Masových kuliček není nikdy dost. Což do nich ještě vložit kapustičku? Masové koule s růžičkovou kapustou jsou úplně skvělé. Uvidíte.Masové koule s růžičkovou kapustou si zamilují i ti, co se růžičkám vyhýbají jak čert kříži. Ony totiž když se dobře připraví, jsou krásně křupavé, sladké a společně s masem a omáčkou doslova k nakousnutí.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Masové koule s růžičkovou kapustou v jemné rajčatové omáčce

Ingredience na masové koule

Množství: 4 porce

Na masové koule
500 g mletého masa – krůtího nebo směs hovězí, vepřové
1 špetka soli (5 g)
50 g strouhanky
1 stroužek česneku (5 g)
1 vejce M (50 g)
cca 10 růžičkových kapustiček
1 lžíce olivového oleje na smažení (20 ml)

Na omáčku
500 ml rajčatové passaty
1 stroužek česneku (5 g)
1 lžička cukru (5 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
1 lžíce italských bylinek (10 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Začneme od kapustiček

Kouzlo a možná i prokletí růžičkových kapustiček spočívá v tom, že je důležité je správně připravit. Pokud je totiž až moc uvaříte, mohou zhořknout a hlavně budou blemcavé a fakt ne dobré. Takže jak na ně? Velmi jednoduše.

Kapustičkám odkrojíme ztvrdlé konce a oloupeme vrchní nevzhledné lístky. Necháme vařit vodu se solí a do ní pak kapustičky na minutu ponoříme a poté je rychle zchladíme ledovou (ideálně opravdu vodou s ledem nebo přímo kostkami ledu) vodou. Jde o tzv. blanšírování. Kapustičky tak budou krásně zelené a křupavé. Víc je pro tuto chvíli vařit nepotřebujeme, protože se jim tepla dostane ještě při vaření v mase.

Masová směs

Mleté maso dáme do mísy. Dejte pozor na to, jestli už maso není osolené, abyste jej zbytečně ještě neosolili a celé jídlo tak nepřesolili. To by bylo velmi mrzuté.

Já jsem pro tento recept vybrala krůtí mleté maso, které je sice sušší, nicméně společně s kapustičkami a také rajčatovou omáčkou vznikne naprosto boží kombinace. Použít ale samozřejmě můžete také kombinaci hovězího a vepřového masa.

K mletému masu přidáme vejce, strouhanku a prolisovaný česnek. A dobře promícháme.

Plníme kapustičkami

Do navlhčených dlaní si vezmeme mleté maso a vytvoříme si důlek, do kterého dáme kapustičku. V dlaních pak vytvarujeme kuličku tak, aby maso obalovalo celou kapustičku.

Do pánve dáme rozehřát olivový olej na kterém zprudka orestujeme jednotlivé kuličky (ok, spíše koule) ze všech stran.

Mezitím si v misce promícháme rajčatovou passatu, prolisovaný česnek, směs bylinek, lžičku cukru a také špetku soli. 

Směs přidáme ke kuličkám, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni přibližně 20 minut vařit. Občas kuličky otočíme.

Vznikne nám bezvadná rajčatová omáčka a ještě lepší kuličky. Nejvíc jim pak jako příloha sluší dobrá křupavá bagetka, kterou omáčku můžete nabírat.

Dobrou chuť
Vaše Pája