Dnes to vezmeme ladně skladně jednoduše a zapečeme těstoviny s medvědím česnekem. Medvědí česnek je sezónní záležitost a nejlépe se k němu dostanete z počátku jara. Pro lenochy se dá většinou jednoduše koupit někde na stáncích trhovců, nebo vyražte někam do vlhčích oblastí a porozhlédněte se po něm v přírodě. Na internetu dokonce existují stránky, které vám ukáží, kde by se měl medvědí česnek vyskytovat.

O medvědích nalezištích

My tu máme kousek od domu jedno hodně kvalitní naleziště, kde to pak na jaře vypadá následovně: Všichni se nenápadně procházejí po vyznačených cestách a ve chvíli, kdy si myslí, že je nikdo nevidí, zaplouvají lovci medvědího česneku s holinkami do houštin a trhají jak o život. Ale hlavně nenápadně. Pak ve chvílích, kdy se na ně nikdo nedívá, nenápadně přiskakují zpět na lesní cesty s naducanými igelitkami a tváří se opět jako kdyby se nechumelilo. Je to pomalu stejná sportovní disciplína jako sběr hub. Znáte to, kdo ráno dřív přijde a vytvoří v lese kvalitní rojnici, ten dřív mele a odchází s plným košíkem a s nenávistnými pohledy pozdních houbařů.

Ale pojďme zpět k receptu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečené těstoviny s medvědím česnekem

Ingredience na těstoviny s medvědím česnekem

Množství: 4 bohaté porce

2 kuřecí prsa
1 balíček těstovin
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 hrudky másla
1 menší cibulka
½ l mléka
2 hrsti medvědího česneku
Sůl
Pepř


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut

Nejprve si připravíme omáčku, kterou těstoviny prolejeme. Na másle necháme zpěnit na kostky nakrájenou cibulku a když už začne sklovatět, přidáme hladkou mouku. Vznikne nám tak mícháním krásná světlá jíška. Do té pak asi po pěti minutách promíchávání přidáme pomalu mléko a promícháme. Na světě je bešamel. Ten dosolíme a dopepříme.

Samozřejmě by se mohl hodit třeba i nějaký ten kousek sýra, ale já jsem tentokrát tvořila bez něj. Bešamel máme.

Jdeme na přípravu kuřecího masa a ve stejném čase si můžeme uvařit i těstoviny. Výběr nechávám na vás. Ideální jsou nějaké kratší menší těstoviny. Se špagetamy, linguinami nebo tagliatelemi byste se zbytečně trápili.

Těstoviny vařte al dente. Nemusí být tedy úplně měkké, protože je stejně budeme ještě zapékat.

Nakrájejte si kuřecí maso na kostky a zprudka jej opečte na trošce olivového oleje. Lehce osolte a opepřete.

Zapékáme

Je na čase zapnout troubu na 200°C a připravit si nějakou zapékací mísu. Vymažte ji tukem a prosypte strouhankou, aby se směs nelepila. Pak už jen smíchejte těstoviny, kuřecí maso, bešamel dohromady a přidejte konečně našeho hlavního aktéra medvědí česnek! Ten dá jídlu lehce česnekovou chuť.

Pečte do zezlátnutí a užívejte si lehkost a lahodnost tohoto lehkého česneku.

Dobrou chuť
Paní Čuba