Květáková carbonara
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/kvetakova-carbonara/
Spaghetti carbonara jsou naprostou klasikou a u nás doma se řadí mezi naprosté jistoty, co se oblíbenosti jídel týká. Jejich jemnost a krémovost je vyhlášená. Čím je pak vyjímečná květáková carbonara?
Věřte mi, že květák dovede dodat pokrmu skvělou chuť a posunout tak celý koncept carbonary ještě o kousek dál. Jestliže tedy nevíte, co s květákem, pojďte si tuto lahůdku se mnou připravit.


Ingredience na květákovou carbonaru
Množství: 4 porce300 g květáku
300 g těstoviny
200 g pancetty
100 g pecorina či parmazánu
5 žloutků
1 malá špetka soli (3 g)
1 špetka pepře. (1 g)
1 hrudka másla (25 g)
2 stroužky česneku (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak na carbonaru?
Originální recept na spaghetti carbonara staví na špagetách (my je tentokrát nepoužijeme a budeme rebelovat) a na omáčce, která vznikne smícháním žloutků, parmezánu (nebo pecorina). Rozhodně nebudeme nic nahrazovat smetanou, protože to už prostě opravdu nejsou carbonary neboli špagety po uhlířsku. Samozřejmě k tomu přihodíme i slaninu, bez té by to nešlo.
K ruce si ale každopádně připravíme květák – ten rozdělíme na menší růžičky. Já jsem carbonaru připravovala s těstovinami – mušličkami, do kterých se omáčka také krásně schovala, ale určitě se nebojte držet špagetové klasiky, nebo třeba použijte linguine či fusilli. Prostě dle libosti.
Vaříme těstoviny
Začneme tím, že dáme vařit těstoviny – velký hrnec, dostatečné množství vroucí osolené vody a vaříme podle návodu na obalu těstovin.
Připravujeme omáčku
Do velké pánve dáme rozehřát trošku másla společně s celými stroužky česneku, které stačí nožem jen lehce nadrtit. K tomuto základu přidáme také květák a smažíme na středním plameni alespoň 5 minut, dokud květák nechytne lehce nazlátlou barvu a trošku nezměkne.
Mezitím si můžeme nakrájet slaninu a k ruce připravit také směs žloutků promíchaných s nastrouhaným parmezánem.
A teď – dost pravděpodobně se nám už dovařily těstoviny, které slijeme. ALE! Do hrnku si odlijeme přibližně 100 – 150 ml uvařené vody, které dál budeme potřebovat na přípravu těstovin.
Dokončujeme omáčku
V pánvi se nám smaží květák a už je nejvyšší čas k němu přidat i nakrájenou slaninu. Necháme ji smažit, aby nám pustila tuk a lehce zezlátla. Pak už jen přidáme připravenou slitou vodu a také těstoviny.
Jdeme do finále – v pánvi už je vše připravené, takže si stáhneme plamen na minimum a postupně opatrně vmícháme do těstovin a vody připravené žloutky s parmezánem. Vařečkou pořádně promícháme a úplně vypneme plamen – nechceme, aby se nám žloutky zdrcly a místo krémové omáčky jsme měli míchaná vajíčka.
Tímto mícháním by měla vzniknout krásně krémová omáčka, která se smíchá s těstovinami.
Servírujeme okamžitě a ještě vše můžeme zasypat parmezánem a čerstvou petrželí. Uvidíte, jak omáčce bude květák velmi ale velmi slušet.
Dobrou chuť přeje Pája
Líbí se vám recept na květákovou carbonaru? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!