Spaghetti carbonara jsou naprostou klasikou a u nás doma se řadí mezi naprosté jistoty, co se oblíbenosti jídel týká. Jejich jemnost a krémovost je vyhlášená. Čím je pak vyjímečná květáková carbonara?

Věřte mi, že květák dovede dodat pokrmu skvělou chuť a posunout tak celý koncept carbonary ještě o kousek dál. Jestliže tedy nevíte, co s květákem, pojďte si tuto lahůdku se mnou připravit.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Květáková carbonara

Ingredience na květákovou carbonaru

Množství: 4 porce

300 g květáku
300 g těstoviny
200 g pancetty
100 g pecorina či parmazánu
5 žloutků
1 malá špetka soli (3 g)
1 špetka pepře. (1 g)
1 hrudka másla (25 g)
2 stroužky česneku (10 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Jak na carbonaru?

Originální recept na spaghetti carbonara staví na špagetách (my je tentokrát nepoužijeme a budeme rebelovat) a na omáčce, která vznikne smícháním žloutků, parmezánu (nebo pecorina). Rozhodně nebudeme nic nahrazovat smetanou, protože to už prostě opravdu nejsou carbonary neboli špagety po uhlířsku. Samozřejmě k tomu přihodíme i slaninu, bez té by to nešlo.

K ruce si ale každopádně připravíme květák – ten rozdělíme na menší růžičky. Já jsem carbonaru připravovala s těstovinami – mušličkami, do kterých se omáčka také krásně schovala, ale určitě se nebojte držet špagetové klasiky, nebo třeba použijte linguine či fusilli. Prostě dle libosti.

Vaříme těstoviny

Začneme tím, že dáme vařit těstoviny – velký hrnec, dostatečné množství vroucí osolené vody a vaříme podle návodu na obalu těstovin.

Připravujeme omáčku

Do velké pánve dáme rozehřát trošku másla společně s celými stroužky česneku, které stačí nožem jen lehce nadrtit. K tomuto základu přidáme také květák a smažíme na středním plameni alespoň 5 minut, dokud květák nechytne lehce nazlátlou barvu a trošku nezměkne.

Mezitím si můžeme nakrájet slaninu a k ruce připravit také směs žloutků promíchaných s nastrouhaným parmezánem.

A teď – dost pravděpodobně se nám už dovařily těstoviny, které slijeme. ALE! Do hrnku si odlijeme přibližně 100 – 150 ml uvařené vody, které dál budeme potřebovat na přípravu těstovin.

Dokončujeme omáčku

V pánvi se nám smaží květák a už je nejvyšší čas k němu přidat i nakrájenou slaninu. Necháme ji smažit, aby nám pustila tuk a lehce zezlátla. Pak už jen přidáme připravenou slitou vodu a také těstoviny.

Jdeme do finále – v pánvi už je vše připravené, takže si stáhneme plamen na minimum a postupně opatrně vmícháme do těstovin a vody připravené žloutky s parmezánem. Vařečkou pořádně promícháme a úplně vypneme plamen – nechceme, aby se nám žloutky zdrcly a místo krémové omáčky jsme měli míchaná vajíčka.

Tímto mícháním by měla vzniknout krásně krémová omáčka, která se smíchá s těstovinami.

Servírujeme okamžitě a ještě vše můžeme zasypat parmezánem a čerstvou petrželí. Uvidíte, jak omáčce bude květák velmi ale velmi slušet.

Dobrou chuť přeje Pája