Bramborové lokše
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/bramborove-lokse/
Bramborové lokše, když se dobře připraví, jsou naprosto geniálně jednoduchou a lahodnou přílohou, ale třeba i výborným hlavním jídlem na sladko.
Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz.
Už naše babičky věděly, že není potřeba mnoho k tomu, aby vzniklo něco chuťově fakt výborného a univerzálního. Přesně o tom lokše jsou. Dodáte je k pečené huse nebo jinému masu, ale vynikající jsou i na sladko s tvarohem, marmeládou, mákem nebo povidly.
Ingredience na bramborové lokše
Množství: 4 porce1 kg předvařených brambor typ B
cca 250 g polohrubé mouky
špetka soli (5 g)
cca 3 lžíce husího sádla na pomazání (cca 40 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
V jednoduchosti je síla
Chcete se stát mistrem v přípravě tradičních bramborových lokší? Vlastně to není žádný větší věda. Jen je potřeba troška citu pro těsto a trpělivost s přípravou těsta.
Začneme tím, že necháme vcelku vařit brambory (typ B či C, rozhodně ne A) ve slupce do změknutí. Takto uvařené brambory necháme úplně vychladnout – chladnutí můžeme urychlit tak, že uvařené brambory dáme do ledové vody, aby se ochladily. Lépe se také loupou.
Připravujeme těsto
Vychladlé brambory si oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim špetku soli a postupně budeme zapracovávat polohrubou mouku. Zde je potřeba dbát na to, aby nebylo mouky příliš málo, ale ani příliš mnoho – a to je vlastně celý zakopaný pes celého receptu.
Málo mouky by způsobilo, že by nešly placky dobře válet a velké množství mouky by sice vytvořilo krásnou, ale velmi tuhou placku. Je to tedy trošku alchymie, ale nebojte se.
Je tedy potřeba do nastrouhaných brambor zapracovávat mouku postupně a těsto by mělo být kompaktní, ale stále ještě lehce měkké. Necháme ho aspoň 1/2 hodiny odpočinout v chladu a jedeme dál.
Na pomoučeném válu si v rukách ještě propracujeme těsto – často po odležení povolí a je potřeba mu přidat ještě trochu mouky. Kolik mouky bude potřeba záleží především na typu brambor a kolik do sebe budou chtít nacucat.
Z těsta si vyválíme podlouhlý váleček, který nakrájíme na menší části. Ty pak poválíme v mouce a jdeme na vyválení placek. Měly by být tenké, ale pěkně držet. Nic se nebojte, pokud by se vám první placka nepovedla a rozpadala se – můžete ji znovu zapracovat s moukou.
První placku berte jako takového obětního beránka, na kterém vyzkoušíte, jak dobře těsto drží a výsledná placka chutná. Placku přendejte pomocí válečku do rozpálené litinové pánve nebo pánve s tlustým dnem.
Pečeme je přibližně 1–2 minuty z každé strany. Lokše je připravena na otočení ve chvíli, kdy se začne vzdouvat.
Opečené lokše potíráme husím sádlem a skládáme na sebe. Sádlo se do lokší vpije a ty tak budou naprosto báječně křehké a šťavnaté.
Dokonalý výsledek jsou lokše a křehké, vláčné, které budete chtít jíst i jen tak samotné. 🙂
Slaná či sladká varianta lokší?
Jakmile máte lokše hotové, je jen na vás, jak s nimi naložíte. Jsou dokonalou přílohou pro pečenou husu, pečenou kachnu nebo třeba i vepřovému. Lokše můžete servírovat nejen vedle masa a třeba zelí či špenátu, ale zkuste je využít i tak, že můžete naplnit natrhaným masem a vlastně z nich vytvořit jakousi plněnou „tortillu“ do ruky.
A co teprve bramborové lokše na sladko?! Naprosto báječnou záležitostí jsou lokše plněné povidly, tvarohem a mákem. Kombinovat se ale dají v mnoha dalších sladkých variacích. Jen se toho nebojte.
Přeji úspěšné plackování a dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na bramborové lokše? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, polohrubá mouka, sádlo, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Prosím, posílejte mi především vegetariánská jídla nebo jídla s kuřecím masem. Děkuji 🙂
Ivano, hezky den, já píšu recepty ze všech směrů a koutů světa… Prostě to, co mě trkne do nosu a ráda se o to podělím. Nemohu však zaručit, že moje recepty budou vždy vegetariánská anebo s kuřecím masem. Tak se předem omlouvám. Mějte se, Pája
Pájo, skvělý recept. Jen si oprav „povidlami“ na „povidly“
Hanino, díkes a opravuji