Osvěžující polévka okroška
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/okroska/
Co říkáte na studené polévky? Zařazujete je do svého jídelníčku, nebo je to pro vás podivnost? Pokud je milujete, nebo jste na pochybách a chcete jednu báječnou ochutnat, jste tu správně. Osvěžující polévka okroška je totiž báječná.Já jsem upřímně měla ze studených polévek respekt. Přišlo mi to zvláštní. Jenže jakmile se udělá opravdové horko, tak například právě okroška je naprosto báječným řešením, co si dát.
Ingredience na okrošku
Množství: 4 porce1,5 okurky (600 g)
4 jarní cibulky (100 g)
100 g ředkviček
3 lžíce čerstvého kopru (15 g)
2 celá uvařené vejce (lze vynechat)
300 g uvařených brambor v celku
100 g šunky
200 ml vody
200 ml kefíru
1 špetka soli (3 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Okroška je jednou ze 190 receptů, které najdete v naší nové kuchařce – Velké polévkové bichli, která bude v předprodeji od 22. 8. 2023.
Okroška je bezvadná už na první dobrou, ale pokud si počkáte a necháte ji odležet do dalšího dne, tak mi věřte, že to je něco. Možná si rovnou připravte dvojité množství, protože u nás zmizela jak pára nad hrncem.
Nejsložitější část přípravy – vaření brambor a vajec
Je to tak, nejsložitější je na celém receptu nechat uvařit brambory ve slupce. Poté je necháme vychladnout. Můžeme to urychlit jejich namočením do studené vody. Lépe se pak i loupou.
Mezitím si uvaříme vejce natvrdo (10 minut od bodu varu). Aby se vejce dobře loupala, dejte do vody lžíci octa. Napomůže tomu, že se slupka krásně odloupne a vy se s nimi nebudete muset tak mořit.
Připravujeme okrošku
Do velké mísy nakrájíme na drobné kostičky okurku (nemusíme ji ani loupat), ředkvičky, vejce, brambory a jarní cibulku. Šunku také nakrájíme na kostičky.
Ve větší misce si promícháme vodu společně s kefírem a osolíme. Směs dáme k zelenině a šunce. Přidáme hrst čerstvého kopru a vše jemně promícháme.
A to je vše, takhle rychlé a jednoduché to je. Uvidíte, že vás tato studená lahůdka velmi mile překvapí a zamilujete si ji.
Dobrou chuť
Pája
PS. Pro další polévky a to nejen studené mrkněte na kategorii Polévka je grunt.
Líbí se vám recept na okrošku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, jarní cibulka, kefír, kopr, okurka, ředkvičky, sůl, šunka, vajíčka, vejce, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.