Fleky s kysaným zelím a houbami jsou bezvadným zimním jídlem, které ve vás možná na první dobrou vyvolá jisté pochybnosti , co všechno v sobě kombinuje. Jakmile ale ochutnáte, tak zjistíte, že je to nebíčko.

Experimentovat s chutěmi se občas opravdu vyplácí a právě fleky s kysaným zelím jsou toho dobrým příkladem. Slaninka, švestky, kysané zelí a těstoviny dovedou vytvořit naprosto lahodnou chuť.

Úplně nejlepší si tuto kombinaci připravit, pokud vám třeba od oběda zbudou těstoviny a v zásobách máte ukryto kysané zelí a sušené houby. Je to pak jen otázka pár minut a výborné jídlo je na světě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Fleky s kysaným zelím a houbami – vynikající a nenáročný recept

Ingredience na fleky s kysaným zelím a houbami

Množství: 4 porce

250 g nevařených těstovin
500 g kysaného zelí
200 g čerstvých hub popřípadě 1 hrst sušených
3 sušené švestky
1 cibule (50 g)
100 g libové slaniny
1 lžíce másla nebo oleje (20 g)
1 špetka červené papriky (5 g)
1 špetka soli (5 g)
300 ml vody na podlití


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Pokud vám nezbyly těstoviny od oběda nebo jiného jídla, začneme tím, že si necháme v osolené vroucí vodě vařit fleky (popř. jiný druh oblíbené těstoviny. Vaříme do změknutí.

Do pokrmu se hodí jak houby čerstvé, tak i sušené. S čerstvými houbami moc práce mít nebudeme, protože je jen nakrájíme na tenké plátky. Jestliže máte ale houby sušené, namočte je alespoň na půl hodiny do vody (ideál je pak spíše na 2–3 hodiny).

Slaninu, cibuli a sušené švestky si nakrájíme na kostičky a připravíme si větší pánev nebo hrnec, abychom zde pak mohli vše smíchat.

V pánvi dáme rozehřát olej nebo máslo, na kterém orestujeme cibuli společně se slaninou a také švestkami. Cibulka by měla jen lehce začít nabírat zlatavou barvu. Jakmile máme orestováno, přidáme ještě červenou papriku a také slité houby, osolíme a podlijeme vodou. Necháme na mírném plameni dusit přibližně půl hodiny.

Je nejvyšší čas si připravit kysané zelí. To si slijeme a pokud neholdujete extra kyselé chuti, tak ho i propláchněte. K cibuli, slanině a houbám zelí přidejte a ještě podlijte a nechte dusit podle potřeby – některé zelí stačí jen prohřát, jiné je potřeba dusit (podlijte vodou), aby změklo a opět podle vaší libosti, jak máte rádi zelí křupavé nebo naopak hodně měkké.

Jakmile je zelí podle vašich představ, přidejte ještě vařené těstoviny, promíchejte a máme hotovo!

Ať vám chutná!
Pája