Taky tak milujete teplejší dny, ve kterých vás gril doslova volá? Kuřecí špízy s koprovou marinádou, splňují všechny parametry suprového grilovaného pokrmu, který je snadný na přípravu, šťavnatý a echt zajímavý.

Kuřecí špízy s koprovou marinádou vám svou příjemně koprovatou chutí budou bavit. To se klidně pojďme vsadit. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuřecí špízy s koprovou marinádou

Ingredience na kuřecí špízy s koprovou marinádou.

Množství: 4 porce

400 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
50 g anglické slaniny
200 g cukety (cca ½ cukety)
½ cibule (50 g)
1 barevná paprika (130 g)

Na marinádu

2 lžíce olivového oleje (40 ml)
2 lžíce citrónové šťávy
1 hrst čerstvého kopru (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (1 g)

 


CO VAŘIT O PRÁZDNINÁCH?

Problém vyřešen, prolistujte si zdarma přes 60 stránek z naší loňské vyprodané novinky, kuchařky Velká prázdninová bichle. Dotisk již dorazil a „Prázdninovky“ jsou opět k dispozici, ale opět jen do vyprodání zásob! #190perfektních_receptů

Koupit prázdninový kuchařkový HIT


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Co se nejvíce hodí na přípravu špízů?

Jaké jsou ty nejlepší kombinace na špízy? Asi všichni moc dobře víme, že kousek dobrého masa, něco šťavnatého, k tomu zelenina a třeba i kousek nějakého sýra – to je základ. Jak se v tom tedy zorientovat?

Pokud jde o maso, nejlepší je použít buď kuřecí prsa, která před samotným grilováním nebo pečením namarinujeme (krásně změknou a nebudou vysušená). Skvělá jsou také kuřecí stehna, která jsou sama o sobě šťavnatá. Pokud se podíváme do vod vepřového masa, na špízy je bezkonkurenčně nejlepší krkovice. Je krásně šťavnatá a přesušit ji by byl velký kumšt. Skvěle poslouží i luxusní kousek vepřové panenky, kterou bych ale doporučila spíše udělat vcelku a na špízy ji netrápit.

A co hovězí? Z hovězího se také dají připravit vynikající špízy. Stačí vzít například kousek hovězího svíčkové, roštěné nebo plece. Divili byste se, kolik radosti dokážou udělat.

Jestliže chcete víc experimentovat, zkuste použít například krevety nebo kousky rybího masa (lososa, tresky nebo tuňáka).

My v tomto receptu sáhneme po klasice v podobě kuřecích prsou.

Zelenina na špíz – na špíz se skvěle hodí zelenina, která nepotřebuje dlouhou dobu přípravy. Využijete tak například cuketu, cherry rajčata, cibuli, nebo papriky.

A co ovoce? Zajímavou chuť může špízum přinést také kousek ovoce – ananas, hroznové víno nebo třeba kousky hrušek či jablek.

Zkuste vyzkoušet také některé druhy hubportobello, žampiony nebo kousky hlívy.

Kousek slaninky? Pokud chcete celému špízu dodat na šťavnatosti, skvěle poslouží kousek dobré slaniny. Je jen na vás, zda zvolíte velmi libový kousek anglické slaniny, nebo třeba dobrý kousek špeku. Výborně také poslouží kvalitní klobáska.

Teď už ale pojďme přejít od teorie k praxi.

Kuřecí špízy s koprovou zálivkou

My si špízy připravíme z kuřecích prsou, která ještě před samotným grilováním necháme chvilku naložené v koprové marinádě.

Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky (cca 3 × 3 cm) a dáme je do mísy.

V jiné misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu, trochu soli, pepř a také nasekaný kopr. Věřte, že jídlo krásně a příjemně provoní. Kuřecí prsa zalijeme marinádou a vmícháme ji do nich. Takto necháme alespoň 30 minut odležet.

Připravíme zeleninu a také slaninu

Vše omyjeme a jdeme krájet. Cuketu na 1 cm silné půlměsíčky, papriku na větší kostky, cibuli na čtvrtiny, které ještě jednotlivě rozdělíme na slupky. Slaninu nakrájíme na silnější plátky. Kukuřici nakrájíme také na plátky.

Kuřecí maso spřídavě napichujeme na špejle (můžeme je před samotnou akcí namočit do studené vody, aby se nepálily). Maso střídáme se zeleninou a pokud nám zbylo trošku marinády, pomašlujeme jí celé napíchané špízy. Je určitě lepší nechat mezi nimi trochu prostoru, aby se maso stačilo dobře propéct a nestalo se, že bude v některých místech syrové.

Špízy grilujeme na středním plameni přibližně 10–15 minut, dokud nejsou ze všech stran krásně zlaté. V průběhu je tedy otáčíme.

Servírujeme je s dobrým pečivem a třeba i nějakým svěžím dipem.

Dobrou chuť přeje
Pája