Udělat si takhle pěkně po ránu úchvatně nadýchané lívance a netrápit se se zbytečným kynutím (ať už těsta nebo prdelek) je podle mě ideální nastartování dne. Krom toho lívance jsou dost často taková romantická blbina, kterou oslníte své milované.

Příprava je na rozdíl od drožďových kynutých lívanečků velmi jednoduchá a nepotřebujete k tomu vlastně žádný čas na kynutí. Jen je potřeba dávat majzla na pár věcí. Ale to si povíme pěkně v receptu.

Ingredience


1 vejce
1 prášek do pečiva
200 ml mléka
100 g moučkového cukru
150 g hladké mouky

Na dochucení – dle vlastní chuti

Marmeláda
Čerstvé ovoce
Oslazený tvaroh
Burákové máslo
Skořicový cukr

Množství: 2 porce

Postup přípravy

Doba přípravy:5 minut
Doba vaření:25 minut
Celkový čas:25 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




V misce si rozmíchejte celé vajíčko s moučkovým cukrem a přilijte mléko.

Zde se dostáváme k nachytávkám, na které je dobré dávat pozor. Mléko i vejce mějte ideálně o pokojové teplotě, aby se pečící prášek a další suroviny nezalekly. Těsto by pak při pečení mohlo zpovykovat a zcuknout se.

Vmíchejte celý kypřící prášek aka prdopeč. Postupně pak přisypávejte mouku a pečlivě promíchejte metličkou. Zatím se mi nikdy nestalo, že by se to zhrudkovalo, takže držím pěsti i vám.

Rozpalte si pánvičku a přidejte hrudku másla (někdo dělá lívance úplně bez, pokud má například teflonku, ale mně to přijde takové neveselé a nemastné). Menší naběračkou nalijte těsto na pánev a otáčejte ve chvíli, kdy se začnou v těstu dělat bublinky.

Moje oblíbená servírovací verze je se skořicovým cukrem a tvarohem, ale lívance jsou skvělé také s marmeládou nebo čerstvým ovocem.

Hezkou dobrou snídani