Milujete překvapivé chutě a kombinace? My naprosto! Dýňové lívance s houbami jsou přesně takovým tím jídlem, u kterého možná budete mít lehce pochybnosti, jestli je to dobrý nápad. Ale už první zakousnutí vás nenechá na pochybách, že tohle je něco neskutečného.Když jsem vymýšlela recept na dýňové lívance s houbami, přemýšlela jsem hodně nad tím, že mnohdy se lívance s dýní dělají spíše ve sladké kombinaci. Dává to smysl. Dýně dokáže skvěle posloužit do sladkých pokrmů a dodává jim šťavnatost. Proč ale lívance neudělat na slano? S něčím, co se také báječně hodí do podzimu. A recept byl na světě. Musím sama přiznat, že mě překvapilo, jak je tato kombinace skvělá a překvapivá.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dýňové lívance s houbami

Ingredience na dýňové lívance s houbami

Množství: 4 porce

400 g dýně – hokkaido či máslové
3 vejce M (150 g)
100 ml zakysané smetany
200 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva (6 g)
1 malá špetka soli (3 g
1 hrst oříšků (50 g)
2 lžíce tuku na smažení (40 ml)

Na smažené houby
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
300 g čerstvých hub – hříbci, kozáci, hlíva ústřičná, žampiony, portobella

Na doplnění
200 g ricotty nebo polotučného tvarohu
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)
1 hrst čerstvých bylinek (10 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Pokud byste měli obavy, jak upotřebíte zbytek dýně z těchto vynikajících lívanců, nebojte. Mám tu pro vás řešení v podobě dýňových receptů na sladké a slané, kde určitě najdete inspiraci.

Příprava dýňového těsta

Začneme přípravou dýně. Pokud budete pracovat s dýní hokkaido, není potřeba ji loupat. U máslové dýně loupání ale doporučuji. Slupka je tužší a není tolik chutná.

Dýni opláchneme, osušíme, rozkrojíme a vydlabeme lžicí semínka. Poté ji nakrájíme na kostičky a na oleji budeme na středním plameni smažit přibližně 10 minut. Nemusí být úplně měkká, protože ji bude dále ještě mixovat a také dále smažit jako lívance.

Mezitím si můžeme do mixovací nádoby připravit zbytek ingrediencí na lívance – vejce, zakysanou smetanu (dá se nahradit i mlékem), špetku soli, mouku a také kypřicí prášek.

Jakmile je dýně nahnědlá, přendáme ji na talíř, aby lehce vychladla, a pak ji přidáme k základu na těsto a dobře rozmícháme. Těsto by mělo být hustší, ale stále tekoucí.

Smažíme lívance

Lívanečník vymažeme tukem a na středním plameni smažíme z obou stran krásně oranžové lívance.

V průběhu si v jiné misce můžeme připravit směs tvarohu či ricotty s troškou soli a citronovou šťávou, která směsi dodá šmrnc.

Smažené houby

Pokud máte doma čerstvé hříbky nebo jiné houby (výborně se hodí i celoročně dostupné žampiony nebo hlíva) nakrájejte je na plátky a na oleji je budeme smažit pěkně do křupava. Není spěch. Houby potřebují čas, takže 20 minut klidně smažíme.

Já takto houby připravuji souběžně se smaženou dýní.

Výsledkem by měly být krásně vysmažené křupavé plátky hub, které na závěr ještě posolíme a případně přidáme také nasekané bylinky. Je to totální lahůdka.

Servírujeme

Lívance usmažené, houby usmažené, šmrdlanta připravená? Je nejvyšší čas si vše nandat na talíř a příborem se zaříznout. Uvidíte, že je to něco překvapivého a totálně lahodného.

Dobrou chuť
Pája – ta, co tvoří recepty