Velikonoce a Vánoce jsou časem perníčků. Také vždy řešíte, aby byly perníčky krásně měkké a daly se ideálně jíst okamžitě? Mám tu pro vás recept!

Těsto na tyto perníčky není vůbec složité a jeho přípravu můžete vlastně nechat na poslední chvíli. Je pravda, že pár dní odleželé těsto se lépe zpracovává, ale last minute pečení není problém.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Okamžitě měkké perníčky

Ingredience na perníčky

Množství: 2 plechy

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
1 lžička jedlé sody (5 g)
1 lžička perníkového koření (5 g)
(1 lžíce kakaa pro barvu – 20 g)
50 g změklého másla
2 vejce M (100 g)
2 lžíce tekutého medu (50 ml)
1 žloutek na potření

Na bílkovou polevu
1 bílek M
cca 150 g moučkového cukru
Maličko citronové šťávy
Maličko soli


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Připravujeme těsto na perníčky

S přípravou těsta se nemusíte vůbec stresovat, protože je to opravdu více než snadné. Důležité je pracovat se změklým máslem. Jdeme na to.

Na pracovní vál si prosejeme hladkou mouku společně s moučkovým cukrem. Přidáme špetku jedlé sody (případně kypřicí prášek), špetku soli a také perníkové koření. Pokud chcete mít perníčky pěkně tmavé a spíše kakaové, přidejte i holandské kakao.

Vytvoříme si důlek, do kterého dáme vejce a také změklé máslo.  Jako třešnička na dortu nesmí chybět med.

Vypracujeme pevné těsto, které bude nádherně vonět. Úplně nejlépe jej pak necháme alespoň pár hodin odležet v lednici.

Válíme a vykrajujeme

Roztopíme si troubu na 170°C a jdeme na válení a vykrajování.

Na pomoučený vál si přendáme přibližně 1/2 těsta. Dlaněmi ho propracujeme, aby nám lehce změklo, poté vyválíme na plát tenký přibližně 0,5 cm a vykrajujeme.

Vykrojené perníčky přendáme na plech (lépe s pečicím papírem) a pečeme přibližně 10 minut, dokud nejsou lehce nazlátlé.

Hned po upečení perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme je vychladnout.

Zdobíme perníčky

V dnešní době není větší problém koupit zdobítka na perníčky. Je to skvělé, nicméně taková domácí bílková poleva prostě a jednoduše nemá konkurenci. Je daleko jemnější a lépe se s ní pracuje.

Do misky si prosyjeme moučkový cukr, do kterého přidáme trošku soli a trošku citronové šťávy a bílek. Velmi dobře vymícháme do hladké bílé konzistence. Buď můžeme míchat ručně metličkou, nebo ještě lépe šlehačem a to klidně 5 minut. Bílková směs by měla vytvářet jemné špičky a lehce se táhnout.

Poté ji přendáme do zdobícího pytlíku a zdobíme.

Hotové perníčky skladujeme v nějaké dobře utěsněné krabici, aby nám neztvrdly, popřípadě se na ně rovnou vrháme.

Ať vám perníčky přinesou spoustu radosti.
Pája