Masových kuliček není nikdy dost. Což do nich ještě vložit kapustičku? Masové koule s růžičkovou kapustou jsou úplně skvělé. Uvidíte.Masové koule s růžičkovou kapustou si zamilují i ti, co se růžičkám vyhýbají jak čert kříži. Ony totiž když se dobře připraví, jsou krásně křupavé, sladké a společně s masem a omáčkou doslova k nakousnutí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Masové koule s růžičkovou kapustou v jemné rajčatové omáčce

Ingredience na masové koule

Množství: 4 porce

Na masové koule
500 g mletého masa – krůtího nebo směs hovězí, vepřové
1 špetka soli (5 g)
50 g strouhanky
1 stroužek česneku (5 g)
1 vejce M (50 g)
cca 10 růžičkových kapustiček
1 lžíce olivového oleje na smažení (20 ml)

Na omáčku
500 ml rajčatové passaty
1 stroužek česneku (5 g)
1 lžička cukru (5 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
1 lžíce italských bylinek (10 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Začneme od kapustiček

Kouzlo a možná i prokletí růžičkových kapustiček spočívá v tom, že je důležité je správně připravit. Pokud je totiž až moc uvaříte, mohou zhořknout a hlavně budou blemcavé a fakt ne dobré. Takže jak na ně? Velmi jednoduše.

Kapustičkám odkrojíme ztvrdlé konce a oloupeme vrchní nevzhledné lístky. Necháme vařit vodu se solí a do ní pak kapustičky na minutu ponoříme a poté je rychle zchladíme ledovou (ideálně opravdu vodou s ledem nebo přímo kostkami ledu) vodou. Jde o tzv. blanšírování. Kapustičky tak budou krásně zelené a křupavé. Víc je pro tuto chvíli vařit nepotřebujeme, protože se jim tepla dostane ještě při vaření v mase.

Masová směs

Mleté maso dáme do mísy. Dejte pozor na to, jestli už maso není osolené, abyste jej zbytečně ještě neosolili a celé jídlo tak nepřesolili. To by bylo velmi mrzuté.

Já jsem pro tento recept vybrala krůtí mleté maso, které je sice sušší, nicméně společně s kapustičkami a také rajčatovou omáčkou vznikne naprosto boží kombinace. Použít ale samozřejmě můžete také kombinaci hovězího a vepřového masa.

K mletému masu přidáme vejce, strouhanku a prolisovaný česnek. A dobře promícháme.

Plníme kapustičkami

Do navlhčených dlaní si vezmeme mleté maso a vytvoříme si důlek, do kterého dáme kapustičku. V dlaních pak vytvarujeme kuličku tak, aby maso obalovalo celou kapustičku.

Do pánve dáme rozehřát olivový olej na kterém zprudka orestujeme jednotlivé kuličky (ok, spíše koule) ze všech stran.

Mezitím si v misce promícháme rajčatovou passatu, prolisovaný česnek, směs bylinek, lžičku cukru a také špetku soli. 

Směs přidáme ke kuličkám, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni přibližně 20 minut vařit. Občas kuličky otočíme.

Vznikne nám bezvadná rajčatová omáčka a ještě lepší kuličky. Nejvíc jim pak jako příloha sluší dobrá křupavá bagetka, kterou omáčku můžete nabírat.

Dobrou chuť
Vaše Pája