Jemná jahodová pěna s balzamikovou salsou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/jahodova-pena/
Máte chuť na něco lehkého a svěžího? Takovou sladkou tečku po dobrém obědě? Jemná jahodová pěna s balzamikovou salsou je přesně tím, co potřebujete.
Jahodovou pěnu si připravíte za pár minut a uvidíte, že se po ní jen zapráší.
Ingredience na jemnou jahodovou pěnu s balzamikovou salsou
Množství: 4 porce500 g jahod
1 lžíce balzamikové redukce (20 g)
250 ml minimálně 31% smetany na šlehání
1 lžíce moučkového cukru (20 g)
Pár snítek máty
(100 g mascarpone)
Postup přípravy
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut
Také by vám mohlo chutnat:
S jahodovou pěnou se to má tak, že ji připravíte opravdu během pár chvilek. Velmi ale doporučuji ji jíst vlastně bezprostředně po přípravě, jinak by se nám mohla začít povolovat a blemcat. A to nechceme.
Já v základním receptu používám čistě jen smetanu na šlehání a jahody. Pokud chcete ale krém trošku hutnější a sytější, nebojte se k němu přimíchat i mascarpone.
A teď hurá do akce!
Připravujeme jahodovou salsu
Všechny jahody si očistíme, dáme do mísy a ponoříme je do vody, abychom je mohli jemně opláchnout. Určitě je neoplachujte pod tekoucí vodou, protože tím ztrácejí svou skvělou chuť.
Polovinu jahod si nakrájíme na velmi drobné kostičky a promícháme s troškou balzamikové reduce (je sladší, ale použít samozřejmě můžete i balzamikový ocet). K takto připravené jahodové salse přidáme ještě nadrobno nasekané lístečky máty.
A teď jahodová pěna
Zbylé očištěné jahody hodíme do mixéru a rozmixujeme do hladka.
Smetanu ke šlehání je potřeba šlehat co nejvíce vychlazenou a z počátku na nižší obrátky. Jakmile začne tuhnout, přidáme trošku cukru a vyšleháme do pevné šlehačky. Měla by krásně držet a ani se nepohnout.
Zde malá poznámka k cukru – pokud jsou jahody krásně vyzrálé a slaďoučké, není ani potřeba šlehačku sladit. Vystačíme si s chutí jahod.
Mícháme
Do šlehačky pak opatrně vmícháme rozmixované jahody. Chceme, aby zůstala krásně nadýchaná a kyprá. Někdy tedy není ani nutné dávat všechnu rozmixovanou jahodovou hmotu. Zbytek hmoty si dopřejte jako mlsandu a vypijte rovnou.
Do skleničky dejte trošku jahodové salsy a na ní pak pěnu. Pak klidně ještě dejte salsu a lahůdka je hotová.
Jsem si jistá a přísahám na zralou jahodu, že vám to bude chutnat.
Pája
Líbí se vám recept na jemnou jahodovou pěnu s balzamikovou salsou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: balzamikový ocet, jahody, mascarpone, máta, moučkový cukr, smetana na šlehání
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.