Halušky se zelím a slaninou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/brambory-2/halusky/
Jste tým halušky se zelím a slaninou nebo s bryndzou? Pro mě, jakožto poloviční Slovenku, jsou srdcovou obě varianty a já vám teď ukážu, jak si takové jemné skvělé bramborové halušky se zelím a slaninou připravíte.
Jak správně házet halušky se můžete podívat v tomto mém videu zde.
Samotná příprava halušek není nijak nákladná ani složitá. Jen je potřeba si ohlídat pár věcí.
Ingredience na halušky
Množství: 4 porce5 větších brambor (cca 700 g)
150 g a více polohrubé mouky
1 špetka soli (3 g)
250 g dobré slaniny
400 g kysaného zelí
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak si připravit nejlepší halušky?
K jejich přípravě budete potřebovat vlastně jen brambory, polohrubou mouku a trošku soli.
- Brambory by měly mít co nejvíce škrobu – tj. použijte ideálně brambory typu C. Pokud by to byly například salátové brambory, moc škrobu by nepustily a nevytvořily by tu správnou směs.
- Brambory nastrouháme na úplně jemném struhadle s malými dírkami – těmi, které mají vystouplé ostré hrany.
- Polohrubou mouku vmícháváme postupně, abychom mohli kontrolovat hustotu těsta.
- Sůl přidáváme až na úplném konci, kdy je těsto dostatečně hutné. Sůl totiž způsobí to, že brambory povolí vodu a těsto začne řídnout. První várku halušek tedy zvládneme bez dalšího zahušťování, ale další várka ještě před samotným házením bude buď potřebovat přebytečnou vodu slít, popřípadě dohustit moukou.
Halušky vaříme ve vroucí osolené vodě a to 3–5 minut. Zde záleží na tom, zda je budete házet z prkénka, jako vám to ukazuji na videu, nebo je budete dělat před síto na halušky. Vždy vhoďte pár halušek a ty jemně promíchejte, aby se k sobě nepřilepily. Ale žádné zběsilé míchání, aby se nerozpadly.
Hotové halušky vyndejte sítkem z vody a nechte okapat. Pokud by byla vroucí voda až moc škrobová, vyměňte ji a vařte halušky ve vodě čisté. Já většinou zvládnu alespoň 2 dávky v jedné vodě.
Halušky jsou připravené, tak jdeme na slaninu.
Smažíme slaninku
Slaninu nebo uzené maso volte spíše prorostlejší. Vítáme totiž, když se nám vypotí omastek, který do halušek vmícháme. Kostičky slaniny smažíme nasucho – olej povolí, nebojte, dokud nebudou kostičky zlaté.
Poté je i s výpekem promícháme s haluškami.
Přidáme zelí…
Já mám osobně ráda zelí pěkně kysané, jen lehce ohřáté a křupavé. Je zde jen na vás, jak s ním naložíte. Jestli ho rovnou vmícháte do halušek, nebo ho ještě před tím povaříte a třeba dochutíte troškou cukru, solí a drcením kmínem.
Jakmile je pro vás zelí v optimální kondici, přimíchejte ho k haluškám.
Máme hotovo. Pravé něžné halušky jsou na světě.
Ať vám chutnají
Pája
Líbí se vám recept na halušky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: anglická slanina, bílé zelí, brambory, polohrubá mouka, slanina, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Jsou vynikající, tohle jídlo snad musí milovat všichni 🙂 Minulý týden jsem jich udělala tolik, že bych nakrmila mateřskou školku. No jo, to je tak, když vaříš leta letoucí pro více než 2 strávníky., pak tu správnou míru chvíli hledáš. No, a stejně ti to občas ujede. 🙂
Hledání míry naprosto chápu. I já to občas nezvládám. 🙂
Ale halušky, to jsou prostě klasika. A ještě ty s brynzou, to je také moje srdcovka.