Masové koule s růžičkovou kapustou v jemné rajčatové omáčce
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/masove-koule-s-ruzickovou-kapustou/
Masových kuliček není nikdy dost. Což do nich ještě vložit kapustičku? Masové koule s růžičkovou kapustou jsou úplně skvělé. Uvidíte.Masové koule s růžičkovou kapustou si zamilují i ti, co se růžičkám vyhýbají jak čert kříži. Ony totiž když se dobře připraví, jsou krásně křupavé, sladké a společně s masem a omáčkou doslova k nakousnutí.
Ingredience na masové koule
Množství: 4 porceNa masové koule
500 g mletého masa – krůtího nebo směs hovězí, vepřové
1 špetka soli (5 g)
50 g strouhanky
1 stroužek česneku (5 g)
1 vejce M (50 g)
cca 10 růžičkových kapustiček
1 lžíce olivového oleje na smažení (20 ml)
Na omáčku
500 ml rajčatové passaty
1 stroužek česneku (5 g)
1 lžička cukru (5 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
1 lžíce italských bylinek (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Začneme od kapustiček
Kouzlo a možná i prokletí růžičkových kapustiček spočívá v tom, že je důležité je správně připravit. Pokud je totiž až moc uvaříte, mohou zhořknout a hlavně budou blemcavé a fakt ne dobré. Takže jak na ně? Velmi jednoduše.
Kapustičkám odkrojíme ztvrdlé konce a oloupeme vrchní nevzhledné lístky. Necháme vařit vodu se solí a do ní pak kapustičky na minutu ponoříme a poté je rychle zchladíme ledovou (ideálně opravdu vodou s ledem nebo přímo kostkami ledu) vodou. Jde o tzv. blanšírování. Kapustičky tak budou krásně zelené a křupavé. Víc je pro tuto chvíli vařit nepotřebujeme, protože se jim tepla dostane ještě při vaření v mase.
Masová směs
Mleté maso dáme do mísy. Dejte pozor na to, jestli už maso není osolené, abyste jej zbytečně ještě neosolili a celé jídlo tak nepřesolili. To by bylo velmi mrzuté.
Já jsem pro tento recept vybrala krůtí mleté maso, které je sice sušší, nicméně společně s kapustičkami a také rajčatovou omáčkou vznikne naprosto boží kombinace. Použít ale samozřejmě můžete také kombinaci hovězího a vepřového masa.
K mletému masu přidáme vejce, strouhanku a prolisovaný česnek. A dobře promícháme.
Plníme kapustičkami
Do navlhčených dlaní si vezmeme mleté maso a vytvoříme si důlek, do kterého dáme kapustičku. V dlaních pak vytvarujeme kuličku tak, aby maso obalovalo celou kapustičku.
Do pánve dáme rozehřát olivový olej na kterém zprudka orestujeme jednotlivé kuličky (ok, spíše koule) ze všech stran.
Mezitím si v misce promícháme rajčatovou passatu, prolisovaný česnek, směs bylinek, lžičku cukru a také špetku soli.
Směs přidáme ke kuličkám, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni přibližně 20 minut vařit. Občas kuličky otočíme.
Vznikne nám bezvadná rajčatová omáčka a ještě lepší kuličky. Nejvíc jim pak jako příloha sluší dobrá křupavá bagetka, kterou omáčku můžete nabírat.
Dobrou chuť
Vaše Pája
Líbí se vám recept na masové koule? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, cukr, italské bylinky, mleté hovězí, mleté krůtí, mleté vepřové, olivový olej, rajčatové pyré, růžičková kapusta, strouhanka, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Ahoj Pájo,
ráda se nechám inspirovat, určitě se najdou nové a nové nápady,
které ráda vyzkouším.
Ivanko, ahoj! To jsem moc ráda a doufám, že Tě budu inspirovat k novým kouskům v kuchyni. Pája