Holandský řízek z mletého krůtího
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/holandsky-rizek-z-mleteho-krutiho/
Holandský řízek z mletého krůtího je báječnou alternativou klasického vepřového holandského řízku, protože není tak tučný a chuťově je skutečně vynikající.
Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz, Českou krůtou a Sýrárnou bratří Brunnerů.
Na přípravu holandského řízku z mletého krůtího masa budete potřebovat opravdu jen pár ingrediencí. Jeho chuťová dokonalost totiž vychází z dobrého masa, tučného sýra a jemného dochucení. A to je celé jeho kouzlo.
Ingredience na holandský řízek z mletého krůtího
Množství: 4 porce - 8 řízků500 g mletého krůtího masa
1 vejce
100 g sýru gouda či eidam
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
Na obalení:
2 vejce
80 g hladké mouky
100 g strouhanky
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Mleté krůtí maso
Stejně jako u jakéhokoli jednoduchého receptu, který staví jen na pár ingrediencích, i i zde je naprostým základem dobré maso. Ať už budete vybírat celý kus masa, který si doma namelete (krůtí prso nebo kus stehna či mix), nebo budete kupovat mleté krůtí, je vždy lepší vzít kvalitní, než se odbýt neznámou semletinou plnou áček, béček a hormonů. Za sebe tak mohu vřele doporučit například české krůtí maso od České krůty. Dobrota to je.
Kromě masa je také důležité zvolit dostatečně tučný sýr – ideálně tedy například goudu. Já jsem měla ze Sýrárny bratří Brunnerů a tedy sakrble to bylo dobré.
Připravujeme holandské řízky
Samotná příprava je super jednoduchá a rychlá. Mleté krůtí maso smícháme společně s jedním vejcem, nastrouhaným sýrem gouda nebo eidam (alespoň 30 %), přidáme špetku soli a pepře. Nic víc, nic míň.
Tuto směs pak tvarujeme v navlhčených dlaních do kuličky, kterou poté smáčkneme na řízek.
Všechny řízečky obalujeme v klasickém trojobalu. Nejdřív tedy hladká mouka, pak rozšlehané vajíčko a nakonec strouhanka.
Smažíme nebo pečeme
Co si budeme povídat, nejkřupavější je holandský řízek, pokud ho osmažíme. Na jeho smažení je potřeba dostatek oleje (alespoň 1,5 cm vrstva v pánvi). Řízek by v něm měl být téměř ponořený. Možná pak překvapivě se do něj vpije daleko menší množství oleje, než kdybych jej šudlali jen s pár kapkami na pánvi.
Řízek dáváme do oleje ve chvíli, kdy už je dobře rozpálený (jednoduše otestujeme tak, že vhodíme pár drobečků strouhanky, které by kolem sebe měly mít malé bublinky vroucího oleje). Smažíme z obou stran do zezlátnutí.
Pokud chceme být k sobě laskavější a nesmažit holandské řízky v takovém množství oleje, můžeme je zapéct na 200 °C v troubě. Dáme je na pečicí papír, zakapeme trošku oleje a dáme jim přibližně 30 minut, dokud nebudou zlatavé.
Hotové holandské řízky servírujeme nejlépe s vařenými bramborami. Je to naprostá dobrota.
Dobrou chuť přeje Pája
Líbí se vám recept na holandský řízek z mletého krůtího? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: eidam, gouda, krůtí, pepř, sůl, vajíčko
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Musím říct, že tento pokrm nepatří mezi mé oblíbené,…ale…z krůtího masa nemá chybu. Přidala jsem víc sýru a zelené bylinky. Doporučuji všem 🙂
Soňo, jsem moc ráda, že chutnalo. Já jsem kdysi byla k holanďáku velmi skeptická, ale domácí je prostě domácí a jak je to šťavnaté, tak to je prostě špica.