Máte chuť na něco lehkého a svěžího? Takovou sladkou tečku po dobrém obědě? Jemná jahodová pěna s balzamikovou salsou je přesně tím, co potřebujete.

Jahodovou pěnu si připravíte za pár minut a uvidíte, že se po ní jen zapráší.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemná jahodová pěna s balzamikovou salsou

Ingredience na jemnou jahodovou pěnu s balzamikovou salsou

Množství: 4 porce

500 g jahod
1 lžíce balzamikové redukce (20 g)
250 ml minimálně 31% smetany na šlehání
1 lžíce moučkového cukru (20 g)
Pár snítek máty
(100 g mascarpone)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut

S jahodovou pěnou se to má tak, že ji připravíte opravdu během pár chvilek. Velmi ale doporučuji ji jíst vlastně bezprostředně po přípravě, jinak by se nám mohla začít povolovat a blemcat. A to nechceme.

Já v základním receptu používám čistě jen smetanu na šlehání a jahody. Pokud chcete ale krém trošku hutnější a sytější, nebojte se k němu přimíchat i mascarpone.

A teď hurá do akce!

Připravujeme jahodovou salsu

Všechny jahody si očistíme, dáme do mísy a ponoříme je do vody, abychom je mohli jemně opláchnout. Určitě je neoplachujte pod tekoucí vodou, protože tím ztrácejí svou skvělou chuť.

Polovinu jahod si nakrájíme na velmi drobné kostičky a promícháme s troškou balzamikové reduce (je sladší, ale použít samozřejmě můžete i balzamikový ocet). K takto připravené jahodové salse přidáme ještě nadrobno nasekané lístečky máty.

A teď jahodová pěna

Zbylé očištěné jahody hodíme do mixéru a rozmixujeme do hladka.

Smetanu ke šlehání je potřeba šlehat co nejvíce vychlazenou a z počátku na nižší obrátky. Jakmile začne tuhnout, přidáme trošku cukru a vyšleháme do pevné šlehačky. Měla by krásně držet a ani se nepohnout.

Zde malá poznámka k cukru – pokud jsou jahody krásně vyzrálé a slaďoučké, není ani potřeba šlehačku sladit. Vystačíme si s chutí jahod.

Mícháme

Do šlehačky pak opatrně vmícháme rozmixované jahody. Chceme, aby zůstala krásně nadýchaná a kyprá. Někdy tedy není ani nutné dávat všechnu rozmixovanou jahodovou hmotu. Zbytek hmoty si dopřejte jako mlsandu a vypijte rovnou.

Do skleničky dejte trošku jahodové salsy a na ní pak pěnu. Pak klidně ještě dejte salsu a lahůdka je hotová.

Jsem si jistá a přísahám na zralou jahodu, že vám to bude chutnat.
Pája