S nadcházejícím podzimem a první vlnou chřipek a rýmiček přichází také období jablek a tisíce a jednoho receptu štrůdlů a závinů. Já v tomto receptu asi nebudu příliš originální a buďte tedy schovívaví v tom, že se zde nedočtete, jak připravit štrůdl ala bažant nebo štrůdl na kopru.

Je sice pravda, že jsem zde už psala o slaném štrůdlu, ale pojďme ke sladké klasice.

Moje maminka mě obvykle je schopná zásobit velkým množstvím už zavařených a připravených  jablíček, rozdělených do porcí přesně na štrůdl, takže se mi tím odkládá celý proces škrábání a strouhání a to je každopádně fajn.

Ale vezměme to hezky od píky a bez rodičovské podpory.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jablečný štrůdl

Ingredience na jablečný štrůdl

Množství: 2 šišky

8 větších jablek (800 g)
1 balení listového těsta – babické (ne Babicovo) je nejlepší (500 g)
40 g rozinek
50 g vlašských ořechů
1 skořicový cukr (20 g)
20 g strouhanky
25 g másla (1 hrudka)
1 vajíčko na potření


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Opečená strouhanka

Na pánev si dám máslo a osmahnu na něm strouhanku hezky dozlatova. Tu budu potřebovat na posypání rozváleného listového těsta.

Těsto většinou bohatě stačí na 2 rukávy a je dobré ho před tím, než ho začnete válet, nechat při pokojové teplotě povolit, aby se lépe zpracovávalo.

Jablečná směs

Ale teď zpět k jablkům. 8 větších jablek si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je se skořicovým cukrem a rozinkami. Pokud jsou jablíčka dost sladká, není potřeba skořicový cukr použít vůbec a bohatě stačí jen lehce poprášit přímo mletou skořicí.

Když už máme těsto rozválené, posypeme ho osmahlou strouhankou a naklademe směs jablek, skořicového cukru a rozinek. Já tam ještě dávám nasekané vlašské ořechy, ale nejsou nutností.

Pak už to jen všechno zabalím, potřu rozmašlovaným vajíčkem, propíchám zlehka vidličkou a položím na pečící papír nebo pečící folii – je to ekologičtější varianta.

Pečení

Závin pečeme v troubě na 200⁰C. Pak už jen otíráme sliny a čekáme, až se závin opeče dozlatova.

Hezký podzim a štrůdl v duši!
Pája