Bramborové lokše, když se dobře připraví, jsou naprosto geniálně jednoduchou a lahodnou přílohou, ale třeba i výborným hlavním jídlem na sladko.

Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz.


Už naše babičky věděly, že není potřeba mnoho k tomu, aby vzniklo něco chuťově fakt výborného a univerzálního. Přesně o tom lokše jsou. Dodáte je k pečené huse nebo jinému masu, ale vynikající jsou i na sladko s tvarohem, marmeládou, mákem nebo povidly.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Bramborové lokše

Ingredience na bramborové lokše

Množství: 4 porce

1 kg předvařených brambor typ B
cca 250 g polohrubé mouky
špetka soli (5 g)

cca 3 lžíce husího sádla na pomazání (cca 40 ml)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 55 minut

V jednoduchosti je síla

Chcete se stát mistrem v přípravě tradičních bramborových lokší? Vlastně to není žádný větší věda. Jen je potřeba troška citu pro těsto a trpělivost s přípravou těsta.

Začneme tím, že necháme vcelku vařit brambory (typ B či C, rozhodně ne A) ve slupce do změknutí. Takto uvařené brambory necháme úplně vychladnout – chladnutí můžeme urychlit tak, že uvařené brambory dáme do ledové vody, aby se ochladily. Lépe se také loupou.

Připravujeme těsto

Vychladlé brambory si oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim špetku soli a postupně budeme zapracovávat polohrubou mouku. Zde je potřeba dbát na to, aby nebylo mouky příliš málo, ale ani příliš mnoho – a to je vlastně celý zakopaný pes celého receptu.

Málo mouky by způsobilo, že by nešly placky dobře válet a velké množství mouky by sice vytvořilo krásnou, ale velmi tuhou placku. Je to tedy trošku alchymie, ale nebojte se.

Je tedy potřeba do nastrouhaných brambor zapracovávat mouku postupně a těsto by mělo být kompaktní, ale stále ještě lehce měkké. Necháme ho aspoň 1/2 hodiny odpočinout v chladu a jedeme dál.

Na pomoučeném válu si v rukách ještě propracujeme těsto – často po odležení povolí a je potřeba mu přidat ještě trochu mouky. Kolik mouky bude potřeba záleží především na typu brambor a kolik do sebe budou chtít nacucat.

Z těsta si vyválíme podlouhlý váleček, který nakrájíme na menší části. Ty pak poválíme v mouce a jdeme na vyválení placek. Měly by být tenké, ale pěkně držet. Nic se nebojte, pokud by se vám první placka nepovedla a rozpadala se – můžete ji znovu zapracovat s moukou.

První placku berte jako takového obětního beránka, na kterém vyzkoušíte, jak dobře těsto drží a výsledná placka chutná. Placku přendejte pomocí válečku do rozpálené litinové pánve nebo pánve s tlustým dnem.

Pečeme je přibližně 1–2 minuty z každé strany. Lokše je připravena na otočení ve chvíli, kdy se začne vzdouvat.

Opečené lokše potíráme husím sádlem a skládáme na sebe. Sádlo se do lokší vpije a ty tak budou naprosto báječně křehké a šťavnaté.

Dokonalý výsledek jsou křehké a vláčné lokše, které budete chtít jíst i jen tak samotné. 🙂

Slaná či sladká varianta lokší?

Jakmile máte lokše hotové, je jen na vás, jak s nimi naložíte. Jsou dokonalou přílohou pro pečenou husu, pečenou kachnu nebo třeba i k vepřovému. Lokše můžete servírovat nejen vedle masa a třeba zelí či špenátu, ale zkuste je využít i tak, že je můžete naplnit natrhaným masem a vlastně z nich vytvořit jakousi plněnou „tortillu“ do ruky.

A co teprve bramborové lokše na sladko?! Naprosto báječnou záležitostí jsou lokše plněné povidly, tvarohem a mákem. Kombinovat se ale dají v mnoha dalších sladkých variacích. Jen se toho nebojte.

Přeji úspěšné plackování a dobrou chuť
Pája