Měkoučké mini koblížky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/koblizky/
Já jsem koblížek, z mouky dělaný, na másle smažený… Pohádku známe pravděpodobně všichni. Co si doma taky připravit dokonalé domácí koblihy? Co koblihy?! Mám pro vás úžasné měkoučké mini koblížky.
Tento recept je sponzorovaný firmou eDelikatesy.cz
Je to vlastně hodně záležitost sentimentu. Kdo mě (nebo spíše nás) sledujete delší dobu, víte, že jsme hodně cestovali. Nějakou dobu jsme bydleli v Kanadě, kde jsou naprostou klasikou takzvané Timbitky od Tima Hortona. Bože, krásná vzpomínka. Jsou to vlastně takové mini koblížky, které koupíte za pár kaček v různých provedeních a jsou výborné.
Moje mini koblížky spojují klasiku koblihy, velikost Timbitky a naprosto skvostnou ananasovou marmeládu s kokosovým likérem.
Ingredience na mini koblížky
Množství: 40-50 mini koblížků250 g hladké mouky
1 balení droždí (8 g sušené, 32 g čerstvé)
2 žloutky
25 g rozpuštěného másla
150 ml vlažného mléka
30 g cukru
špetka soli
1 lžíce rumu
Lžička nastrouhané kůry z citronu
Na smažení:
1 l rostlinného oleje nebo lze smíchat se sádlem či máslem
Plnění:
200 g ananasové marmelády
či jiná (domácí marmeláda)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 135 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Těsto na koblížky
Pokud jste stejně jako já poněkud konzerva co se kynutí těst týče, tak vězte, že je to v pohodě. Ještě více v pohodě je příprava těsta, když máte na pomoc kuchyňského robota, protože pak celou „špinavou práci“ necháte na něm.
Připravte si všechny suroviny na těsto – hladkou mouku, droždí, cukr, sůl, vlažné mléko, změklé máslo, žloutky, rum a trošku nastrouhané kůry z citronu.
Do mísy dejte hladkou mouku, cukr a sůl a promíchejte. Pokud máte sušené droždí, klidně ho také přimíchejte. S čerstvým droždím ještě chvilku počkejte.
V mouce udělejte důlek a přilijte trochu vlažného mléka a nechte 10 minut odpočívat, aby mohl vzejít kvásek – jo jo, to je ten moment, kdy přidáme čerstvé rozdrobené droždí do mléka a lehce promícháme s moukou, aby vzniklo tekutější těstíčko=místo, kde se může kvásek pěkně rochňat.
Do celé směsi přidejte ještě žloutky, zbytek mléka a nechte pracovat robota (nebo silné paže). Těstu vůbec nebude vadit, když ho necháte šmrdlat klidně 10 minut. Konzistence bude lehce lepivá, ale ne tekoucí. Stav ideál je ten, když se těsto něžně sklouzne z háku do mísy.
Těsto posypte hladkou moukou a přikryjte utěrkou či potravinovou folií (nezapomeňte na pár dírek) a nechte kynout na příjemně teplém místě (u nás je to třeba 20x20cm podlahy v koupelně nebo jemně nahřátá trouba).
Těsto by mělo kynout přibližně 90 minut, ale samozřejmě záleží na teplotě, ve které kyne. Určitě ale doporučuji přibližně po 45 minutách na těsto hodit očko a rukou ho ještě prohníst, opět lehce zamoučit a nechat kynout dál.
Vykynuté těsto bude krásně pružit, bude něžně kypré a nebude lepivé.
Připravte si vál, jdeme válet.
Tvarování koblížků
Jdeme tvarovat. Řeknu vám malé sladké tajemství. Toto těsto můžete použít také na klasické koblihy, 😉 Jde vlastně a pouze o velikost materiálu, který vykrojíte.
Mini koblížky jsou takové milé jednohubky a taky je to vlastně zábavná činnost, když se je třeba děti (nebo dospělí) můžou poválet v ruce.
