Olomoucké tvarůžky jsou taková malá kulatá smradlavá láska. Jejich nesporným benefitem je totální nabušenost bílkovinami a naprosto nezaměnitelná chuť… a smrádeček. Jestli jste se s nimi ještě nesetkali, tak vězte, že nakládané olomoucké tvarůžky jsou naprostá mega bomba a bezvadně se také hodí jako vánoční dárek.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vynikající nakládané olomoucké tvarůžky

Ingredience na nakládané olomoucké tvarůžky

Množství: 2 sklenice o 300 ml

200 g olomouckých tvarůžků
100 g naložených sušených rajčat i s nálevem
100 g zelených oliv
5 stroužků česneku (25 g)
1 větší cibule (klidně i červená) (100 g)

olivový olej pokud nevystačí z naložených rajčat


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Co se k tvarůžkům hodí?

Tvarůžky samy o sobě jsou specifické a možná si říkáte, co by se k nim do sklenice hodilo? Kupodivu toho je poměrně hodně. 🙂

Já jsem šla po osvědčené jednoduché klasice a to zelených olivách a také sušených rajčatech v nálevu. Proč? Protože sušená rajčata se dají krásně využít s celým základem, který je většinou i s kapary a také olejem a kořením.

Zelené olivy pak celý nálev doplní o další výraznou, slanou chuť.

Nakládat je ale můžete také s olivami černými, nebo samotnými kaparami, či menšími okurčičkami, pidi cibulkami, cibulí nebo česnekem. Vynikající je třeba i paprika kapie, pro gurmány chilli papričky.

Jako koření můžete také zvolit bazalku, tymián, červenou papriku nebo třeba pepř či chilli vločky.

Jdeme nakládat

Cibuli si nakrájíme na tenké plátky, česnek můžete buď prolisovat (to mám radši, protože je intenzivnější chuť) nebo nakrájet na tenké plátky. Olivy slijeme a rajčata si připravíme i s nálevem. Tvarůžky si také připravíme k ruce. Já je osobně nekrájím, protože mi jejich velikost přijde taková ideální.

Sklenice používáme zásadně čisté, poctivě vymyté horkou vodou a šetrně usušené dnem vzhůru na čisté utěrce.

Na dno sklenice dáme trošku papriky, olivy, rajčata a tvarůžky. A pak další vrstva, a další vrstva, další a další. 🙂 Česnek si promícháme s nálevem z rajčat a prolijeme jím připravené tvarůžky. Pokud nálevu není dost, přidáme ještě olivový olej.

Zavřeme víčkem a necháme odpočívat alespoň 3 dny v lednici.

A pak? Pak se na to můžeme vrhnout… nebo tvarůžky někoho obdarovat. Chcete ještě další tipy na jedlé dárky? Mrkněte sem.

Přeji vám nezapomenutelnou chuť a užijte si tvarůžky!
Pája