Máte chuť na něžnou chutnou rybku? Ryba ve smetanové omáčce s rajčaty a špenátem je přesně to, co potřebujete.

Ryba ve smetanové omáčce s rajčaty a špenátem je vlastně takovou variací na rybu po florentinsku, který se ještě zapéká. My zvolíme metodu rychlejší přípravy, která je také naprosto výtečná.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Ryba ve smetanové omáčce s rajčaty a špenátem

Ingredience na rybu ve smetanové omáčce s rajčaty a špenátem

Množství: 4 porce

Na rybu

600 g tresky, halibuta nebo pstruha
1/2 citronu (50 g)
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžíce másla (20 g)

Na omáčku

1 lžíce olivového oleje (20 ml)
100 g čerstvého špenátu
200 g cherry rajčátek
100 ml smetany na šlehání (alespoň 33%)
1 stroužek česneku
1 malá špetka soli (3 g)

K doplnění

4 plátky kváskového chleba (4 x 100 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Mám pro vás 20 svačinových receptů ZDARMA!
Stáhněte si ukázku z naší Velké svačinkové bichle.

Stáhnout 20 receptů ZDARMA

Tuto naší první kuchařku si pořídilo již přes 30 000 lidí!

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Připravujeme rybu

Ono je vlastně spíš na vás, jakou rybu zvolíte. Ke smetanové omáčce se totiž skvěle hodí jak treska, halibut, tak ale i pstruh nebo třeba i losos či pstruh lososovitý. Určitě ale vždy spíš sáhněte po kvalitě a rybu kupujte pěkně čerstvou.

Rybu osušíme papírovou utěrkou a jemně ze všech stran osolíme. Poté ji osmažíme na trošce másla na pánvi. Ještě si ale připravíme zeleninu, ať nám to všechny pěkně odsýpá.

Chystáme zeleninu

Rajčata očistíme a rozkrájíme na klínky nebo pokud používáme cherry rajčátka, tak je rozpůlíme. K ruce si připravíme také oloupaný a na drobno nasekaný česnek a propláchnutý špenát (nebo baby špenát). Jarní cibulku také opláchneme a nakrájíme na plátky. Ještě budeme potřebovat smetanu na šlehání a můžeme vařit.

Smažíme rybu

Ideální je na přípravu rybí filet, který nejprve smažíme jen pár minut na trošce oleje. Není s tím  není s ním víc práce. Pokud byste pracovali s rybkou celou, smažte ji spíše pozvolna a klidně ji pak nechce ještě na 5–10 minut na 180 °C dodělat v troubě.

My budeme pracovat s filetem, který nejdřív osmažíme ze strany s kůží – ta se nám krásně zatáhne, chytne barvu a ryba se také bude daleko lépe otáčet.

Já jsem na recept používala tresku, které stačilo 3–4 minuty z každé strany.

Rybu poté vyndáme z výpeku a do něj přidáme ještě trošku olivového oleje.

Chystáme omáčku

Do pánve přidáme jarní cibulku a budeme ji přibližně 2–3 minuty restovat. Poté k ní přidáme také rajčata a opět je necháme pár minut povolit. A teď už jen smetanu, kterou necháme přivést k varu. Lehce osolíme, přidáme česnek a nakonec ještě necháme zavadnout špenát.

Do omáčky přidáme opečenou rybu a můžeme podávat.

Naprosto vynikající je ryba ve smetanové omáčce s opečeným chlebem, ale výborně si na ní pochutnáte take s bramborem nebo třeba rýží.

Ať vám chutná!
Pája

PS. Další rybí recepty najdete v kategorii Rybolov.