Holandský řízek z mletého krůtího je báječnou alternativou klasického vepřového holandského řízku, protože není tak tučný a chuťově je skutečně vynikající.


Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz, Českou krůtou a Sýrárnou bratří Brunnerů.


Na přípravu holandského řízku z mletého krůtího masa budete potřebovat opravdu jen pár ingrediencí. Jeho chuťová dokonalost totiž vychází z dobrého masa, tučného sýra a jemného dochucení. A to je celé jeho kouzlo.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Holandský řízek z mletého krůtího

Ingredience na holandský řízek z mletého krůtího

Množství: 4 porce - 8 řízků

500 g mletého krůtího masa
1 vejce
100 g sýru gouda či eidam
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)

Na obalení:

2 vejce
80 g hladké mouky
100 g strouhanky


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Mleté krůtí maso

Stejně jako u jakéhokoli jednoduchého receptu, který staví jen na pár ingrediencích, i i zde je naprostým základem dobré maso. Ať už budete vybírat celý kus masa, který si doma namelete (krůtí prso nebo kus stehna či mix), nebo budete kupovat mleté krůtí, je vždy lepší vzít kvalitní, než se odbýt neznámou semletinou plnou áček, béček a hormonů. Za sebe tak mohu vřele doporučit například české krůtí maso od České krůty. Dobrota to je.

Kromě masa je také důležité zvolit dostatečně tučný sýr – ideálně tedy například goudu. Já jsem měla ze Sýrárny bratří Brunnerů a tedy sakrble to bylo dobré.

Připravujeme holandské řízky

Samotná příprava je super jednoduchá a rychlá. Mleté krůtí maso smícháme společně s jedním vejcem, nastrouhaným sýrem gouda nebo eidam (alespoň 30 %), přidáme špetku soli a pepře. Nic víc, nic míň.

Tuto směs pak tvarujeme v navlhčených dlaních do kuličky, kterou poté smáčkneme na řízek.

Všechny řízečky obalujeme v klasickém trojobalu. Nejdřív tedy hladká mouka, pak rozšlehané vajíčko a nakonec strouhanka.

Smažíme nebo pečeme

Co si budeme povídat, nejkřupavější je holandský řízek, pokud ho osmažíme. Na jeho smažení je potřeba dostatek oleje (alespoň 1,5 cm vrstva v pánvi). Řízek by v něm měl být téměř ponořený. Možná pak překvapivě se do něj vpije daleko menší množství oleje, než kdybych jej šudlali jen s pár kapkami na pánvi.

Řízek dáváme do oleje ve chvíli, kdy už je dobře rozpálený (jednoduše otestujeme tak, že vhodíme pár drobečků strouhanky, které by kolem sebe měly mít malé bublinky vroucího oleje). Smažíme z obou stran do zezlátnutí.

Pokud chceme být k sobě laskavější a nesmažit holandské řízky v takovém množství oleje, můžeme je zapéct na 200 °C v troubě. Dáme je na pečicí papír, zakapeme trošku oleje a dáme jim přibližně 30 minut, dokud nebudou zlatavé.

Hotové holandské řízky servírujeme nejlépe s vařenými bramborami. Je to naprostá dobrota.

Dobrou chuť přeje Pája