Svatomartinská husa se svou křupavou kůrkou, krásně šťavnatým masem, společně třeba s domácím zelím, knedlíkem nebo lokšemi je velmi důstojný pokrm na sváteční stůl.


Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz.


Příprava není nijak složitá, jen je potřeba trpělivosti a také se držet pár pravidel. Pojďme na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Svatomartinská husa

Ingredience na svatomartinskou husu

Množství: 6 porcí

1 celá husa
1 lžička celého kmínu (5 g)
1 lžička soli (5 g)
50 ml mléka na potření
3 celá jablka


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 720 minut
Celkový čas: 735 minut

Připravujeme svatomartinskou husu

Celou husu si omyjeme, osušíme a odkrojíme nevzhledné kůžičky. Husu prosolíme jak z vnějšku, tak i z vnitřku. Skvělé je, pokud máte čas a husu můžete nasolit den před pečením. Maso se tím krásně namarinuje a bude křehčí.

Alespoň 2 hodiny před pečením husu vyndejte z lednice, aby se maso stačilo aklimatizovat při pokojové teplotě. Proč? Nezažije takový teplotní šok a maso bude opět o krok blíž k měkkosti a křehkosti.

Vřele doporučuji koupit husu dobrého původu. Ze zkušenosti vám povím, že je to skvělá investice a hlavně budete mít aspoň trošku jistotu, že maso nebude tvrdé jako podešev. My jsme měli skvělou husičku z online farmářského tržiště Scuk.cz. Rozdíl je prostě znát, o tom žádná.

Pečeme pomalu, ale jistě

Troubu nastavíme na 100 °C a celou husu okmínujeme. Jablíčka oloupeme a vložíme je do husy (opět tím pomáháme lepší a šťavnatější chuti). Zvíře pak přeložíme do pekáčku, který zavřeme (nebo dobře utěsníme alobalem) a necháme husu péct přes noc klidně 12 a více hodin. Zde totiž platí, čím déle, tím lépe. Husu není potřeba podlévat, ani se o ni nějak zásadněji starat. Je jen potřeba trpělivost a prostě a jednoduše ji nechat péct.

Po 12 hodinách ji vyndáme z trouby a teplotu zvedneme na 200 °C, protože jdeme finišovat a připravit nádhernou kůrčičku.

V pekáčku bude plno sádla, které ale rozhodně nevylévejte! Odlijte si ho stranou – pomocí naběračky odeberte skutečně jen sádlo. Výpek nechte, bude skvělý ke knedlíkům. Více o sádle na konci receptu.

Husu potřeme mlékem, které pomůže dokonalé křupavé kůrce a dopečeme ji do zezlátnutí.

Jakmile pečínku vyndáme z trouby, opět ji necháme trošku nadechnout a krájíme klidně až o 10 minut později. Maso tak stačí povolit a bude krásně křehké a kůrka křupavá.

Ke svatomartinské huse se báječně hodí domácí lokše, různé druhy knedlíků a samozřejmě domácí zelí.

Co s husím sádlem?

Husí sádlo je naprosto vynikající přebytek z pečení. Vyhodit by ho by byl opravdu velký hřích. Dá se totiž výborně použít na smažení, ale třeba i jen tak na čerstvý chléb.

Jakmile ho slijete z pekáčku, nechte ho chvíli odstát. Na dně se usadí výborný výpek, který vraťte k huse. Z pekáčku k němu přidejte ještě opálené krajíčky, protože ty dělají báječnou chuť.

Sádlo pak opatrně nabírejte například naběračkou do čistého skla. Nechte ho vychladit na pokojovou teplotu a šup s ním do lednice, kde jako když ho najdete.