Jablečný štrůdl
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/jablecny-strudl/
S nadcházejícím podzimem a první vlnou chřipek a rýmiček přichází také období jablek a tisíce a jednoho receptu štrůdlů a závinů. Já v tomto receptu asi nebudu příliš originální a buďte tedy schovívaví v tom, že se zde nedočtete, jak připravit štrůdl ala bažant nebo štrůdl na kopru.
Je sice pravda, že jsem zde už psala o slaném štrůdlu, ale pojďme ke sladké klasice.
Moje maminka mě obvykle je schopná zásobit velkým množstvím už zavařených a připravených jablíček, rozdělených do porcí přesně na štrůdl, takže se mi tím odkládá celý proces škrábání a strouhání a to je každopádně fajn.
Ale vezměme to hezky od píky a bez rodičovské podpory.
Pinterest 
Ingredience na jablečný štrůdl
Množství: 2 šišky8 větších jablek (800 g)
1 balení listového těsta – babické (ne Babicovo) je nejlepší (500 g)
40 g rozinek
50 g vlašských ořechů
1 skořicový cukr (20 g)
20 g strouhanky
25 g másla (1 hrudka)
1 vajíčko na potření
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Opečená strouhanka
Na pánev si dám máslo a osmahnu na něm strouhanku hezky dozlatova. Tu budu potřebovat na posypání rozváleného listového těsta.
Těsto většinou bohatě stačí na 2 rukávy a je dobré ho před tím, než ho začnete válet, nechat při pokojové teplotě povolit, aby se lépe zpracovávalo.
Jablečná směs
Ale teď zpět k jablkům. 8 větších jablek si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je se skořicovým cukrem a rozinkami. Pokud jsou jablíčka dost sladká, není potřeba skořicový cukr použít vůbec a bohatě stačí jen lehce poprášit přímo mletou skořicí.
Když už máme těsto rozválené, posypeme ho osmahlou strouhankou a naklademe směs jablek, skořicového cukru a rozinek. Já tam ještě dávám nasekané vlašské ořechy, ale nejsou nutností.
Pak už to jen všechno zabalím, potřu rozmašlovaným vajíčkem, propíchám zlehka vidličkou a položím na pečící papír nebo pečící folii – je to ekologičtější varianta.
Pečení
Závin pečeme v troubě na 200⁰C. Pak už jen otíráme sliny a čekáme, až se závin opeče dozlatova.
Hezký podzim a štrůdl v duši!
Pája
Líbí se vám recept na jablečný štrůdl? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, jablka, listové těsto, ořechy, rozinky, skořice, strouhanka, vejce











(hodnoceno: 16x, průměr: 4,19, nejlepší: 5)









Vse ok jen jablka NESTROUHAME ALE KRAJIME jinat veskera stava vytece je to podle Arnolda Schwarzeneggra .JINAK ok
Aha, tak to je pro mě novinka, ale asi stejně zůstanu u hrubého strouhání 🙂