Pravých italských lasagní se po českém internetu potuluje pěkná řádka a samozřejmě bych měla říct, že ty moje jsou zaručeně TY PRAVÉ. Jenže ono i po Itálii samotné koluje tolik zaručeně pravých receptů, že snad nebudu moc hřešit, když se prohlásím za tvůrkyni těch opravdu pravých lasagní… minimálně č. 102548.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pravé italské lasagne signory Ciuby

Ingredience na lasagně

Množství: 6 porcí

500 g mletého masa (cca 350 g hovězí, 150 vepřové)
1 mrkev
3 stonky řapíkatého celeru
250 g lasagní
500 g rajčatového pyré
2 mozzarelly
½ cibule
2 bobkové listy
50-100g šunky
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
40 ml olivového oleje
200 ml zeleninového vývaru


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 150 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Největší kumšt celých lasagní je příprava omáčky, která celou chuť lasagní vytváří. Jak tedy na tu pravou italskou chuť? Není to jen o tom, že vezmete mleté maso a necháte ho povařit v rajčatové omáčce.

Základem všeho je mrkev a celerová nať. Nuže tedy vezměte si jednu mrkev a tak 2-3 celerové natě. Mrkev nastrouhejte a to samé udělejte i s natí – ona se celá tak jako kdyby obrousí a v ruce vám zůstanou její části, což je ale v pořádku. Do hrnce si dejte smažit na kostky nakrájenou cibuli a až zesklovatí, přidejte mrkev s celerem a zalejte rajčatovou omáčkou. Nechte to celé provářet a ta po deseti minutách mixérem všechno rozmixujte. Máme tedy základ a teď co s masem?

Ideální poměr masa na lasagne je 70% hovězí a 30% vepřové. Masíčko si osmahněte na oleji, prosolte ho, opepřete ale ne moc a všechno to hoďte k rajčatové omáčce plus přilejte sklenici vody. Celé nechte vařit ideálně aspoň dvě hodiny ….klidně i tři. Ono je to samozřejmě uvařené třeba už za hodinu, ale když to opravdu poctivě necháte vařit delší dobu, tak bude chuť k nezaplacení. Kdyby se vám směs zdála už moc hustá, není problém vždycky přilít trochu vody, která se poměrně rychle vyvaří.

Omáčku už tedy máme a co dál? Teď je na čase si připravit ještě bešamelovou omáčku, která chuť lasagní zjemní. Příprava je jednoduchá a vcelku rychlá a určitě stojí za to ho tam přihodit. Na rozpuštěné máslo přihodíme mouku a přimícháme mléko a všechno mícháme až do zhoustnutí, kdy je bešamel krásně krémový.

A už se dostáváme do fáze, kdy je potřeba roztopit troubu cca na 200° C a začneme s vrstvením lasagní.

Kdesi kdysi jsem četla vášnivou diskuzi na téma, zda lasagně předvářet, nepředvářet, lámat nelámat nebo co s nimi vůbec. No, já to tedy dělám tak, že na dno pekáčku si dám trochu omáčky a pak už kladu neuvařené lasagně do vrstev. Do dvou vrstviček dávám i plátky šunky a samozřejmě i mozzarellu. Té většinou tak dva balíčky, kdy jednu nechávám až na vrchní vrstvu. Dřív jsem také cpala lasagnové pláty těsně vedle sebe, což vám pak ale způsobí, že pláty nabydou a bude tam hodně ale opravdu hodně těstoviny.

Když už je nakladeno, necháváme zapéct, až se udělá pěkná krustička.

Dobrou chuť přeje paní Čuba