Velikonoce nejsou jen o beráncích, mazancích nebo velikonočních nádivkách, ale na Zelený čtvrtek si své místo zaslouží i krásně zatočené jidáše. Symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. 

Velikonoční jidáše jsou příjemně máslové a po upečení se potírají směsí medu, másla a trošku citronu. A jak je to se symbolikou jidášů? Symbolizují zradu Jidáše a také provaz, na kterém se oběsil.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vláčné velikonoční jidáše

Ingredience na jidáše

Množství: cca 15 jidášků

Na těsto

350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
110 g velmi změklého másla
110 g cukru krupice
2 žloutky
30 g čerstvého droždí
220 – 230 ml plnotučného mléka
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžíce vanilkového extraktu (20 ml)

Na potření

1 lžíce másla (20 g)
2 lžíce medu (40 g)
2 lžičky citronové šťávy (10 ml)


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, stáhněte si zdarma 20 receptů z našeho bestselleru, kuchařky Velká svačinková bichle. #mňamsváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 140 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Pokud jste měli stejně jako já obavy z přípravy jidášů, mohu vás uklidnit. Krásně si totiž vystačíme s těstem, které se používá také na vánočku a ještě k tomu všemu nebudeme muset plést z copů. 🙂

Příprava kvásku a těsta

Základem dobrého ješta je i dobrý kvásek, který si založíme následovně.

Já jej připravuji tak, že si do hnětací mísy odměřím všechnu mouku a v prostředku smíchám cukr, sůl a vytvořím důlek, do kterého lžicí vmíchám trošku vlažného mléka. Vznikne přijemně čvachtavá kašička, do které ještě vmíchám droždí.

Za mě je vždy lepší droždí čerstvé, ale použít samozřejmě můžete i droždí sušené. Droždí ještě promícháme a nechame 10 minut na teplém místě vzejít.

Vypracováváme těsto

Kvásek nám vzešel, takže do mísy přidáme ještě zbytek mléka a také měkké máslo (doporučuji ho nakrájet na menší plátky nebo nastrouhat na hrubo, pokud jste si ho zapomněli vyndat z lednice a je ještě příliš tuhé) a také žloutky.

Těsto hněteme, dokud není hladké, vláčné a lehce lepivé (ručně cca 10 minut, v robotu 5–7 minut). Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Tvarování jidášů

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme si ho na 12–15 stejných kousků. Každý kousek vyválíme na hadovitý váleček dlouhý asi 20–30 cm. Z nich tvoříme spirálky, uzly, esíčka nebo jiné tvary podle fantazie. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.

Pečení

Troubu předehřejeme na 180 °C (horní/dolní ohřev). Ještě než je dáme do trouby, potřeme je rozšlehaným vejcem.

Jidáše pečeme dozlatova, trvá to přibližně 10–15 minut podle velikosti.

Směs na potření

Zatímco se jidáše pečou, rozpustíme máslo a smícháme ho s medem a citronovou šťávou. Hned po vytažení z trouby ještě horké jidáše potřeme touto směsí. Necháme mírně vychladnout – a podáváme.

Krásné Velikonoce přeji
Pája