Spaghetti carbonara jsou naprostou klasikou a u nás doma se řadí mezi naprosté jistoty, co se oblíbenosti jídel týká. Jejich jemnost a krémovost je vyhlášená. Čím je pak vyjímečná květáková carbonara?

Věřte mi, že květák dovede dodat pokrmu skvělou chuť a posunout tak celý koncept carbonary ještě o kousek dál. Jestliže tedy nevíte, co s květákem, pojďte si tuto lahůdku se mnou připravit.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Květáková carbonara

Ingredience na květákovou carbonaru

Množství: 4 porce

300 g květáku
300 g těstoviny
200 g pancetty
100 g pecorina či parmazánu
5 žloutků
1 malá špetka soli (3 g)
1 špetka pepře. (1 g)
1 hrudka másla (25 g)
2 stroužky česneku (10 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Mám pro vás 20 svačinových receptů ZDARMA!
Stáhněte si ukázku z naší Velké svačinkové bichle.

Stáhnout 20 receptů ZDARMA

Tuto naší první kuchařku si pořídilo již přes 30 000 lidí!

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Jak na carbonaru?

Originální recept na spaghetti carbonara staví na špagetách (my je tentokrát nepoužijeme a budeme rebelovat) a na omáčce, která vznikne smícháním žloutků, parmezánu (nebo pecorina). Rozhodně nebudeme nic nahrazovat smetanou, protože to už prostě opravdu nejsou carbonary neboli špagety po uhlířsku. Samozřejmě k tomu přihodíme i slaninu, bez té by to nešlo.

K ruce si ale každopádně připravíme květák – ten rozdělíme na menší růžičky. Já jsem carbonaru připravovala s těstovinami – mušličkami, do kterých se omáčka také krásně schovala, ale určitě se nebojte držet špagetové klasiky, nebo třeba použijte linguine či fusilli. Prostě dle libosti.

Vaříme těstoviny

Začneme tím, že dáme vařit těstoviny – velký hrnec, dostatečné množství vroucí osolené vody a vaříme podle návodu na obalu těstovin.

Připravujeme omáčku

Do velké pánve dáme rozehřát trošku másla společně s celými stroužky česneku, které stačí nožem jen lehce nadrtit. K tomuto základu přidáme také květák a smažíme na středním plameni alespoň 5 minut, dokud květák nechytne lehce nazlátlou barvu a trošku nezměkne.

Mezitím si můžeme nakrájet slaninu a k ruce připravit také směs žloutků promíchaných s nastrouhaným parmezánem.

A teď – dost pravděpodobně se nám už dovařily těstoviny, které slijeme. ALE! Do hrnku si odlijeme přibližně 100 – 150 ml uvařené vody, které dál budeme potřebovat na přípravu těstovin.

Dokončujeme omáčku

V pánvi se nám smaží květák a už je nejvyšší čas k němu přidat i nakrájenou slaninu. Necháme ji smažit, aby nám pustila tuk a lehce zezlátla. Pak už jen přidáme připravenou slitou vodu a také těstoviny.

Jdeme do finále – v pánvi už je vše připravené, takže si stáhneme plamen na minimum a postupně opatrně vmícháme do těstovin a vody připravené žloutky s parmezánem. Vařečkou pořádně promícháme a úplně vypneme plamen – nechceme, aby se nám žloutky zdrcly a místo krémové omáčky jsme měli míchaná vajíčka.

Tímto mícháním by měla vzniknout krásně krémová omáčka, která se smíchá s těstovinami.

Servírujeme okamžitě a ještě vše můžeme zasypat parmezánem a čerstvou petrželí. Uvidíte, jak omáčce bude květák velmi ale velmi slušet.

Dobrou chuť přeje Pája