Taky máte tak rádi jemné omáčky? Tento recept na dýňové kari s kuřecím masem, cizrnou, dýní a kokosovým mlékem je výjimečný svou kombinací chutí a vůní, které se navzájem krásně doplňují a dodávají pokrmu jedinečný exotický nádech. Jemná chuť kuřecího masa je obohacena o sladkost dýně, jemně oříškovou cizrnu a smetanové kokosové mléko, které celou směs zjemňuje. Koření jako kurkuma, římský kmín, skořice a badyán pak vytvoří komplexní vůni, které okamžitě provoní celou kuchyni a zahřeje na dušičce. Toto dýňové kari si zamilujete.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vynikající dýňové kari s kuřetem

Ingredience na dýňové kari s kuřetem

Množství: 4 porce

2 kuřecí prsa (400 g)
1 plechovka cizrny (400 g)
1/2 dýně hokaido (cca 300 g)
300 g rajčat popř. 200 g sekaných rajčat
1 cibule (100 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 špetka soli (5 g)
400 ml kokosového mléka
1 špetka pepře (1 g)
1 lžička kurkumy (5 g)
1 celá skořice
2 kousky celého badyánu
1 lžička římského kmínu (5 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 hrst petržele (10 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Pokud tedy máte chuť na něco netradičního a zdravého, co vás zaručeně potěší svou barevností a bohatostí chutí, tento recept je přesně to pravé!

Příprava

Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, osolíme a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek nesekáme na drobno. K ruce si připravíme koření – římský kmín, kurkumu, skořici, badyán a pepř. Rajčata a dýni nakrájíme na kostičky. Případně pokud není sezona rajčat, tak klidně sáhněte po sekaných rajčatech. Jdeme na vaření.

Ve velké hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejeme olivový olej na středním plameni. Přidáme římský kmín, kurkumu, skořici a badyán a necháme je krátce opražit, asi 1–2 minuty, dokud se nerozvoní.

Pak přidáme nakrájenou cibuli a česnek a budeme smažit 3–4 minuty, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu.

Kuřecí kostičky také přihodíme do pánve a to společně s na kostičky nakrájenou dýní a ještě 1–2 restujeme. Nakonec přihodíme také rajčata a promícháme. Zalijeme kokosovým mlékem a necháme mírně probublávat přibližně 10 minut, dokud nebude dýně měkká.  Občas promícháme, aby se směs nepřipalovala.

Nakonec přidáme ještě slitou cizrnu, necháme ji minutu prohřát a máme hotovo. Vyjmeme badyán a skořici a posypeme nasekanou petrželkou. Uvidíte, že ta vůně je naprosto neskutečná.

Vynikající je dýňové kari s rýží basmati.

Dobrou chuť
Pája

PS. Dýňové kari s kuřetem se dá připravit také ve vegetariánské variantě a to například s lahodným panýrem. Vůbec se toho nebojte, protože to je lahůdka.

PSS.: Další dýňové recepty najdete tady.