Jemná koprová omáčka s vejcem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/rychla-jidla/koprova-omacka/
Jak jste na tom s koprem? Milujete, nenávidíte? Jemná koprová omáčka s vejcem ukázkou toho, jak dokáže být kopr v jídle naprosto bezvadný a dokonalý. Tuto jemnou koprovku si zamilujete.
Její příprava vám nezabere téměř žádný čas a budete se olizovat až za ušima.
Ingredience na koprovou omáčku s vejcem
Množství: 4Na koprovou omáčku
1,2 l polotučného mléka
1 vrchovatá lžíce hladké mouky (30 g)
2 lžíce másla (40 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce cukru (20 g)
2 lžíce octa (40 ml) – zde spíše dle chuti
1 hrst čerstvého kopru (10 g) nebo mraženého či polévková lžíce nakládaného
K tomu přídáme
4 vejce na měkko
1 kg pečených brambor
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Spoustu jídel mám spojených s kamarády nebo rodinou. Jsou pro mě takovou srdcovkou. I koprovku mám spojenou a to se svou nejlepší kamarádkou, která ji s takovou lehkostí připravovala u sebe v kuchyni, já tam seděla a dívala se na ni. Povídaly jsme si, ona vařila a za pár chvilek mi na talíři naservírovala naprostý skvost. Tak jdeme také na koprovku!
Příprava omáčky
Koprová omáčka je vlastně je o ingrediencích. Nebudeme tedy máslo nahrazovat řepkovým olejem a ani mléko něčím jiným. To už by prostě nebylo ono. Tímto se omlouvám všem, kdo mají k těmto ingrediencím intoleranci nebo alergii.
V hrnci dáme rozpustit máslo, které rozmícháme s hladkou moukou a na mírném plameni tak založíme krásnou hladkou jíšku, kterou metličkou promícháváme, aby se nám nepřipálila. Jíšku takto vaříme alespoň 1 minutu, ale spíše ji dejte trošku víc, dokud nezačne růžovět.
Pak už je nejvyšší čas na polotučné mléko, kterého vlijeme nejprve přibližně 400 ml a v jíšce rychle rozmícháme (metličkou), aby se nám nevytvořily hrudky. Jakmile je jíška rozmícháná, přidáme i zbytek mléka a na mírném plameni přivedeme omáčku k varu. Osolíme ji, přidáme cukr a vaříme za velmi častého míchání alespoň 20 minut. Chce to čas, aby se nám mouka z jíšky dobře provařila.
Přidáváme kopr. Ale jaký?
Omáčku máme uvařenou, takže je nejvyšší čas přidat hlavního aktéra v podobě kopru. Ten je samozřejmě nejlepší čerstvý, ale pokud jej nemáte čerstvý, zkuste sáhnout po mraženém. Pokud ani ten není, může nestoupit kopr naložený. Nicméně zde je dobré říct, že přichází o svou typickou chuť a už to prostě není ono.
Dochucujeme a finišujeme
Nyní je nejvyšší čas omáčku ochutnat. Je příjemně sladká? Přidáme trošku octa. Zde je to samozřejmě především na vašich chutích, jestli máte radši omáčku kyselejší, nebo si vystačíte spíše s menším množstvím octa. Prostě a jednoduše ochutnávejte a laďte.
Vejce je koprovce patří…
Koprová omáčka je samozřejmě také skvělá s plátkem hovězího. Jde ale o podstatně časově náročnější disciplínu a také nákladnější. Vajíčko je naprosto dokonalým způsobem, jak koprovku doplnit.
Připravit si jej můžete natvrdo, nebo pošírované, ale jakožto nejlepší a nejsnadnější variantu vidím vajíčko na měkko. Vejce dáme do vody společně s octem (cca 100 ml) a necháme přivést k varu (voda začne bublat). Pak už vaříme jen 2–3 minuty. Samozřejmě záleží i na velikosti vajec. Hotová vejce slijeme a vychladíme v ledové vodě. Poté je oloupeme, opatrně rozkrojíme a přidáme do omáčky. Lehce osolíme a je to.
Koprová omáčka je báječná s vařeným nebo i pečeným bramborem. Mňam.
Ať Vám dobře slouží a chutná
Pája
PS: Další rychlé recepty najdete v kategorii Rychlovky na talíři.
Vyborna a jednoducha. Jen jsem ji mela trochu ridsi, nez jsem cekala, ackoliv jsem vse dala presne podle receptu. Kazdopadne jsme si s manzelem moc pochutnali.
Péťo, krásný den. Já většinou omáčky dělám trošku řidší a snažím se s moukou co to jde šetřit. Určitě se dá mouka ještě přidat a omáčku víc zahustit, ale za nás stačí takto. 🙂 Jsem každopádně ráda, že chutnala.
Když vařím koprovku, tak nejméně 10 porcí. My dva, moje 2 dcery, 2 zeťové a 4 vnoučata. Místo mléka dávám uzený vývar jinak v podstatě stejně. Nakonec přidám kelímek smetany. A je to dobrota.
Zdeňko, hezký den. Já to naprosto chápu. U nás se také většinou vaří na více než 4 porce. Ale je to takový standard, že se s tím lidem lépe pracuje.
Vývarová koprovka je samozřejmě také naprostá lahůdka, o tom žádná. A smetánka na konec, to už je pak totální kalorická bomba. 🙂
Mějte se krásně,
Pája