Jednoduché perfektní jídlo do každého počasí – přesně taková je hovězí roštěná na houbách. Šťavnaté masíčko s výbornou houbovou omáčkou nepotřebuje mnoho. Stačí jen kvalitní maso a trošku těch hub a výborný pokrm je na světě.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Ekofarmou Babiny.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Hovězí roštěná na houbách

Ingredience na hovězí roštěnou na houbách

Množství: 4 porce

4 plátky hovězí roštěné (800 g)-
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce hořčice (20 g)
1 špetka pepře (2 g)
1 lžíce hladké mouky (15 g)
3 bílé cibule (150 g)
500 ml vody či hovězího vývaru
1 hrst sušených hub nebo 300 g zralých
1 lžíce sádla (20 g)
1 hrudka másla (20 g)
1 hrst petržele na dozdobení


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Hovězí roštěná

Co si budeme povídat, hovězí roštěná nepatří mezi nejlevnější kousek masa, ale když už si ho dopřejete, odmění vás výbornou šťavnatou chutí… Tedy když zrovna nenarazíte na starého opelichaného bejka, jehož maso nic moc. Proto je lepší vsadit na jistotu a koupit si roštěnou kvalitní, u které budete mít jistotu, že víte, co jíte. Mistři hovězího jsou například právě z Ekofarmy Babiny.

Připravujeme roštěnou

Hovězí roštěnou si nakrájíme na přibližně 1,5 cm tenké plátky, které jemně naklepeme klouby prstů (popř. jemně paličkou na maso). Osolíme je, opepříme, lehce potřeme hořčicí a nakonec zaprášíme hladkou moukou.

Cibuli si nakrájíme na jemné kostičky. A jdeme restovat.

Do pánve dáme rozpustit sádlo, na kterém zprudka orestujeme roštěnky z obou stran – chceme totiž, aby se pěkně zatáhly a držely štávu. Jakmile budou z obou stran nahnědlé, dáme je stranou na talíř a do výpeku dáme orestovat cibuli. Snížíme plamen a restujeme.

Jakmile začne cibulka zlátnout, podlijeme jí vývarem a přidáme orestované roštěnky.

Houby čerstvé versus sušené

Pokud máte čerstvé houby, gratuluji! To je vždycky sázka na jistotu a chuť je prostě lepší. Houby nakrájejte na tenké plátky a orestujte 2-3 minuty na másle. Přijdete je pak na posledních 15 minut vaření.

Sušené houby je nejlepší nechat aspoň půl hodiny před vařením nabobtnat ve vodě. Tuto vodu pak můžete použít do omáčky podle chuti. Sušené houby přidejte společně s vývarem.

Hovězí roštěnou dusíme na mírném plameni přibližně 40 minut (zde velmi záleží na stáří a kvalitě masa) a případně dosolíme. Pokud rádi pracujete s papiňákem, roštěnky v něm nechte přibližně 20 minut – zde ale opět záleží na tipu masa a také na druhu papiňáku, který máte.

Jakmile začne maso měkknout, přidáme houby (ať už orestované nebo sušené i s vodou). Vaříme alespoň 10 minut. Nakonec přidáme do omáčky hrudku másla a už dál nevaříme. Omáčka tak bude krásně krémová. Na chuť také můžeme přidat hrst nasekané petržele.

Hovězí roštěná na houbách vás rozhodně nezklame a budete se olizovat až za ušima.

Dobrou chuť
Pája