Křupavý cruffin plněný pistáciovým krémem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/cruffin/
Už jste někdy ochutnali hit posledních let – cruffin? Pokud ještě ne, je nejvyšší čas, protože je to ukrutně dobré. My si teď společně jeden krásný křupavý cruffin plněný pistáciovým krémem připravíme.
Ne, nebojte. Nebudeme cruffin připravovat jen jeden, ale hned 8. Křupavý cruffin plněný pistáciovým krémem je dokonalost, která vám rozhodně zlepší den.
Pinterest 
Ingredience na cruffin
Množství: 8 cruffinůNa těsto
300 g hladké mouky
12 g čerstvého droždí (1/2 polovina sušeného droždí)
200 ml mléka
2 lžíce moučkového cukru (40 g)
1 g soli
40 ml másla
Na krém
150 g mascarpone
1 lžíce pistácií (25 g)
50 g pistáciové pasty nebo másla
1 lžíce moučkového cukru (20 g)
100 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)
cca 50 g změklého másla na potírání vrstev
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 120 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Co je cruffin?
Musím se přiznat, bez mučení, že jsem jej ochutnala vlastně až nyní a byla to pro mě láska na první pohled. Byla chyba mu tak dlouho odolávat, protože je to opravdová lahůdka. Překvapilo mě také, že jeho příprava není tak složitá, jak by se u croissantového těsta dalo očekávat. O co tedy jde?
Cruffin je spojením croissantu a muffinu – stručně řečeno. Croissantové těsto se zatočí do spirály a upeče ve formě na muffin, takže má křupavou, nadýchanou strukturu a tvar muffinu. Pokud byste jej nechtěli plnit krémem, stačí těsto jen posypat cukrem se skořicí. Připravit ho společně s krémem je ale úplně jiná liga. Originál receptu pochází z Austrálie.
Připravujeme těsto
Do mísy prosejeme hladkou mouku, promícháme ji s moučkovým cukrem a špetkou soli. Doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme cca 100 ml vlažného mléka a jemně promícháme, aby vznikl základ pro kvásek. Přidáme droždí, promícháme a necháme asi 10 minut pracovat.
Mezitím rozpustíme máslo. Do těsta ho přidáme vlažné, aby nezabilo kvasinky.
Když kvásek vzejde, přimícháme zbytek mléka a máslo a vypracujeme hebké těsto.
Pomoci si můžete kuchyňským robotem s hnětacím nástavcem a hníst asi 5 minut. Těsto bude lehce lepit, ale pomocí stěrky ho z mísy hezky setřete a vytvarujete do oválného tvaru.
Těsto necháme kynout přibližně 1,5 hodiny v teplém prostředí. Mělo by zdvojnásobit objem.
Pistáciový krém
Těsto kyne, takže si můžeme připravit pistáciový krém. Do misky dáme pistáciovou pastu nebo máslo, přidáme mascarpone a moučkový cukr a promícháme. Ve šlehači ušleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do zbytku ingrediencí. Krém necháme vychladnout v lednici.
Připravujeme cruffiny
Těsto vykynulo, takže přichází ta nejzábavnější část. Přiznávám, že sladké pečení není moje oblíbená disciplína, ale překonejte se a těsto pěkně vypracujte.
Těsto rozdělte na dva díly. Vál si pomoučíme a každý díl vyválíme na co nejtenčí obdélník, asi 1–2 mm silný. Oba díly mají mít přibližně stejný rozměr. Pokud se to nepovede, vůbec nevadí – jak říká Verča (spoluautorka Bichlí): „pr…l si to přebere.“ Pláty potřeme rozpuštěným máslem.
Každý díl přehneme na třetiny a oba pláty položíme na sebe, jemně je válečkem srovnáme.
Nožem nakrájíme 2–3 cm široké proužky, ze kterých budeme rolovat ruličky, které potom vložíme do formiček na muffiny.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Cruffiny jsem pekla i v horkovzdušné fritéze také na 200 °C a výsledek byl perfektní.
Těsto můžeme nechat odpočívat, dokud se trouba nerozpeče.
Pečeme do zezlátnutí cca 20–25 minut (v horkovzdušné troubě spíš 10–14 minut).
Hotové cruffiny vyndáme z formiček a necháme alespoň mírně vychladnout (studenný krém horkým cruffinům nesvědčí). Pak je plníme připraveným krémem – uprostřed nožem uděláme dírku a plníme cukrářským sáčkem nebo sáčkem s odstřiženým růžkem.
Pokud by cruffiny nebyly dost sladké, lehce je posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Pája
Líbí se vám recept na cruffin? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, droždí, Hladká mouka, mascarpone, máslo, mléko, moučkový cukr, pistácie, šlehačka, sůl




















