Krůtí steak se švestkovou omáčkou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/kruti-steak-se-svestkovou-omackou/
Kombinace sladko–slaných chutí, to je moje. Pokud jste nikdy neměli příležitost si ochutnat krůtí steak se švestkovou omáčkou, je doba podzimu tou nejvhodnější dobou.
Švestková povidla, když je totiž dobře dochutíte, vytvoří tak dokonalý přeliv pro vlastně jakékoli maso, že… No co vám budu povídat, je potřeba to vyzkoušet.
Ingredience na krůtí steak se švestkovou omáčkou
Množství: 4 porce800 g krůtích prsou
Špetka soli (5 g)
1 lžíce hladké mouky (30 g)
1 lžička červené paprika (10 g)
Špetka pepře (5 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
Na švestkovou omáčku
90 g švestkových povidel (3 vrchovaté lžíce)
1 lžička hnědého cukru (8 g)
Špetka soli (5 g)
1 stroužek česneku (5 g)
1 střední cibule (70 g)
200 ml vody
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
V receptu jsem zvolila krůtí maso, ale bezvadný je steak i z kuřecího masa. Fantazii se meze nekladou.
Připravujeme maso
S krůtím masem se to má tak, že není potřeba ho nijak extrémně připravovat a nebo nakládat. Připravte si plátky z krůtího prsa (nebojte se, nebude to suché) a jen jemně je klouby ruky poklepte.
Masu pak naprosto postačí, když ho jen něžně posolíte, přidáte trošku mleté červené papriky (a co teprve uzené) a trošku mletého pepře a zaprášíte hladkou moukou.
Na lžíci olivového oleje si usmažíme plátky krůtího masa. Střední plamen je ok. Jak dlouho? No to je dobrá otázka. Záleží, jak tlustý máte plátek. Nejlepší indikátor připravenosti masa je buď teploměr na maso (cca 75°C) – to je hoodně sofistikované, že? No ale pokud teploměr nemáte, tak pojďte do masa šťouchnout prstíčkem (poctivého nepálí, prevít se nedá). Maso by mělo už jen minimálně pružit.
Švestková omáčka
Dlouho jsem si myslela, že jde o něco děsně složitého, ale vůbec není a výsledek, to je dokonalost sama.
Máme výpek z masa. Dejte do něj hrudku másla (25 g) a přidejte nadrobno nakrájenou cibulku. Na mírném plameni nechte cibulku zkaramelizovat pěkně do zlatohněda.
Jakmile je cibulka hotová, přidáme k ní ještě lžíci hnědého cukru. Tady bychom mohli diskutovat o tom, proč zrovna hnědý a ne bílý. Ve zkratce, hnědý ma svou specifickou chuť, a bílým ho prostě nenahradíte. Ohledně zdraví si oba cukry mohou podat ruce.
Jdeme povidlovat. Dvě pěkně poctivé lžíce povidel dokáží svoje. Necháme je minutu prohřát s cibulí a cukrem a přidáme menší hrníček vody (cca 200 ml).
Omáčku lehce posolíme a přidáme prolisovaný stroužek česneku.
Vše necháme provařit tak, aby vznikla příjemně hustá omáčka.
Co s tím dál?
Jsme skoro u konce. Pokud chcete být precizní, tak celou omáčku propasírujte, aby byla pěkně hladká a jemná. Jestliže spěcháte, sem tam nějaká hrudka bude taky v pohodě.
Nejlepší je krůtí steak se švestkovou omáčkou s naprostou přílohovou klasikou – vařenými bramborami.
Pochutnejte si
Přeje Pája
PS. Další krůtí inspiraci najdete tady.
Líbí se vám recept na krůtí steak se švestkovou omáčkou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, cibule, cukr, Hladká mouka, krůtí, pepř, sůl, švestková povidla
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Trochu jsem se ztratila, v ingrediencích je hladká mouka, v postupu jsem nikde nenašla kam mouku dát.
V ingrediencích jsou 3 lžíce povidel, v postupu jen dvě
Nicméně, použila jsem tři lžíce a faaakt jsme si pochutnali.. a mouku jsem teda měla celou dobu připravenou na lince a pak jsem ji teda nevyužila vůbec, když v postupu o mouce nepadlo ani slovo
Iveto, díky za upozornění. Moukou se zapráší krůtí maso před tím, než se opeče. Udělá pak lepší výpek. A povidel, těch není nikdy dost, takže 3 lžíce jsou lepší.
Jo taaak poprašek na maso, já se bála tu mouku použít, když jsem si nebyla jistá kam s ní 😀
Těším se až vyzkouším další recepty.
Moc se mě to líbí krásně recepty díky vaše Hana
Hanko, moc díky. Vážím si toho.