Máte chuť na opravdovou delikatesu z grilu nebo minutku z pánve? Hovězí steak na guatemalský způsob je bezvadnou volbou.

Pokud si říkáte, proč jsem recept nazvala hovězí steak na guatemalský způsob, důvod je vlastně velmi jednoduchý. Tato lahůdka je pro mě vzpomínkou na doby, kdy jsme ještě cestovali všude možně po světě…

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Hovězí steak na guatemalský způsob

Ingredience na hovězí steak na guatemalský způsob.

Množství: 4 porce

600 g hovězího šálu
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
2 lžíce citronové šťávy (20 ml)
1 malá špetka soli (3 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 lžička olivového oleje (5 ml)
1 g soli

Na doladění
4 pita chleby (4 × 50 g)
1 avokádo (200 g)

Chimichurri omáčka
2 hrsti čerstvé hladkolisté petržele (20 g)
1 lžíce čerstvého oregana (5 g)
3 stroužky česneku (15 g)
1 špetka chilli (3 g)
1 lžíce červeného vinného octa (10 ml)
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)
1 malá špetka soli (3 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 20 minut

… jednou jsme se takhle přimotali do Guatemaly. Autobus nás vyhodil v malém městečku a my po několikahodinové jízdě šilhali hlady. Všude kolem se linula naprosto neodolatelná vůně grilovaného masa a, co vám budu povídat, šli jsme přímo za ní. Hned za východem z autobusového nádraží sedělo v řadě několik buclatých Guatemalek, které na velkých grilech měly rozložené maso. Kolem posedávaly děti, všichni se krmili a vypadali naprosto spokojeně.

A nám bylo jasné, že tomuto prostě nemůžeme odolat a maso si musíme dát také. Jen těžko se dá popsat ta chuť a křehkost! Prostě a jednoduše božská mana. A tak se mi nemůžete divit, když vám chci trošku této dokonalosti přenést i k nám. 🙂

Tento recept nám tak zachutnal, že jsme ho zařadili dokonce i do naší Velké prázdninové bichle.

Jaké hovězí maso se hodí na gril?

Ve zkratce – kvalitní. Co si budeme povídat, pokud chceme grilovat hovězí maso nebo jej připravovat jen jako minutku, musí být maso kvalitní. Jinak se nám velmi jednoduše stane, že z něj bude jen placka tvrdá jako podešev. A to je pak velké nepříjemné mrzení.

Skvěle se tak hodí například hovězí šál popřípadě, pokud nechcete čistě jen tenký plátek masa, tak je bezvadný i rumpsteak, který po ogrilování necháme odležet a poté nakrájíme na tenké plátky.

Chimichurri omáčka

Je pravda, že dobře připravené hovězí maso si vystačí vlastně jen s troškou soli a je báječné. My se ale ještě rozmazlíme skvělou a jednoduchou chimichurri omáčkou.

Chimmichurri si připravíme poměrně snadno. Nebudeme nic házet do mixéru, což se samozřejmě také dá, ale není to už to pravé ořechové. Pokud totiž chceme z chuti ingrediencí vytěžit maximum, je potřeba s nimi pracovat trošku víc. Když si totiž vše (petržel, oregano, česnek) nasekáme nožem opravdu na jemno, vše se daleko lépe smísí s octem a olivovým olejem. Osolíme, přidáme citronovou šťávu, červený vinný ocet, špetku chilli a dobře promícháme. Chimichurri necháme odležet v lednici.

Jdeme grilovat

Já budu pracovat s hovězím šálem, který si nakrájíme na plátky cca 0,5 cm tenké. V misce promícháme česnek utřený se solí, olejem, citronovou šťávou a pepřem a plátky masa touto směsí potřeme.

Maso budeme grilovat zprudka po každé straně přibližně 2 minuty. Maso je tenoučké, takže není potřeba víc. Pokud bychom měli maso tlustší, je potřeba ještě pár minut přidat.

Takto připravené maso dáme do rozkrojené pity společně s rozmačkaným rozmačkaným avokádem a například i rajčetem a pokapeme chimichurri omáčkou.

Je to naprosto jednoduché, ale totálně lahodné. A upřímně přiznávám, že recept pochází z naší krásné Velké prázdninové bichle, ve které najdete dalších 189 receptů na letní recepty a samozřejmě i na grilování.

Užijte si tuto bombičku.
Pája