Chtěli byste v kuchyni vyzkoušet nějakou novou neokoukanou přílohu? Mám tu pro vás dokonalý oves s mrkví a batáty, který, ač zdánlivě obyčejný, je naprostou lahůdkou a také vlákninovou bombičkou.

Oves s mrkví a batáty jsou naprosto ideální příloha na zimní měsíce, nicméně v létě z této dobroty můžete vytvořit i velmi chutný jednoduchý salát. Stačí k němu dohodit například mozzarellu, čerstvá rajčata a je to. Proč ale do jídelníčku zařadit oves? Podíváme se na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Netradiční příloha – oves s mrkví a batáty

Ingredience na oves s mrkví a batáty

Množství: 4 porce

200 g ovsa (nebo kamutu)
1 mrkev (100 g)
100 g batátu (cca 1/4)
1/2 cibule (50 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 malá špetka soli (3 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 240 minut

Proč zařadit oves do svého jídelníčku

Sama za sebe musím říct, že jsem si musela vztah k ovsu hledat. Jeho vlastně poměrně výrazně křupavá struktura pro mě nebyla nejpříjemnější a nevěděla jsem, jak s ním naložit. Ale důležité je neházet flintu do žita a dát mu šanci. Proč? On totiž v kombinaci právě třeba se zeleninou dokáže vytvořit výborný a zajímavý pokrm. To je jedna z věcí, nicméně co je důležitější, oves má nepopiratelné zdravotní benefity, kterých bychom měli využít naplno.

Oves obsahuje spoustu vlákniny, který dělá dobře našim střevům a tedy i zažívání. Krom vlákniny je tak plný minerálů a vitaminů, které jako když najdete. Oves má ale další naprosto skvělý benefit – je schopný redukovat hladinu cholesterolu a také snížit krevní tlak. Ideální jako prevence při kardiovaskulárních onemocnění.

Jen dbejte na dostatečný pitný režim, protože zvýšený příjem vlákniny bez dostatečného zavlažení by mohl ve střevech způsobit nepříjemnou stopku. 🙂

A teď tedy od benefitů k receptu.

Připravujeme oves

Oves potřebuje čas. Pokud ho tedy chceme připravit, je potřeba ho nechat ideálně před noc nechat namočený v dostatečném množství vody. Takto nabobtnalý oves dáme vařit do neosolené vody a to na příbližně 1,5 – 2 hodiny.

Je pravda, že je to hodně času, ale vaření ovsa nepotřebuje nějakou větší pozornost. Prostě jej jen necháme vařit a je. Ke konci ochutnáme, zda už je dostatečně měkký, pak už jen vypneme, slijeme a je to.

Jdeme na zeleninu

Mrkev i batáty oškrábeme a nakrájíme je na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na proužky a česnek nadrtíme.

Do pánve dáme rozehřát olivový olej, na kterém budeme na středním plameni smažit nejprve batáty s mrkví. Chceme, aby nám zelenina změkla a chytla lehce nazlátlou barvu.

Jakmile začne chytat barvu, přidáme ještě cibuli a opět smažíme.

Nakonec přidáme ještě drcený česnek a také uvařený oves a vše dobře promícháme.

Výborná příloha je na světě.

Zkuste oves obměnit za kamut

Pokud byste chtěli experimentovat s dalšími obilovinami, velmi doporučuji oves nahradit kamutem. Že jste o něm ještě neslyšeli? Jde o předchůdkyni pšenice a najít ji také můžete pod názvem khorasan. Má příjemnou oříškovou chuť a jeho příprava není tak zdlouhavá, jako je tomu u pšenice. Stačí přibližně 20 – 30 minut vaření. Z hlediska výživy jde opět o naprostou špičku.

Dobrou chuť
Pája

PS. Inspiraci na další přílohy najdete v kategorii Přílohy jak z výlohy.