Chtěli byste v kuchyni vyzkoušet nějakou novou neokoukanou přílohu? Mám tu pro vás dokonalý oves s mrkví a batáty, který, ač zdánlivě obyčejný, je naprostou lahůdkou a také vlákninovou bombičkou.

Oves s mrkví a batáty jsou naprosto ideální příloha na zimní měsíce, nicméně v létě z této dobroty můžete vytvořit i velmi chutný jednoduchý salát. Stačí k němu dohodit například mozzarellu, čerstvá rajčata a je to. Proč ale do jídelníčku zařadit oves? Podíváme se na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Netradiční příloha – oves s mrkví a batáty

Ingredience na oves s mrkví a batáty

Množství: 4 porce

200 g ovsa (nebo kamutu)
1 mrkev (100 g)
100 g batátu (cca 1/4)
1/2 cibule (50 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 malá špetka soli (3 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 240 minut

Proč zařadit oves do svého jídelníčku

Sama za sebe musím říct, že jsem si musela vztah k ovsu hledat. Jeho vlastně poměrně výrazně křupavá struktura pro mě nebyla nejpříjemnější a nevěděla jsem, jak s ním naložit. Ale důležité je neházet flintu do žita a dát mu šanci. Proč? On totiž v kombinaci právě třeba se zeleninou dokáže vytvořit výborný a zajímavý pokrm. To je jedna z věcí, nicméně co je důležitější, oves má nepopiratelné zdravotní benefity, kterých bychom měli využít naplno.

Oves obsahuje spoustu vlákniny, která dělá dobře našim střevům a tedy i zažívání. Krom vlákniny je taky plný minerálů a vitaminů, které jako když najdete. Oves má ale další naprosto skvělý benefit – je schopný redukovat hladinu cholesterolu a také snížit krevní tlak. Ideální jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.

Jen dbejte na dostatečný pitný režim, protože zvýšený příjem vlákniny bez dostatečného zavlažení by mohl ve střevech způsobit nepříjemnou stopku. 🙂

A teď tedy od benefitů k receptu.

Připravujeme oves

Oves potřebuje čas. Pokud ho tedy chceme připravit, je potřeba ho nechat ideálně před noc namočený v dostatečném množství vody. Takto nabobtnalý oves dáme vařit do neosolené vody a to na příbližně 1,5 – 2 hodiny.

Je pravda, že je to hodně času, ale vaření ovsa nepotřebuje nějakou větší pozornost. Prostě jej jen necháme vařit a je. Ke konci ochutnáme, zda už je dostatečně měkký, pak už jen vypneme, slijeme a je to.

Jdeme na zeleninu

Mrkev i batáty oškrábeme a nakrájíme je na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na proužky a česnek nadrtíme.

Do pánve dáme rozehřát olivový olej, na kterém budeme na středním plameni smažit nejprve batáty s mrkví. Chceme, aby nám zelenina změkla a chytla lehce nazlátlou barvu.

Jakmile začne chytat barvu, přidáme ještě cibuli a opět smažíme.

Nakonec přidáme ještě drcený česnek a také uvařený oves a vše dobře promícháme.

Výborná příloha je na světě.

Zkuste oves obměnit za kamut

Pokud byste chtěli experimentovat s dalšími obilovinami, velmi doporučuji oves nahradit kamutem. Že jste o něm ještě neslyšeli? Jde o předchůdkyni pšenice a najít ji také můžete pod názvem khorasan. Má příjemnou oříškovou chuť a jeho příprava není tak zdlouhavá, jako je tomu u pšenice. Stačí přibližně 20 – 30 minut vaření. Z hlediska výživy jde opět o naprostou špičku.

Dobrou chuť
Pája

PS. Inspiraci na další přílohy najdete v kategorii Přílohy jak z výlohy.