Kombinace sladko–slaných chutí, to je moje. Pokud jste nikdy neměli příležitost si ochutnat krůtí steak se švestkovou omáčkou, je doba podzimu tou nejvhodnější dobou.

Švestková povidla, když je totiž dobře dochutíte, vytvoří tak dokonalý přeliv pro vlastně jakékoli maso, že… No co vám budu povídat, je potřeba to vyzkoušet.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krůtí steak se švestkovou omáčkou

Ingredience na krůtí steak se švestkovou omáčkou

Množství: 4 porce

800 g krůtích prsou
Špetka soli (5 g)
1 lžíce hladké mouky (30 g)
1 lžička červené paprika (10 g)
Špetka pepře (5 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)

Na švestkovou omáčku

90 g švestkových povidel (3 vrchovaté lžíce)
1 lžička hnědého cukru (8 g)
Špetka soli (5 g)
1 stroužek česneku (5 g)
1 střední cibule (70 g)
200 ml vody


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

V receptu jsem zvolila krůtí maso, ale bezvadný je steak i z kuřecího masa. Fantazii se meze nekladou.

Připravujeme maso

S krůtím masem se to má tak, že není potřeba ho nijak extrémně připravovat a nebo nakládat. Připravte si plátky z krůtího prsa (nebojte se, nebude to suché) a jen jemně je klouby ruky poklepte.

Masu pak naprosto postačí, když ho jen něžně posolíte, přidáte trošku mleté červené papriky (a co teprve uzené) a trošku mletého pepře a zaprášíte hladkou moukou. 

Na lžíci olivového oleje si usmažíme plátky krůtího masa. Střední plamen je ok. Jak dlouho? No to je dobrá otázka. Záleží, jak tlustý máte plátek. Nejlepší indikátor připravenosti masa je buď teploměr na maso (cca 75°C) – to je hoodně sofistikované, že? No ale pokud teploměr nemáte, tak pojďte do masa šťouchnout prstíčkem (poctivého nepálí, prevít se nedá). Maso by mělo už jen minimálně pružit.

Švestková omáčka

Dlouho jsem si myslela, že jde o něco děsně složitého, ale vůbec není a výsledek, to je dokonalost sama.

Máme výpek z masa. Dejte do něj hrudku másla (25 g) a přidejte nadrobno nakrájenou cibulku. Na mírném plameni nechte cibulku zkaramelizovat pěkně do zlatohněda.

Jakmile je cibulka hotová, přidáme k ní ještě lžíci hnědého cukru. Tady bychom mohli diskutovat o tom, proč zrovna hnědý a ne bílý. Ve zkratce, hnědý ma svou specifickou chuť, a bílým ho prostě nenahradíte. Ohledně zdraví si oba cukry mohou podat ruce.

Jdeme povidlovat. Dvě pěkně poctivé lžíce povidel dokáží svoje. Necháme je minutu prohřát s cibulí a cukrem a přidáme menší hrníček vody (cca 200 ml).

Omáčku lehce posolíme a přidáme prolisovaný stroužek česneku. 

Vše necháme provařit tak, aby vznikla příjemně hustá omáčka.

Co s tím dál?

Jsme skoro u konce. Pokud chcete být precizní, tak celou omáčku propasírujte, aby byla pěkně hladká a jemná. Jestliže spěcháte, sem tam nějaká hrudka bude taky v pohodě.

Nejlepší je krůtí steak se švestkovou omáčkou s naprostou přílohovou klasikou – vařenými bramborami.

Pochutnejte si
Přeje Pája

PS. Další krůtí inspiraci najdete tady.