Domácí bramborový chléb + video postup
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/domaci-bramborovy-chleb/
Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂
Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.
Za tento super jednoduchý recept na bramborový chléb vděčím své mamince, která stejně jako já poznala strádání v podobě nedostupnosti pravého českého chleba a musela se s tím nějak statečně vypořádat.
Popravdě jsem měla z výroby chleba obavy a bála jsem se toho, že to bude náročné, špatně to vykyne a když vykyne, tak to v troubě nějak zakuliší a nakonec se chleba zdrcne nebo bude k nepožití.
Ale když se budete držet pár základních pravidel, tak chlebík bude naprosto super a stejně jako my se dostanete do stádia, že prostě nezjistíte, jak dlouho vydrží, protože ho do druhého dne celý pecen prostě seže…. sníte.
Nuže
Ingredience na domácí bramborový chléb
Množství: 1 šiška1 kg hladké mouky
1 balení droždí 8 g
3 střední uvařené brambory
2 lžičky soli
Cca 400-500 ml vody
1 lžička kmínu
1 lžička cukru
+ mouka na posypání či dosypání a na kvásek
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 170 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Přihlaste se k odběru mých nových videoreceptů na Čubím Youtube kanále! 🙂
1) Nejprve je potřeba nechat nakvasit kvásek. To uděláte velmi jednoduše tak, že si do poloviny skleničky připravíte vlažnou vodu, do které dáte lžičku cukru a lžičku mouky a přidáte celé balení droždí. Nechte pak kvasit někde v teple, ať se kvásek pěkně nadlábne – já nechávám na topení, dokud droždí nevyběhne až téměř k okraji – viz fotka.
2) Připravte si do mísy mouku, nastrouhejte na jemno již předvařené a schlazené brambory, přidejte sůl a popřípadě vámi zvolené koření.
3) Vlejte do směsi kvásek a začněte pomalu hníst těsto. Postupně podle potřeby přilejvejte ještě zbytek vlažné vody. Já většinou vystačím s polovinou, třičtvrtě hrnku. Kdyby bylo těsto moc tekuté, tak lze vždycky dodat mouku, takže žádné obavy.
Těsto hněťte dohladka…což může zabrat klidně pět minut i více. Já s ním občas tak jako pohodím, aby se v něm kvasnice probudily a kvasily víc…tedy aspoň takhle já to beru.
4) Když je těsto vláčné, tak ho zaprašte moukou ze všech stran a nechte v míse, přikryté utěrkou, kynout někde v teple. Já ho opět dávám k topění.
5) A teď kouzlo kynutí:
Já ho nechávám kynout 45 minut v míse, pak ho vyndám a jemně prohnětu. Na dalšíc 30 minut nechám ještě kynout v míse.
Pak těsto vyndám a vytvaruji do bohníčku a dám na plech s pečícím papírem. Dalších 45 minut nechám v teple kynout a překryju útěřkou.
V této poslední fázi si roztápím troubu na 190º C a přidávám kastrůlek s vodou.
6) Když už máme dokynuto, dávám do trouby a na 15 minut peču při 190º C. Teplotu v troubě pak stáhnu na 170º C a nechám chléb další půl hodinu péct. Chléb peču ve 2/3 výšky trouby, která ale peče jen zespoda 🙂
Kdyby se vám zdálo, že se chleba peče moc rychle, tak ho překryjte pečícím papírem.
7) Po vyndání z trouby ho potřete vodou a nechte odpočívat někde ideálně na mřížce nebo tak, aby mohl dýchat.
Pak už se na něj jen vrhněte a užívejte si jeho chuť.
Uf to jsem se teda rozepsala….ale ono je to opravdu jednoduché. První jedno dvě pečení si to zaběhnete a pak už to budete zvládat s prstem v nose.
PS. Nebojte se experimentovat s kořením, nebo přidat třeba olivy…..a hlavně nebuďte pitomci jako já a nezapomeňte těsto osolit 😉
Líbí se vám recept na domácí bramborový chléb? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, cukr, kvasnice, mouka, sůl, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den,
Je možné péct v domácí pekárně, nebo tónů bude chybět ta voda v troubě?)
Jano, hezký den,
podle mě by to mělo jít, ale osobní zkušenost nemám. Jen věřím, že by snad pekárna měla být schopna si s tím poradit. Dejte vědět, jestli budete zkoušet.
Ahoj místo vařených brambor dávám bramborové těsto na knedlíky v prášku.mnam
A kolik, Milane? Celé balení?
Rád vyzkouším bramborový chléb. Děkuji za radu a odpověd.
Výborný recept na chléb. Pečeme plno druhů chleba a tenhle je jedním z našich oblíbených. Moc díky
Super moc dobrý. Děkuji
Dobrý den, do receptu patří vařené brambory nebo syrové? Chystám se na něj, vypadá moc dobře! 🙂
Dobrý den a díky za otázku, protože je naprosto na místě. Brambory se dávají již vařené a schlazené. Dejte mi pak vědět, jak se chléb povedl. Pája
Ahojky.bramborovy chlebik se povedl.nema chybu..je moc dobrý!!! Mila
Ahojky tak jsem dnes pekla ten bramborovy chlebíček.ten nestačil ani vychladnout a už jsme ho chutnaly.opravdu.moc.dobry. nemá chybu. S pozdravem Mila
Dobrý den tvůj recept na bramborovy chleba se mi moc libi a jak budu mít cas tak ho zkusim upect.s temi bramborami bude asi krásné vlacny. Dám vědět jak se mi povedlo.S pozdravem a krasny den přeje Miluse
Ahoj Miluško, to budu moc ráda. Chléb by měl být krásně vláčný a vydrží. To je na něm to úžasné a proč ho mám ráda. Těším se na informaci, jak se zadařilo.