Jablečný štrůdl
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/jablecny-strudl/
S nadcházejícím podzimem a první vlnou chřipek a rýmiček přichází také období jablek a tisíce a jednoho receptu štrůdlů a závinů. Já v tomto receptu asi nebudu příliš originální a buďte tedy schovívaví v tom, že se zde nedočtete, jak připravit štrůdl ala bažant nebo štrůdl na kopru.
Je sice pravda, že jsem zde už psala o slaném štrůdlu, ale pojďme ke sladké klasice.
Čubí maminka mě obvykle je schopná zásobit velkým množstvím už zavařených a připravených jablíček, rozdělených do porcí přesně na štrůdl, takže se mi tím odkládá celý proces škrábání a strouhání a to je každopádně fajn.
Ale vezměme to hezky od píky a bez rodičovské podpory.
Ingredience na jablečný štrůdl
Množství: 2 šišky8 větších jablek (800 g)
1 balení listového těsta – babické (ne Babicovo) je nejlepší (500 g)
40 g rozinek
50 g vlašských ořechů
1 skořicový cukr (20 g)
20 g strouhanky
25 g másla (1 hrudka)
1 vajíčko na potření
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Opečená strouhanka
Na pánev si dám máslo osmahnu na něm strouhanku hezky dozlatova. Tu budu potřebovat na posypání rozváleného listového těsta.
Těsto většinou bohatě stačí na 2 rukávy a je dobré ho před tím, než ho začnete válet, nechat při pokojové teplotě povolit, aby se lépe zpracovávalo.
Jablečná směs
Ale teď zpět k jablkům. 8 větších jablek si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je se skořicovým cukrem a rozinkami. Pokud jsou jablíčka dost sladká, není potřeba skořicový cukr použít vůbec a bohatě stačí jen lehce poprášit přímo mletou skořicí.
Když už máme těsto rozválené, posypeme ho osmahlou strouhankou a naklademe směs jablek, skořicového cukru a rozinek. Já tam ještě dávám nasekané vlašské ořechy, ale nejsou nutností.
Pak už to jen všechno zabalím, potřu rozmašlovaným vajíčkem, propíchám zlehka vidličkou a položím na pečící papír nebo pečící folii – je to ekologičtější varianta.
Pečení
Závin pečeme v troubě na 200⁰C. Pak už jen otíráme sliny a čekáme, až se závin opeče dozlatova.
Hezký podzim a štrůdl v duši!
Paní Čuba
Líbí se vám recept na jablečný štrůdl? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, jablka, listové těsto, ořechy, rozinky, skořice, strouhanka, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Vse ok jen jablka NESTROUHAME ALE KRAJIME jinat veskera stava vytece je to podle Arnolda Schwarzeneggra .JINAK ok
Aha, tak to je pro mě novinka, ale asi stejně zůstanu u hrubého strouhání 🙂