Varianta 1. tvarování – uždibujte si kousíčky, ze kterých v dlaních vykoulejte kuličky a nechte je ještě odležet na pomoučeném vále.
Varianta 2. tvarování – lehce sofistikovanější a elegantnější. Můžete si těsto lehce vyválet na cca 1 cm plát a vykrajujte drobné koblížky (nebo normální obr koblihu) pomocí moukou pomoučeného hrníčku.
Takto vykrájené těsto klidně 10-15 minut odpočívat.
Smažíme
Budeme potřebovat dostatek tuku. Je jen na vás, jestli zvolíte olej rostlinný, nebo např. sádlo. Důležité v každém případě je, aby byl olej dostatečně rozpálený, když do něj budete připravené těsto dávat.
Určitě je lepší jeden koblížek obětovat a jako testovacího pokusného králíka ho vpustit do oleje jako prvního. Pokud by se ponořil, olej ještě není připravený ke smažení. Tuk by měl kolem koblížku pěkně bublinkovat.
Koblížky se smaží velmi rychle a objemem vyběhnou, takže jich do oleje dávejte rozumné množství, ať z nich nemáte hroudu. Usmažené jsou velmi rychle, takže je potřeba je hlídat a otočit včas.
Osmažené koblížky dávejte na papírové utěrky okapat.
Jdeme plnit
Klasika všech klasik je marmeláda, co si budeme povídat. Já jsem měla k dispozici ananasovou s kokosovým likérem a to je tedy naprostá špička. Měkoučké mini koblížky už potřebovaly jen andělská křidélka a mohly odletět někam do nebes. Ach. Nepopírám, že pro kombinaci anasas-kokos mám enormní slabost.
Experimentovat se dá pochopitelně i s jinými marmeládami nebo i čokoládovými krémy, nebo se koblížci mohou nechat ještě za tepla poválet v cukru.
Buď můžete koblížky plnit plničkou na cukroví – špičkou zabodnete do koblížku a vpustíte do něj marmeládu.
Popřípadě si koblížek nařízněte do 2/3 a krém do něj vetřete.
Koblížky jezte čerstvé! Druhý den už to stojí za starou bačkoru. Sice neztvrdnou, nevysuší se, ale prostě čerstvé je čerstvé.
Dobrou sladkou chuť
Pája
Líbí se vám recept na mini koblížky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová kůra, cukr, droždí, Hladká mouka, máslo, mléko, rum, sůl, žloutek
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den, teprve jsem v průběhu zpracovávání v robotu, ale chtěla jsem se zeptat, jestli třeba jenom blbě nečtu, ale nikde nevidím, v jaké fázi se přidává máslo. Doufám, že jsem tedy udělala dobře a dala ho spolu s žloutky a zbytkem mléka. Díky předem za reakci.
Jano, vidíte, to jsem naprosto přehlédla, takže v receptu upravuji a upřesňuji, že se změklé máslo přidává společně s mlékem a žloutky. 🙂
Tak dnes vyzkoušeno a bohužel musím říct, že byla chyba zadělat těsto z jedné dávky, protože mi mizely pod rukami. Vyšlo mi jich asi 30 o velikosti pingpongového míčku a naplnila jsem je nutelou, povidly a meruňkovou marmeládou. Recept si určitě ukládám.
Terezko, naprosto chápu. Jenže kolik je správné množství? Přijde mi, že můžete udělat 2x 3x a stejně nic nezbyde. 🙂
Ach ten pravopis….
Nobody, co Vám na to odpovědět? Nekonstruktivní kritika a ještě skrývající se za nic neříkající email. Holt ne každému čeština padne. Každý děláme to nejlepší, co dokážeme.
Super recept a hlavně je to nebe v puse 🙂 za mě skvělé!!!!
Dobrý den, chci koblížky určitě vyzkoušet, nějak jsem nepochopila, jak je mám plnit? To jako až po usmažení? Nebo to nějak slepovat?? Děkuji za vysvětlení, Věra