Každý určitě máte takové to svoje jídlo, které se vám pojí k nějaké události nebo osobě, takový ten srdeční (nebo srdcový?) recept.

Jedním z takových srdečních je vepřová pečeně na švestkách, která se mi pojí s naší Juci. Ta je naprosto skvělou kuchařkou s nezaměnitelným rukopisem v kuchyni.

Proto rovnou říkám (teda vlastně píšu), že se mi ani jednou nepodařilo vepřovou pečeni se švestkami připravit tak skvěle, jako to dělá ona. Jednou jsem se jí pletla pod ruce a snažila se zachytit každé koření, které do toho dává, nicméně všechno dělá tak rychle a automaticky, že to se prostě postihnout nedá. Takže tento recept je vlastně spíš taková snaha o zachycení nedostižného originálu.

Hlavní fotka k receptu Vepřová pečeně se švestkami

Ingredience


700-800 g vepřové pečeně
150 g plátků anglické slaniny
2 dl bílého vína
2-4dl zeleninového bujonu
Sušené švestky
Sůl
2 oříšky másla

Množství: 4 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 85 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Na přípravu budete potřebovat kus vepřové pečeně, kterou si očistěte. Nožem do ní provrtejte dírky, do kterých napchejte sušené švestky, jak jen to půjde. Celou pečení osolte a opepřete a zprudka opečte na rozpuštěném másle.

Když se pečeně na pánvi zatáhne, vyjměte ji a celou ji obalte v anglické slanině. Bacha na spálené prsty a na to, že je to docela piplačka, protože mně ty plátky anglické slaniny vždycky naprosto pekelně podkluzují.

Pečeni pak dejte do trouby předehřáté na cca 180°C, ale ještě před tím ji podlejte sklenkou bílého vína a stejným množstvím zeleninového bujonu. Pokud se vám bude zdát, že se sosík moc rýchle odpařuje, tak přilejte bujon i během pečení. Ještě na vrch přidávám oříšek másla, aby to bylo celé takové jemnější.

Pečte přibližně 60-70 minut – opět záleží na velikosti masa, které koupíte. Já jsem dostala teploměr na maso, tak je to snadnější. Úplně upečené maso by mělo mít teplotu 80°C.

Jakmile je pečeně hotová, nechte maso ještě chvilku po tom žehu vydechnout a servírujte například s bramborami nebo rýží.

A jaký je váš srdeční recept?