krásně zůstalo šťavnaté a vytvořilo si zlatavou kůrku. Ke konci můžeme teplotu lehce zvýšit, aby kůrčička ještě víc křupala.
Co s přebytečnou nádivkou?
Nádivky bude víc, než je třeba na naplnění kuřete. Což ale vůbec nevadí. Já mám samotnou nádivku víc než ráda. Je to taková lahůdka k nakousnutí. 🙂 Co s ní tedy? Zkuste ji dát do formiček na muffiny a přidat do trouby buď přímo do pekáčku, nebo vedle něj, pokud je místo. Získáte tak velmi milé svačinky nebo prostě i jen jednohubky, které se rozhodně neztratí.
Servírujeme
Hotové kuře necháme pár minut odpočinout, a pak ho naservírujeme s brambory a třeba i okurkovým salátem, takovou tou super klasikou!
Dobrou chuť vám všem
Pája
Líbí se vám recept na jarní kuře s nádivkou z bylinek? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!