Co říkáte na studené polévky? Zařazujete je do svého jídelníčku, nebo je to pro vás podivnost? Pokud je milujete, nebo jste na pochybách a chcete jednu báječnou ochutnat, jste tu správně. Osvěžující polévka okroška je totiž báječná.Já jsem upřímně měla ze studených polévek respekt. Přišlo mi to zvláštní. Jenže jakmile se udělá opravdové horko, tak například právě okroška je naprosto báječným řešením, co si dát.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Osvěžující polévka okroška

Ingredience na okrošku

Množství: 4 porce

1,5 okurky (600 g)
4 jarní cibulky (100 g)
100 g ředkviček
3 lžíce čerstvého kopru (15 g)
2 celá uvařené vejce (lze vynechat)
300 g uvařených brambor v celku
100 g šunky
200 ml vody
200 ml kefíru
1 špetka soli (3 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut

Okroška je jednou ze 190 receptů, které najdete v naší nové kuchařce – Velké polévkové bichli, která bude v předprodeji od 22. 8. 2023

Okroška je bezvadná už na první dobrou, ale pokud si počkáte a necháte ji odležet do dalšího dne, tak mi věřte, že to je něco. Možná si rovnou připravte dvojité množství, protože u nás zmizela jak pára nad hrncem.

Nejsložitější část přípravy – vaření brambor a vajec

Je to tak, nejsložitější je na celém receptu nechat uvařit brambory ve slupce. Poté je necháme vychladnout. Můžeme to urychlit jejich namočením do studené vody. Lépe se pak i loupou.

Mezitím si uvaříme vejce natvrdo (10 minut od bodu varu). Aby se vejce dobře loupala, dejte do vody lžíci octa. Napomůže tomu, že se slupka krásně odloupne a vy se s nimi nebudete muset tak mořit.

Připravujeme okrošku

Do velké mísy nakrájíme na drobné kostičky okurku (nemusíme ji ani loupat), ředkvičky, vejce, brambory a jarní cibulku. Šunku také nakrájíme na kostičky.

Ve větší misce si promícháme vodu společně s kefírem a osolíme. Směs dáme k zelenině a šunce. Přidáme hrst čerstvého kopru a vše jemně promícháme.

A to je vše, takhle rychlé a jednoduché to je. Uvidíte, že vás tato studená lahůdka velmi mile překvapí a zamilujete si ji.

Dobrou chuť
Pája

PS. Pro další polévky a to nejen studené mrkněte na kategorii Polévka je grunt.