Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou velmi zásadně změní váš pohled na noky. Asi každý totiž známe klasické bramborové a jako dobré, ale což takhle je ozvláštnit právě jemně sladkou a lahodnou dýní? Zamilujete si je.

Jejich příprava není vůbec složitá a jediné, co trošku zdržuje, je pečení dýně. Výsledek ale stojí za to a ostatní strávnici vás budou milovat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou

Ingredience na dýňové noky

Množství: 4 porce

Těsto na noky

500 g dýně (hokkaido)
300 g hladké mouky
1 špetka soli
1 žloutku

1 lžíce olivového oleje na zapečení dýně

Na špenátovo–sýrovou směs

1 balení špenátu
1 stroužek česneku (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
1 špetka soli (5 g)
1 zakysaná smetana (190 g)

Mouka na pomoučení válu


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Připravujeme dýni

Začneme tím, že dýni hokkaido očistíme, vydlabeme a nakrájíme klidně na větší kousky (2×2 cm) i se slupkou. Kostky dáme na pečicí papír a promícháme společně se lžící olivového oleje a necháme péct v troubě přibližně 30 minut na 200 °C – dýně by měla změknout a chytit nazlátlou barvu.

Možná si říkáte, proč prostě dýni neuvařit v osolené vodě? Je to také cesta, ale zcela upřímně vám říkám, že pečení dýni sluší daleko víc a dostanete tak z ní to nejlepší. A to voda se solí prostě neudělá.

Takto upečenou dýni nastrouháme najemno, popřípadě rozmixujeme a necháme ji vychladit. Rozmixováním se nám povede zpracovat i slupku.

Těsto na noky

Rozemletou dýni lehce osolíme, přidáme žloutek a zapracováváme mouku. Tu přisypávejte postupně, podle toho, jak si ji dýně nasaje a jak bude těsto hutné. Rozhodně doporučuji mít po ruce dostatek mouky.

Vzniklé těsto by nemělo být lepivé, mělo by lehce pružit a držet tvar.

Těsto si postupně rozválíme na váleček cca 2 cm tenký a vykrajujeme z něj přibližně 1 cm tenké válečky. Ty pak vyválíme dlaní v mouce a pomoučenou vidličkou lehce zmáčkneme (vzniknou tak pověstné varhánky) a noky házíme do vroucí osolené vody.

Stačí jen 2–3 minuty a je hotovo! Správně uvařený nok plave na hladině a je krásně měkký.

Špenát a kysaná smetana

Protože v jednoduchosti je krása, stačí k těmto vynikajícím dýňovým nokům přidat trochu spařeného či šetrně zpracovaného špenátu mraženého, který smícháme se stroužkem česneku, špetkou soli, pepřem.

Promícháme s noky a dokonalé jídlo je na světě!

S čím jiným lze dýňové noky kombinovat?

Díky jejich velmi lahodné a specifické chuti je škoda jich využívat například jako přílohu. Parádu nadělají samy. Často jim stačí třeba jen troška másla a čerstvé bylinky. Nebo například sýrová omáčka a lehce křupavá brokolice či hrášek. Výbornou službu také udělá nastrouhaný parmezán a třeba troška opečené slaniny. Nebojte se experimentovat. Je to dokonalost.

Dobrou chuť přeje Pája